Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Φάκελος Αφγανιστάν
Καθημερινή

ΑΓΚΥΡΑ. Τη βοήθεια της Τουρκίας ώστε να αναβαθμιστεί η θρησκευτική εκπαίδευση στο Αφγανιστάν, αλλά και να εξαλειφθεί η ανισότητα των φύλων στην εκπαίδευση, ζήτησε το αφγανικό υπουργείο Παιδείας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Φαρούκ Ουαρντάκ, στην αγγλόφωνη Χουριέτ, το Αφγανιστάν υπέγραψε με την Τουρκία -τη μόνη μουσουλμανική χώρα του ΝΑΤΟ- συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, που προβλέπει τον «εκσυγχρονισμό της ισλαμικής εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν». Πρωτίστως προβλέπει την ίδρυση από την Αγκυρα, στο αφγανικό έδαφος, σύγχρονων σχολείων με βάση το τουρκικό πρότυπο.

Τα τουρκικά λύκεια θρησκευτικής εκπαίδευσης, ιμάμ χατίπ, μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε ο Φαρούκ Ουαρντάκ. «Επισκέφτηκα ορισμένα ιμάμ χατίπ στην Αγκυρα και διαπίστωσα ότι εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη εκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το 60% των μαθημάτων τους εστιάζεται στη γενική εκπαίδευση και το 40% στην ισλαμική εκπαίδευση»... «Ζήτησα από τους Τούρκους υπευθύνους να συγκροτήσουν τέτοια σχολεία στο Αφγανιστάν. Με βάση την εμπειρία τους, θα είμαστε σε θέση να βρούμε μια ισορροπία στο δικό μας σύστημα ισλαμικής εκπαίδευσης», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τα ιμάμ χατίπ είναι δημόσια λύκεια θρησκευτικής εκπαίδευσης που προετοιμάζουν τους μαθητές για πανεπιστημιακές σπουδές στη Θεολογία. Οι εν λόγω σχολές, ωστόσο, βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο σκληρής κριτικής από την πλευρά των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, καθώς, όπως επισημαίνουν οι τελευταίοι, «αποτελούν πρόσφορο έδαφος του ισλαμισμού». Ο Αφγανός αξιωματούχος εξήγησε επίσης ότι η χώρα του ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας, ώστε να ενθαρρυνθεί η πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μόλις το 12,6% των γυναικών του Αφγανιστάν άνω των 15 ετών, γνωρίζει ανάγνωση και γραφή. «Ζητήσαμε (από τους Τούρκους) να ανοίξουν σχολεία θηλέων στο Αφγανιστάν», είπε ο Φαρούκ Ουαρντάκ. «Θέλουμε να ωφεληθούμε από την τουρκική εμπειρία για να καταπολεμήσουμε την ανισότητα μεταξύ των φύλων στην εκπαίδευση». Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές προς όφελος των γυναικών στο Αφγανιστάν και προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη επάνοδος των Ταλιμπάν θα καταστρέψει τις προσπάθειες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συνέντευξη με τον Αφγανό υπουργό Παιδείας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης των κρατών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν, στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία, η οποία, όπως είναι γνωστό, συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη του Αφγανιστάν με σχεδόν 1.700 στρατιώτες, τάσσεται υπέρ μιας ενισχυμένης διεθνούς υποστήριξης στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν επαρκούν τα στρατιωτικά μέτρα για την εδραίωση της ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου