Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΡΩΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ...

Ελευθεροτυπία

του Θ.ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Το σχέδιο ενός νέου διαστημικού συστήματος - δορυφόρου πολλαπλών στρατιωτικών χρήσεων, ικανού να παρακολουθεί κινήσεις τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα και να συνεργάζεται με πυραυλικά συστήματα για την προσβολή στόχων, παρουσίασε ο γενικός σχεδιαστής του ρωσικού διαστημικού-πυραυλικού ομίλου «Ενέργκια», Βιτάλι Λόποτα.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, ο νέος δορυφόρος θα κινείται με αυτόνομο πυρηνικό αντιδραστήρα και «θα εξασφαλίζει πληροφοριακό πλεονέκτημα, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων, ειδικά ως προς την υπόδειξη στόχων και τον συντονισμό των βολών και των αναγκαίων επιθέσεων», είπε ο κ. Λόποτα, αποφεύγοντας να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, το δορυφορικό αυτό σύστημα αναμένεται να ζυγίζει περί τους 20 τόνους και να έχει διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια, δεν διευκρινίζεται πάντως πότε ακριβώς θα μπορούσαν να αρχίσουν η παραγωγή και η χρήση του. Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι αποτελεί την απάντηση της Μόσχας τόσο στα επίμονα αμερικανικά σχέδια για μονομερή εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη όσο και στην όλο και πιο επιθετική τακτική της Τεχεράνης, η οποία θεωρείται και η αιτία για τη ματαίωση της προγραμματισμένης για χθες επίσκεψης του γραμματέα ασφαλείας του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι, στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής του ομίλου «Ενέργκια» ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι το νέο ρωσικό διαστημόπλοιο πολλαπλών πτήσεων θα δοκιμαστεί περί το 2015, την ίδια χρονιά που και οι ΗΠΑ θα έχουν έτοιμο το δικό τους Orion. Από εφέτος η NASA διακόπτει τη χρήση των διαστημικών λεωφορείων της και η μοναδική σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η εκμετάλλευση του οποίου έχει συμφωνηθεί έως το 2020 και συζητείται να παραταθεί ώς το 2028, θα είναι τα παραδοσιακά ρωσικά διαστημόπλοια «Σογιούς». Η ρωσική διαστημική βιομηχανία προγραμματίζει το 2020-25 να δημιουργήσει διαστημική βάση σε τροχιά, όπου θα συναρμολογούνται τα διαπλανητικά σκάφη του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου