Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΝΙΚΑ- Ευχάριστα νέα από το πεντάγωνο

Στρατός

Σκηνές που θυμίζουν την ελληνική ταινία: «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι» εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στο τάγμα ΓΕΣ. Ο διοικητής αν/χης Κωστής, ως νέος Κωνσταντάρας, αλλάζει συμπεριφορά μέσα σε λίγες μέρες. Πριν τρεις βδομάδες μοίραζε κρατήσεις, απειλές και ειρωνείες για ασήμαντους λόγους (αγυάλιστες αρβύλες, αξύριστος σβέρκος, μη κατοχή τετραδίου κτλ). Η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός του έσπερνε φόβο και τρόμο στους φαντάρους.

Προφανής ο στόχος να ψαρώσει, ειδικά τους νέους, είτε αυτούς που παίρνουν ειδικότητα είτε αυτούς που θα επανδρώσουν μόνιμα το τάγμα. Συμπεριφορές σαν αυτή του αν/χη είναι φυσικά συνηθισμένες στο στρατό. Δεν εντάσσονται όμως στον παραλογισμό του αλλά έχουν συγκεκριμένη λογική.

Αφενός έχουν να κάνουν με την εμπέδωση μιας ιδεολογικής χειραγώγησης που αφορά το σπάσιμο του νεολαιίστικου τσαμπουκά. Ο νέος πρέπει να μείνει υπάκουος και υποταγμένος για το υπόλοιπο της θητείας (και όχι μόνο) στα βασικά δόγματα της ιεραρχίας. Δόγματα που έχουν να κάνουν με ένα αφηρημένο ενδεχόμενο πολεμικό μέλλον αλλά και με τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου ο φαντάρος προσφέρει διαρκώς τζάμπα εργασία και θα προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο αστυνομικά καθήκοντα.Φυσικά για όλα αυτά δεν θα πρέπει να γκρινιάζει αλλά να φοβάται όλο το πλέγμα των κανονισμών και διαταγών, που είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί 100%.

Αφετέρου αυτές οι συμπεριφορές συνδέονται με την προσωπική φιλοδοξία του αξιωματικού. Ο αν/χης Κωστής προσπαθεί να πλασάρει τον εαυτό του ως σκληρό διοικητή που επιβάλλει πνεύμα πειθαρχίας στους υφιστάμενούς του. Η σημασία που δίνει στην εμφάνιση των φαντάρων του λόχου επιτελείου έχει σχέση με την προσδοκία επιβράβευσης από τους ανώτατους αξιωματικούς των επιτελείων. Ένας καλός λόγος εν όψει των επόμενων κρίσεων πάντα είναι χρήσιμος. Ειδικά όταν ακούγεται στους διαδρόμους του 1ου - κι όχι μόνο - Επιτελικού Γραφείου, όπου «μαγειρεύονται» (με σκληρά παζάρια) κάθε φορά οι λίστες των «ευδόκιμων», για ανέλιξη, αξιωματικών. Εκεί που κρίνονται καριέρες.

Ακριβώς αυτή η φιλοδοξία τσακίζεται μπροστά στη δημοσιότητα. Αυτή είναι η μοναδική δυνατότητα για όλους τους στρατευμένους, να επιβάλλουν τις ανάγκες τους και την επίλυση των προβλημάτων τους, απέναντι σε έναν στρατό και την ιεραρχία του, που επιβάλλουν (όσο, όπως και όποτε θεωρούν ότι μπορούν) τις δολοφονικές συνθήκες του.

Το γράμμα - καταγγελία του Σπάρτακου έκανε τον διοικητή να προσπαθεί να τα μπαλώσει. Οι κρατήσεις σταμάτησαν ενώ ήταν φανερή η προσπάθεια παρουσίασης ενός πιο φιλικού προσώπου. Ενδεικτικά ενθάρρυνε τους φαντάρους να γράψουν σε ένα χαρτί παράπονα, παρατηρήσεις και προτάσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες! Φυσικά και το συγκεκριμένο γράμμα έπαιξε ρόλο σε αυτή την αλλαγή.

Ένας διοικητής, που δεν είχε ιδέα για τη δύναμη και τις υπηρεσίες του τάγματος και προσπαθούσε να επιβληθεί με ποινές και αγριότητα, έφτασε σε σημείο να βάζει playstation στο ΚΨΜ! Θα του θυμίσουμε, βέβαια, πως υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο τάγμα.

Για μια ακόμη φορά γίνεται φανερή η αποτελεσματικότητα της δημοσιότητας. Καλούμε τους στρατευμένους να τα βγάλουν όλα στο φως. Αυτή η υπέρμετρη φιλοδοξία και η δίψα για ανέλιξη είναι ο αδύναμος κρίκος της ιεραρχίας. Είναι κάτι που έχει επανειλημμένα νικηφόρα αποτελέσματα.

Δε μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ο διοικητής αποδέχεται ότι οι φαντάροι μπορούν να έχουν άποψη για τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στα στρατόπεδα. Γιατί όμως ατομικά; Τι εξυπηρετούν τα ατομικά χαρτάκια από τη στιγμή που οποιαδήποτε αλλαγή αφορά το σύνολο των φαντάρων του τάγματος; Γιατί φοβούνται τόσο πολύ τη συζήτηση και τη συλλογική στάση των φαντάρων.

Εμείς προτείνουμε τις επιτροπές φαντάρων, τις συνελεύσεις στα στρατόπεδα, τον ελεύθερο συνδικαλισμό. Είναι αίτημα αναγκαίο και ρεαλιστικό στο σήμερα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ακόμη και στο επίπεδο της διοίκησης (υπηρεσίες, τήρηση του ημερήσιου προγράμματος κτλ) ο μεγαλύτερος όγκος της δουλειάς περνάει από εφέδρους και ΕΠ.ΟΠ.. Θέλουν δε θέλουν, το κίνημα της νεολαίας μέσα στα στρατόπεδα είναι πραγματικότητα. Θέλουν δε θέλουν, επιτροπές φαντάρων και συλλογικότητες μέσα στο στρατό ξεπηδούν κάθε μέρα. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να αποδεχτούν και τον ελεύθερο συνδικαλισμό στο στρατό.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ: 6932 955437

http://diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου