Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

«Κλέψεις» μεν, από μεγάλα καταστήματα δε, λέει Βρετανός ιερέας

Κοινωνία
http://www.tvxs.gr

Μπορεί το «Ου κλέψεις» να φιγουράρει κατηγορηματικό εδώ και αιώνες μεταξύ των Δέκα Εντολών, ένας Άγγλος εφημέριος όμως δίνει τη δική του ερμηνεία, προς αγαλλίαση όσων φοβούνται την θεία τιμωρία, αφού προτρέπει το ποίμνιό του να μην διστάσει να κλέψει από καταστήματα, αν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επιβίωσή του.

Ο πάτερ Tim Jones, ιερέας στην ενορία του Αγ. Λαυρέντιου και της Αγίας Χίλντας στο Γιορκ, δήλωσε στο ποίμνιο του την περασμένη Κυριακή ότι ορισμένοι ευάλωτοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. «Η συμβουλή μου, ως χριστιανός ιερέας, είναι να κλέβετε από τα καταστήματα. Δεν δίνω αυτή τη συμβουλή γιατί θεωρώ ότι η κλοπή είναι καλό πράγμα, ή επειδή θεωρώ ότι είναι άκακο, γιατί δεν είναι τίποτα από τα δυο».

Ο εφημέριος στη συνέχεια έθεσε ορισμένες παράμετρους για όποιον σκοπεύει να προβεί σε shoplifting, όπως ονομάζεται στα αγγλικά η κλοπή προϊόντων από καταστήματα. «Θα ζητούσα να μην κλέβετε από μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά από μεγάλες εθνικές επιχειρήσεις, εν γνώση του ότι τα κόστη τελικά επηρεάζουν τους υπόλοιπους μας με τη μορφή των ακριβότερων τιμών», είπε ο πάτερ Jones, προσθέτοντας: «Θα σας ζητούσα να μην παίρνετε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεστε, ούτε για μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο είναι απαραίτητο».

Ο πάτερ Jones, ο οποίος αναφέρει στην ιστοσελίδα της εκκλησίας του ότι υπηρέτησε ως ιερέας σε φυλακή, τονίζει ότι τα λόγια του δεν πρέπει να «παρερμηνευθούν ως απλοϊκή προτροπή προς τους ανθρώπους για να κλέβουν από τα καταστήματα» και επισήμανε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν στο έγκλημα.

Τα σχόλιά του ωστόσο δεν φαίνεται να εκφράζουν τον Αιδεσιμότατο Richard Seed, τον αρχιδιάκονο του Γιορκ. «Η Εκκλησία της Αγγλίας δεν συμβουλεύει κανέναν να κλέβει από μαγαζιά ή να παραβαίνει το νόμο με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο πάτερ Tim Jones εγείρει σημαντικά ζητήματα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν δεν υπάρχουν αγαθά, αλλά η κλοπή από καταστήματα δεν αποτελεί τρόπο για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες».

Η συμβουλή του πάτερ Jones δεν φαίνεται να έπεισε και έναν εκπρόσωπο του αστυνομικού τμήματος του βόρειου Γιορκσάιρ. «Πρώτο και κύριο, η κλοπή από τα καταστήματα είναι ποινικό αδίκημα και για το να δικαιολογείται αυτού του είδους η πράξη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι ιδιαίτερα ανεύθυνο. Η στροφή ή η επιστροφή στο έγκλημα μοναχά χειρότερα θα κάνει τα πράγματα, αυτό είναι εγγυημένο».

Ο πάτερ Jones είχε ξαναβρεθεί στα πρωτοσέλιδα πέρσι, όταν διαμαρτυρήθηκε κατά της χρήσης του λογότυπου του γνωστού περιοδικού σεξουαλικού περιεχομένου Playboy, σε παιδικά χαρτικά και είδη γραφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου