Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Θύμα του πολέμου ή «μουσουλμάνος δολοφόνος»;

Πηγή: http://www.tvxs.gr/





















O ταγματάρχης Nidal Malik Hasan, ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στη στρατιωτική βάση Fort Hood του Τέξας βρίσκεται πλέον υπό κράτηση. Οι Αρχές επικεντρώνονται στην αναζήτηση των κινήτρων του: ο 39χρονος είναι «ένας ακόμα τρελός μουσουλμάνος» ή μήπως ένα ακόμα θύμα του πολέμου;

Το Fort Hood βρίσκεται στο Killeen του Τέξας. Εκεί το 1991 σημειώθηκε η πιο βίαιη επίθεση στην ιστορία της Αμερικής, όταν ένας άνεργος, πρώην μέλος του πολεμικού ναυτικού, ο George Hennard Jr. εισέβαλε σε μια καφετέρια με το ημιφορτηγό του, έβγαλε δύο όπλα και σκότωσε 23 άτομα πριν αυτοκτονήσει. Δεδομένων των παραπάνω, το χθεσινό περιστατικό στο Fort Hood δεν είναι το χειρότερο στην ιστορία της περιοχής. Αν και πολλά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ μιλούν για «μουσουλμάνους προδότες», ο μουσουλμάνος Nidal σκότωσε πολύ λιγότερους Αμερικανούς από ότι ο George Hennard.

Μια ακόμη επίθεση συνδέει τον Νidal με το Killeen. Η πόλη είχε την πρωτιά σε τέτοιου είδους επιθέσεις στην Αμερική μέχρι το 2007, όταν ο φοιτητής της Πολυτεχνικής σχολής της Βιρτζίνια Seung-Hui Cho πυροβόλησε και σκότωσε 33 συμφοιτητές του. Ο Nidal αποφοίτησε και εκείνος από την ίδια σχολή το 1997. Τόσο ο Nidal όσο και ο Cho παρενοχλούνταν εξαιτίας της καταγωγής τους. Είναι όμως αυτός ο λόγος που τον οδήγησε στη δολοφονία 13 ατόμων; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Ο Nidal γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Οι γονείς του κατάγονταν από μία μικρή πόλη της Παλαιστίνης, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ο 39χρονος κατατάχθηκε στον στρατό αμέσως μετά το λύκειο, παρά τις διαφωνίες των γονιών του. Ο στρατός πλήρωσε για το κολέγιο του και στη συνέχεια για την ιατρική σχολή στην οποία φοίτησε.

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως ψυχίατρος στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο Walter Reed στην Ουάσιγκτον και πιο πρόσφατα στο Φορτ Χουντ, όπου παρείχε επαγγελματικές συμβουλές σε έναν μεγάλο αριθμό στρατιωτών που επέστρεφαν από τον πόλεμο και αντιμετώπιζαν μετα-τραυματικό στρες. «Γνώριζε πολύ καλά την τρομακτική πραγματικότητα του πολέμου», επισημαίνει στους Times ο ξάδερφός του Nader Hasan. Ο ίδιος επισημαίνει ότι Nidal ανησυχούσε πολύ μήπως τον στείλουν να πολεμήσει στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. «Ήταν τρομοκρατημένος από την ιδέα ότι θα βρισκόταν σε θέση μάχης. Στρατιώτες του έλεγαν σε καθημερινή βάση τη φρίκη που είδαν εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν και ο γερουσιαστής Kay Bailey Hutchison στο Τέξας δήλωσε ότι ο ταγματάρχης επρόκειτο να σταλεί στον πεδίο της μάχης αυτό τον μήνα, ο στρατός δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία. Η οικογένεια του Nidal δηλώνει σοκαρισμένη καθώς δεν γνώριζε κάτι τέτοιο και ο ξάδερφός του τονίζει ότι δεν του είχε αναφέρει ποτέ ότι υπήρχε αυτή την πιθανότητα. «Έκανε ότι μπορούσε για να το αποφύγει. Ήθελε να κάνει ό,τι μπορούσε, χωρίς να παραβεί κάποιο νόμο, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα τον στείλουν στον πόλεμο», δηλώνει ο Nader.

Μερικά χρόνια πριν προσέλαβε έναν δικηγόρο και του ζήτησε να του βρει έναν τρόπο να σπάσει το συμβόλαιό του με τον στρατό πριν τη λήξη του, εξ' αιτίας των παρενοχλήσεων που υφίστατο λόγω της μουσουλμανικής καταγωγής του, για τις οποίες είχε μιλήσει και σε συεγγνείς του. Ωστόσο, ο Nader επισημαίνει ότι ο δικηγόρος είπε στον ξάδερφό του ότι ακόμα και αν έδινε στον στρατό τα χρήματα που ξόδεψε για την εκπαίδευσή του, δεν θα είχε τη δυνατότητα να αποχωρήσει πριν λήξει το συμβόλαιό του. «Νομίζω ότι απλά εγκατέλειψε αυτή τη μάχη και απλά περίμενε να τελειώσει «ποινή» του», αναφέρει ο Nader.

Όπως συχνά συμβαίνει, το πάθημα έγινε και μάθημα, και η λύση ήταν περισσότερα όπλα και στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας των πολιτών : μετά τη σφαγή στη Virginia Tech το 2007: μια νέα ομάδα οπλισμένων φοιτητών συγκροτήθηκε, ζητώντας να μπουν σ’ αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές. Η ομάδα ονομάζεται Students for Concealed Carry on Campus,(Φοιτητές για Συγκαλυμμένη οπλοκατοχή στον χώρο του Πανεπιστημίου) , και σήμερα αριθμεί πάνω από 40.000 μέλη σε πάνω από 363 εκπαιδευτικούς χώρους. Ομοίως, το 1991, μετά τους πυροβολισμούς στο Killeen, το Τέξας απάντησε θεσπίζοντας ένα νόμο που απελευθέρωνε ιδιοκτήτες όπλων από το να κρύβουν όπλα. Ήταν ο Πρόεδρος Μπους που υπέγραψε το νόμο ως κυβερνήτης του Τέξας το 1995 - και ήταν επίσης ο Μπους το 2008, ο οποίος υπέγραψε το πρώτο ομοσπονδιακό νόμο ελέγχου των όπλων, 13 χρόνια μετά τη σφαγή του Virginia Tech.

Έτσι ο Hasan, του οποίου οι γονείς ήρθαν στις ΗΠΑ από την Παλαιστίνη, είχε αρκετές προσωπικές διασυνδέσεις με την βία και τις σφαγές "Made in the USA" ! Και παρόλα αυτά υπάρχει μια φρενήρης προσπάθεια να μετατραπεί σε έναν φανατικό Μουσουλμάνο που θα σκοτώνει Αμερικανούς. Δεν θα ήταν οι μόνοι που θα μπορούσαν να του προσφέρουν « έμπνευση» , αφού και οι Αμερικανοί έχουν να επιδείξουν αρκετά εξαιρετικά παραδείγματα του πως να σκοτώνεις μαζικά τους συμπατριώτες σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου