Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ATYXHMA KATA TH ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΑΡΚΩΝ

Στρατός

Ένα ακόμη ατύχημα σημειώθηκε στο ΤΠ στη Νιγρίτα Σερρών, που μπορούσε να βυθίσει στο πένθος τις οικογένειες νεαρών φαντάρων καθώς οι τελευταίοι από καθαρή τύχη και κυρίως εξαιτίας της αυτοθυσίας του τραυματισμένου συναδέλφου τους , απέφυγαν την έκρηξη της μοιραίας νάρκης.

Πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται εργασίες μεταφοράς ναρκών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση καθώς οι φαντάροι μετέφεραν τις νάρκες, μια από αυτές γλίστρησε από ένα στρατιώτη και έπεσε κάτω.

Με αυτοθυσία αυτός και προκειμένου να σώσει τους συναδέλφους του έπεσε πάνω της με στόχο να περιορίσει τις οδυνηρές συνέπειες της έκρηξης. Ευτυχώς η νάρκη δεν προκάλεσε έκρηξη , αλλά δυστυχώς ο ηρωικός φαντάρος τραυματίστηκε.

Οι φαντάροι είναι εξαντλημένοι καθώς η δύναμη του στρατοπέδου είναι (30) άτομα συμπεριλαμβανομένων και των Επαγγελματιών Οπλιτών, όπως καταγγέλλουν οι γονείς τους. Τα ωράρια είναι ατελείωτα, ενώ οι φαντάροι επιβαρύνονται με την εξυπηρέτηση των υπολοίπων εργασιών, αγγαρειών και την συστηματική εκτέλεση των υπηρεσιών φύλαξης της μονάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι στους μετατιθέμενους στρατιώτες δεν δίνεται παρανόμως βδομάδα προσαρμογής και διατάζονται να εκτελούν πλήθος εργασιών από την πρώτη στιγμή. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι και οι οδηγοί. Ο διοικητής της μονάδας και οι λοχαγοί ακλουθούν μια παράνομη και επικίνδυνη πρακτική: διατάζουν τους οδηγούς, που μεταξύ των άλλων καθηκόντων μετακίνησης έχουν να μεταφέρουν τα βαρυφορτωμένα ΡΕΟ με τις νάρκες, να εκτελούν και καθήκοντα φύλαξης, δηλαδή τους βάζουν και σκοπιές!

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτονται οι κίνδυνοι που κρύβονται στις μονάδες, που εκπληρώνουν την υποχρεωτική θητεία τους οι φαντάροι. Παρά τις υποσχέσεις για μια θητεία «με ανθρώπινο πρόσωπο», η καθημερινότητα των μονάδων κρύβει παγίδες που προκαλούν ατυχήματα , απειλώντας την ακεραιότητα και την ζωή των φαντάρων.

Εκατοντάδες μονάδες διάσπαρτες σε όλο την Ελλάδα, άχρηστες, χωρίς προσωπικό, με ελάχιστους φαντάρους που τρέχουν ακατάπαυστα, σε υπηρεσίες που δεν τελειώνουν ποτέ.

Οι αξιωματικοί και οι διοικητές ενδιαφέρονται μόνο να δείξουν καλό πρόσωπο στην Ταξιαρχία και στο ΓΕΣ, αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά σαν ζώα που ξεπερνούν κάθε όριο αντοχής.

Από την άλλη μεριά αποδεικνύεται το πόσο άδικο και σκληρό για τους φαντάρους είναι το 9μηνο στα σύνορα. Συχνά φαντάροι παίρνουν μετάθεση από την μια άκρη της παραμεθορίου στην άλλη, οι αξιωματικοί τα έχουν καλά με τους ντόπιους φαντάρους και χώνουν ακόμη περισσότερο τους υπόλοιπους, ενώ δεν λείπουν οι απειλές των ανωτέρων σε όσους διατυπώνουν δικαιολογημένα παράπονα.

Εμείς καλούμε την Ταξιαρχία, το ΓΕΣ και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση.

Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στο βαθμό που δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό.

Να μην παραβιάζεται ο Στρατιωτικός Κανονισμός και να εξασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες θα πηγαίνουν 1-1.

Καλούμε το ΓΕΣ να ελέγξει τις υπηρεσίες της εν λόγω μονάδας.

Τέλος πρέπει να αλλάξει το σύστημα μεταθέσεων και εκπλήρωση της θητείας.

Να μειωθεί η θητεία στους 6 μήνες

Παραμονή για ένα 3μηνο στη παραμεθόριο και μετά μετάθεση στον τόπο καταγωγής σου. Εξάλλου είναι αδικία και αποτέλεσμα του μηχανισμού των πελατειακών σχέσεων το 9μηνο για άλλους στην « εξορία», με τεράστια επιβάρυνση οικονομική-κοινωνική κλπ και για άλλους στο τόπο καταγωγής τους.

Δε μπορεί οι φαντάροι να είναι όμηροι του Στρατού και πιόνια των τοπικών πολιτευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου