Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΠΓΔΜ: ΔΥΟ ΕΧΘΡΟΙ ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΟ ΣΠΙΤΙ

ΚΑθημερινή

του Σ.ΤΖΙΜΑ

Ο Slavko Kotevskι είναι Σλαβομακεδόνας βουλευτής και, όπως όλοι οι ομοεθνείς του στην ΠΓΔΜ, αντιμετωπίζει με καχυποψία τους Αλβανούς. Φοβάται ότι σιγά σιγά θα εκτοπίσουν τους Σλαβομακεδόνες και θα πάρουν αυτοί το κράτος στα χέρια τους. Πρότεινε, λοιπόν, προσφάτως, να χωριστούν οι πλαζ στο τουριστικό θέρετρο της Στρούγκας στη λίμνη Αχρίδα, σ’ εκείνες όπου θα κολυμπούν αποκλειστικά οι Σλαβομακεδόνες και σ’ αυτές που θα κάνουν ηλιοθεραπεία οι Αλβανοί. Υπάρχουν φόβοι, όπως δήλωσε, οι Αλβανοί που έχουν πολλά λεφτά να αγοράσουν όλες τις πλαζ και έτσι να διώξουν εντελώς τους Σλαβομακεδόνες!

Μολονότι συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και την υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας, που έθετε το πλαίσιο της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των δύο εθνοτήτων, το χάσμα που προκάλεσαν το αίμα και το μίσος όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά με την πάροδο του χρόνου διευρύνεται. Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες παραμένουν δύο εχθροί στο ίδιο σπίτι. Σε υψηλό πολιτικό επίπεδο όλα λειτουργούν στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας της Αχρίδας. Οι Αλβανοί συμμετέχουν στην κυβέρνηση, έχουν υπουργούς, βουλευτές, κρατικούς αξιωματούχους. Στο επίπεδο της κοινωνίας, όμως, ο καθένας τραβάει τον δικό του δρόμο. Οι Σλαβομακεδόνες οραματίζονται ένα ισχυρό μακεδονικό κράτος και θέλουν τους Αλβανούς μία από τις μειονότητες, έστω με κάποια από τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Οι Αλβανοί αμφισβητούν την κυριαρχία των Σλαβομακεδόνων, θεωρούν εαυτούς εθνοτική συνιστώσα και διεκδικούν ισότιμη συμμετοχή στο κράτος. Στόχος τους, η βαθμιαία ομοσπονδοποίηση του κράτους, με τη συγκρότηση παράλληλων δομών, έως ότου πλειοψηφήσουν πληθυσμιακά και «το πάρουν στα χέρια τους».

Και οι δυο πλευρές, βεβαίως, εργάζονται βάσει στρατηγικής.

Η σλαβομακεδονική πλευρά και ειδικά η υπό τον Γκρούεφσκι ηγεσία, επιχειρεί να επιβάλει τα δικά της χαρακτηριστικά σε όλα τα επίπεδα, ερεθίζοντας όμως τους Αλβανούς.

Διπλωματικές πηγές στα Σκόπια επισημαίνουν ότι οι προκλήσεις απέναντι στους Αλβανούς έχουν ως στόχο να εμπλέξουν το εσωτερικό πρόβλημα της ΠΓΔΜ στην διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα. Παίζουν, υποστηρίζουν, το χαρτί του κινδύνου της αναζωπύρωσης της έντασης με τους Αλβανούς και της αποσταθεροποίησης εάν η χώρα δεν γίνει άμεσα δεκτή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το ενδιαφέρον είναι ότι την κινδυνολογία υιοθετούν και αναπαράγουν και κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παραβλέποντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εθνοτήτων υπήρχε ανέκαθεν και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου