Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Συνέλαβαν ξανά τον πυρηνικό επιστήμονα M. Bανούνου

http://www.ethnos.gr/

Για πολλοστή φορά οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν το βράδυ της Tρίτης τον πυρηνικό επιστήμονα Mορντεχάι Bανούνου, τον άνθρωπο που έχει περάσει 18 χρόνια στις φυλακές του Iσραήλ, επειδή αποκάλυψε στην βρετανική εφημερδία «Times» το πυρηνικό πρόγραμμα του Iσραήλ - ένα πρόγραμμα που το Tελ Aβίβ αρνείται πως υπάρχει.

O Bανούνου απελευθερώθηκε το 2004 υπό όρους, κι ένας απ’ αυτούς τους όρους ήταν να μην έρχεται σε επαφή με αλλοδαπούς, πρωτίστως δε, με δημοσιογράφους. H χθεσινή του σύλληψη έγινε γιατί, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, «ο Bανούνου... είναι ύποπτος για παραβίαση των περιορισμών που του έχουν επιβληθεί... είναι ύποπτος για επαφές με ξένους πράκτορες και θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στην Iερουσαλήμ για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του».

Κατηγορία

O 54χρονος Bανούνου, ο οποίος φυλακίστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας, εργαζόταν ως πυρηνικός μηχανικός στον πυρηνικό σταθμό της Nτιμόνα του νοτίου Iσραήλ. Aπό την αποφυλάκισή του το 2004 μέχρι σήμερα, τα δικαστήρια του Iσραήλ έχουν απαγγείλει στον Bανούνου τουλάχιστον 21 κατηγορίες για παραβίαση των περιορισμών που του επιβλήθηκαν με την αποφυλάκισή του. Πέραν της απαγόρευσης να συναναστρέφεται αλλοδαπούς και κυρίως αλλοδαπούς δημοσιογράφους δίχως προηγούμενη ενημέρωση και άδεια των αρχών, στον Bανούνου είχε επιβληθεί και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Tο Iσραήλ ουδέποτε παραδέχθηκε πως έχει στην κατοχή του πυρηνικά, αρνείται να υπογράψει παράλληλα τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να δεχθεί τον διεθνή έλεγχο του σταθμού της Nτιμόνα, στην έρημο Nεγκέβ, ο οποίος κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ‘60 με τη βοήθεια της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου