Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΠΥΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΟΥ ΓΕΡΝΕΙ

Ελευθεροτυπία

Ξεκινούν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την παραλαβή των γερμανικών υποβρυχίων, ακόμα και του πρώτου που κατασκευάστηκε στη Γερμανία και είχε παρουσιάσει προβλήματα ευστάθειας.

Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σε ναυμαχία εξελίχθηκε η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της υποεπιτροπής εξοπλισμών της Βουλής. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της παραλαβής των πρώτου γερμανικού υποβρυχίου που «έγερνε» και ο πρώην, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον κατηγόρησε ότι παραλαμβάνει ένα «πλωτό φέρετρο».

Οι δύο υπουργοί, πρώην και νυν, αντάλλαξαν τόσο βαριές εκφράσεις μεταξύ τους που χρειάστηκε η παρέμβαση των παρόντων βουλευτών και του προεδρείου για να μπει μια τάξη. Γεγονός είναι ότι το θέμα του πρώτου υποβρυχίου έχει πολλές γκρίζες ζώνες, που ακόμα και οι αξιωματικοί δεν γνωρίζουν. Κατά καιρούς πολλά έχουν αφεθεί να διαρρεύσουν και πολλά έχουν ειπωθεί από τις εκάστοτε ηγεσίες που στη συνέχεια έχουν αποδειχθεί ψευδή.

Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και χθες και παρά την παρουσίαση του υπουργού Αμυνας του σχεδίου παραλαβής, δεν είναι ξεκάθαρο αν το υποβρύχιο τελικά γέρνει, αν έγερνε πραγματικά, αν έγιναν διορθώσεις και ποιες είναι αυτές και αν τελικά πρέπει να το παραλάβουμε ή όχι.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση θα παραλάβουμε το υποβρύχιο για να το πουλήσουμε, καθώς δεν είναι συμφέρον για την Ελλάδα να το πουλήσουν εκείνοι. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα το πουλήσει με περισσότερα χρήματα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από αυτά που το εκτιμά η κατασκευάστρια εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου