Τα Νέα
του Γ.ΤΣΑΛΑΚΟΥ
Με μια προκλητική ενέργεια που προκάλεσε οργή στην ελληνοκυπριακή πλευρά και διάβημα του προέδρου Χριστόφια σημαδεύτηκε η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Λευκωσία, της οποίας το μόνο απτό αποτέλεσμα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα στις 18 Απριλίου.
Oκ. Μπαν Κι Μουν και η συνοδεία του επισκέφθηκαν και είχαν συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο των Κατεχόμενων, με αποτέλεσμα στη συνάντηση με τον κ. Χριστόφια που ακολούθησε αμέσως μετά, ο Κύπριος πρόεδρος να εκφράσει στον Γενικό Γραμματέα την ενόχληση και έντονη δυσφορία της κυπριακής κυβέρνησης για «αθέτηση των όσων είχαν συμφωνηθεί» στο πρόγραμμα της επίσκεψης που πρόβλεπε ότι συνάντηση θα γινόταν στο σπίτι του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Η ενέργεια του κ. Μουν, η οποία ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και εξίσωσης με το νόμιμο κράτος, προκάλεσε διαδοχικές καταγγελίες και καταδίκη από όλα τα κόμματα. Ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κατηγόρησε τον γενικό γραμματέα ότι «έπαιξε το παιχνίδι της τουρκικής πολιτικής» και κατηγόρησε συνεργάτες του ότι επεδίωξαν να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος. Τέσσερα κόμματα, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και οι Οικολόγοι μποϊκόταραν σε ένδειξη διαμαρτυρίας τη δεξίωση προς τιμήν του κ. Μουν που έγινε στο Λήδρα Παλάς.
Μετά το διάβημα Χριστόφια, τα Ηνωμένα Έθνη με δηλώσεις του ειδικού συμβούλου κ. Ντάουνερ επιχείρησαν στην αρχή να υποβαθμίσουν το θέμα σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον κ. Ταλάτ έγινε υπό την ιδιότητά του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ότι ο χώρος της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τον κ. Ταλάτ δεν είχε πολιτική σημασία.
Αργότερα όμως έδωσαν έδωσαν άλλη εξήγηση, ότι δηλαδή έπεσαν στην «παγίδα» της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι δεν γνώριζαν για την αλλαγή του χώρου της συνάντησης που έγινε αιφνιδιαστικά την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές, όσα συνέβησαν χθες αποκάλυψαν ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ήταν η ενίσχυση του κ. Ταλάτ έναντι του κ. Έρογλου που θεωρείται πιο σκληρός στην εκλογική διαδικασία στα Κατεχόμενα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στα Κατεχόμενα στήθηκε «παράσταση κράτους» με κόκκινο χαλί στην είσοδο του λεγόμενου προεδρικού μεγάρου και υποδοχή του κ. Μουν και της συνοδείας του υπό τα εμβλήματα και τη σημαία του ψευδοκράτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου