Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Αντι-διαδηλώσεις στήνει η Τεχεράνη

ΙΡΑΝ
http://www.enet.gr/

ΟΙ «ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Με αντι-διαδηλώσεις, νέες συλλήψεις και φραστικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η Τεχεράνη επιχειρεί να ενισχύσει την εικόνα της στο εσωτερικό, κατηγορώντας σιωνιστές εχθρούς από το εξωτερικό ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, όπως είχε κάνει και στις φονικές διαδηλώσεις του Ιουνίου.

Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας εναντίον των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Η μαζική συμμετοχή στις κυβερνητικές διαδηλώσεις θα «ντροπιάσει» αυτούς που επικρίνουν την καταστολή των διαδηλώσεων της Κυριακής, δήλωσε ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, κατά το πρακτορείο ΙΡΝΑ. Χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης «αμερικανο-σιωνιστικό σενάριο» και «αηδιαστική μασκαράτα». «Θα δουν ότι ο ιρανικός λαός, κινητοποιούμενος, θα τους ατιμάσει ακόμα μια φορά», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ. Οι «Φρουροί της Επανάστασης» κατηγόρησαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο για να ανατρέψουν το κληρικό κατεστημένο και ότι συνωμότησαν με την αντιπολίτευση για να βλάψουν το ισλαμικό κράτος.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Βρετανό πρεσβευτή για να του διαμαρτυρηθεί για τη βρετανική ανακοίνωση περί των κυριακάτικων διαδηλώσεων. Το Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε κριτική δεχτεί επί της ανακοίνωσης, η οποία ζητούσε σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αν η Βρετανία συνεχίσει να λέει ανοησίες, θα φάει χαστούκι στο πρόσωπο», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί. Το φιλομεταρρυθμιστικό κόμμα Ισλαμικό Ιρανικό Μέτωπο Συμμετοχής κάλεσε την ηγεσία της χώρας να σεβαστεί το Σύνταγμα και να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από το έθνος, για να αποκατασταθεί η τάξη.

Στις χθεσινές διαδηλώσεις, οι διαδηλωτές ζητούσαν να τιμωρηθούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. «Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τη ζωή μας για τον ανώτατο ηγέτη μας», φώναζαν, εννοώντας τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο πρόεδρος της Βουλής Αλί Λαριτζανί ζήτησε να επιβληθεί «μέγιστη ποινή» στους «αντεπαναστάτες» που διαδήλωσαν την Κυριακή.

Ο Ταγκχί Καρουμπί, γιος του Αχμέντ Καρούμπι (εκ των αντιπάλων του Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου), δήλωσε ότι η αστυνομία σταμάτησε να προσφέρει προστασία στον πατέρα του, ο οποίος είναι πλέον σε εκ των πραγμάτων κατοίκον περιορισμό, αφού κινδυνεύει να δεχτεί επίθεση από οπαδούς της κυβέρνησης αν βγει στο δρόμο χωρίς προστασία. Τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν χθες. Μεταξύ τους η Νουσίν Εμπατί, αδερφή της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης το 2003, δικηγόρου Σιρίν Εμπατί. Η Σιρίν δήλωσε ότι η αδερφή της δεν έχει καμία πολιτική δραστηριότητα, αλλά συνελήφθη «σε μια απόπειρα πίεσης για να τερματίσω τις πολιτικές μου δραστηριότητες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Χθες συνελήφθησαν κυρίως δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο Μορτέζα Σοζάιε που εργάζεται στη φιλομεταρρυθμιστική εφημερίδα «Ετεμάντ» και ο επικεφαλής της Ενωσης Ιρανών Δημοσιογράφων Μασάλα Σαμσολβαεζίν.

Η Γαλλία ζητεί να ελευθερωθούν όλα τα άτομα που κρατούνται άδικα στο Ιράν, όπως και η Νουσίν Εμπατίν. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου