www.tovima.gr
Η σορός του δολοφονηθέντος ανιψιού του Μουσαβί φέρεται να χάθηκε λίγο πριν από την ταφή του
ΤΕΧΕΡΑΝΗ Στα πρόθυρα γενικευμένης εξέγερσης βρίσκεται το Ιράν μετά τη ματωμένη Κυριακή που οδήγησε σε θανάτους και συλλήψεις διαδηλωτών, στενών συνεργατών και συγγενών ηγετών του «Πράσινου Κινήματος» της αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβητεί ανοιχτά και δυναμικά τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ . Το θεοκρατικό καθεστώς που τον στηρίζει συνέλαβε χθες επιφανή στελέχη της αντιπολίτευσης και άσκησε νέα βία κατά των διαδηλωτών, επιχειρώντας να καταστείλει το μεταρρυθμιστικό κίνημα.
Λάδι στη φωτιά της εξέγερσης έριξε η είδηση ότι η σορός του δολοφονηθέντος ανιψιού του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί εξαφανίστηκε από το νοσοκομείο λίγο πριν από την κηδεία, η οποία επρόκειτο να τελεστεί χθες.
Ο αδελφός του δολοφονηθέντος και μέλη της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι η σορός μεταφέρθηκε πιθανότατα σε άγνωστη τοποθεσία από πράκτορες για να μη μετατραπεί η κηδεία σε νέα αντικυβερνητική διαδήλωση. Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο Σαγέντ Μουσαβί έγινε εσκεμμένα στόχος δολοφονίας σε μια απόπειρα εκφοβισμού της αντιπολίτευσης. Χιλιάδες ήταν αυτοί που βγήκαν στους δρόμους και χθες φωνάζοντας «Θάνατος στον δικτάτορα» (τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ). Οι Δυνάμεις Ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και έριξαν προειδοποιητικές βολές, ενώ στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον τους.
Στη συνέχεια προχώρησαν σε νέα επίδειξη πυγμής με τη σύλληψη τουλάχιστον δέκα στελεχών της αντιπολίτευσης, μία ημέρα μετά τον θάνατο 15 ανθρώπων στις πιο μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται τρεις στενοί συνεργάτες του Μουσαβί και επτά επιφανή στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο Εμπραχίμ Γιαζντί, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και σήμερα είναι ηγέτης του Κινήματος της Ελευθερίας.
Συνελήφθη επίσης ο διεθνώς αναγνωρισμένος δημοσιογράφος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εμαντετίν Μπαγί. Οι θάνατοι των διαδηλωτών και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης έχουν οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι οι δυνάμεις που υπακούουν στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μπορεί να επιχειρήσουν να συνθλίψουν το μεταρρυθμιστικό κίνημα.
Oι κάτοικοι της Τεχεράνης καταγγέλλουν ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δυσχεραίνεται από το καθεστώς και ότι οι πολίτες του Ιράν δεν μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης. Τα κινητά τηλέφωνα και η αποστολή μηνυμάτων μέσω SΜS λειτουργούν με διακοπές.
Η κρατική καταστολή άφησε πίσω της νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 300. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων των επεισοδίων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ασφάλεια, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το καθεστώς στη μετάδοση πληροφοριών από ξένους δημοσιογράφους.
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επικεφαλής τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ καταδίκασαντη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Μάλιστα η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απειλήσει να επιβάλει νέες, αυστηρότερες κυρώσεις αν το Ιράν δεν ανταποκριθεί ως την 31η Δεκεμβρίου στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου