Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Ιστορία-Αναλύσεις
Καθημερινή

Στο Οσβίετσιμ, για τις σημερινές εκδηλώσεις, κορυφαίοι αξιωματούχοι από 20 χώρες

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Επιζώντες του Αουσβιτς, βετεράνοι του σοβιετικού στρατού οι οποίοι τους απελευθέρωσαν πριν από 65 χρόνια, κορυφαίοι αξιωματούχοι από 20 χώρες και ηγέτες, περιλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Mπέντζαμιν Νετανιάχου, έχουν συγκεντρωθεί στο Οσβίετσιμ της Πολωνίας για τις σημερινές εκδηλώσεις προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ημέρα απελευθέρωσης του στρατοπέδου εξόντωσης του Αουσβιτς, η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος από τον ΟΗΕ. Ευθείες βολές κατά του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο οποίος αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα και ζητεί τον αφανισμό του Ισραήλ από τον χάρτη, εξαπέλυσε ο κ. Νετανιάχου λίγο προτού αναχωρήσει για την Πολωνία, τη Δευτέρα, από το εθνικό μνημείο του Ισραήλ, Γιαντ Βάσεμ, όπου παρουσιάστηκε συλλογή 29 αυθεντικών προσχεδίων του Αουσβιτς. Ο κ. Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συσπειρωθεί έναντι της «νέας έξαρσης του αντισημιτισμού», όπως είπε, και σημείωσε ότι τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος δείχνουν πως «πρέπει να σταματάμε το κακό όσο ακόμη είναι μικρό».

Ωστόσο, το Ισραήλ δέχτηκε νέα φραστικά πυρά, με την ευκαιρία της επετείου, αυτή τη φορά από έναν πρώην επίσκοπο της Πολωνίας, ο οποίος κατηγόρησε τους Εβραίους ότι εκμεταλλεύονται το Ολοκαύτωμα για λόγους προπαγάνδας. Με μήνυμά του στην ιστοσελίδα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο Ταντέους Πιέρονεκ κατήγγειλε ως απαράδεκτο το «μονοπώλιο» του Ολοκαυτώματος από το εβραϊκό κράτος, καθώς, όπως είπε, εκείνοι οι οποίοι πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης «δεν ήταν μόνο Εβραίοι, ήταν και Τσιγγάνοι και Πολωνοί και Ιταλοί και Καθολικοί». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες το μνημείο της Βαρσοβίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σάρα, της οποίας ο πατέρας ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που επέζησε των στρατοπέδων των ναζί. Την πρόσκληση της πολωνικής ηγεσίας να παραστεί στις εκδηλώσεις αρνήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επικαλούμενος «άλλες υποχρεώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου