Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Η.Π.Α.
ΕΘΝΟΣ

της Μ. ΚΡΑΛΛΗ

Αναδιοργανώνεται πλήρως η στρατιωτική στρατηγική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια. Βάσει του νέου σχεδίου που επεξεργάστηκε και αναμενόταν να ανακοινώσει (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδας) το Πεντάγωνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να μη διεξάγουν ταυτοχρόνως δύο μεγάλους πολέμους και προσανατολίζονται πλέον στην αποτελεσματική αντιμετώπιση νέου τύπου απειλών διαφορετικής ποιότητας και χαρακτηριστικών, όπως για παράδειγμα "κυβερνοεπιθέσεις", "υβριδικές αντάρτικες εξεγέρσεις" ή απειλές απ' τις κλιματικές αλλαγές.

Αντικαθίσταται πλέον ως ξεπερασμένο το 25ετές σχέδιο στρατηγικής των ΗΠΑ το οποίο καθόριζε πως, για λόγους προστασίας των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών ανά τον κόσμο από απειλές όπως π.χ. η τρομοκρατία, ήταν δυνατή η διεξαγωγή δύο σημαντικών πολεμικών συγκρούσεων σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Η ριζική αυτή αλλαγή αναμενόταν να ανακοινωθεί στο πλαίσιο της "Τετραετούς Αμυντικής Αναθεώρησης" του 2010 - έκθεση που εξετάζει τις μελλοντικές απειλές και τις στρατιωτικές στρατηγικές που χρειάζεται να εφαρμοστούν για να μετριαστούν οι απειλές αυτές, ενώ χρονικά συμπίπτει με την ανακοίνωση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου για το 2011με ελάχιστη αύξηση (2%) στις δαπάνες και καμιά δραστική περικοπή στα μεγάλα οπλικά προγράμματα.

Η τελευταία σημαντική αναθεώρηση έγινε το 2006 και η άποψη του Πενταγώνου για τον κόσμο έχει αλλάξει δραματικά μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια. Η αναθεώρηση του 2010 θα στραφεί κυρίως στις απειλές που έρχονται από την Κίνα, ενώ θα εξετάσει και την ανάγκη να προστατευτεί η χώρα από την αυξανόμενη απειλή των "κυβερνοεπιθέσεων".

Αναλυτές

Στην αναθεώρηση του 2010, σχολίαζαν αναλυτές, είναι εμφανής η εξέλιξη στον τρόπο σκέψης της στρατιωτικής ηγεσίας που προσανατολίζεται, πέραν του συμβατικού πολέμου, στις αυξανόμενες απειλές από μη κρατικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η Αλ Κάιντα.

Επίσης, οι αναλυτές έλεγαν πως, παρότι δεν κατονομάζεται, η Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα, παρότι οι πόλεμοι σε Αφγανιστάν και Ιράκ ανάγκασαν τις αμερικανικές δυνάμεις να επικεντρώσουν την προσοχή τους στους προφανείς εχθρούς εκεί κι όχι στις πιθανές απειλές. Η εκτίμηση αυτή θα αντανακλάται - έλεγαν στις αμυντικές δαπάνες.

Στήριξη στις Ειδικές Δυνάμεις

Η αναθεώρηση του 2010 στη στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ προβλέπει αύξηση του αριθμού των αεροσκαφών πάνω από ζώνες πολέμου από 40 που είναι σήμερα σε 50 μέχρι το 2013 και σε 65 μέχρι το 2015, ενώ επίσης προβλέπεται αύξηση της χρήσης μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών και μαχητικών αεροσκαφών καθώς και ελικοπτέρων.

Βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα θεωρούνται απ' τις μεγαλύτερες απειλές της σύγχρονης εποχής, ενώ οι επιθέσεις από τον "κυβερνοχώρο" επιβάλλουν βελτιωμένη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και χρήση όλων των νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, παρότι οι Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού συνεχίζουν να είναι προτεραιότητα, όπως και στην αναθεώρηση του 2006, η νέα αναθεώρηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτιωμένη στήριξη από τις επίλεκτες δυνάμεις.

Η στήριξη αυτή αναμένει να περιλαμβάνει νέα μαχητικά αεροσκάφη για προστασία των δυνάμεων στη διάρκεια αποστολών καθώς και επιπλέον προσωπικό στήριξης που να βελτιώνει τους τομείς επικοινωνιών και συγκέντρωσης πληροφοριών για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Τέλος, το αμερικανικό Πεντάγωνο στη λίστα των μελλοντικών απειλών εντάσσει σενάρια κλιματικών αλλαγών που θα "αυξάνουν την αστάθεια" και θα επιβάλλουν την ύπαρξη στρατιωτικών σχεδίων αντίδρασης σε καταστάσεις όπως άνοδος του επιπέδου των θαλασσών, μείωση των πάγων στην Αρκτική, ή διάδοση επιδημιών, μαζικές μεταναστεύσεις και δραματική μείωση αποθεμάτων τροφής, νερού κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου