Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΤΕΝΤΩΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ

Καταστολή-Λογοκρισία
ΤΑ ΝΕΑ

Η εικόνα του αστυνομικού που έβγαλε το όπλο, τέντωσε τα χέρια και πυροβόλησε τους ανθρώπους που είχε απέναντί του, όπως και η φιγούρα ενός παιδιού να σέρνει ένα πεσμένο στο έδαφος σώμα, έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη του Βαγγέλη Ζέρβα, αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου άκουγαν όσα κατέθετε ο μάρτυρας οι γονείς του θύματος. «Ο ένας αστυνομικός έβγαλε το όπλο, τέντωσε τα χέρια του προς τα άτομα που ήταν απέναντί του. Το χέρι του ήταν στο ύψος του στήθους του. Μόλις ακούστηκαν οι δύο πυροβολισμοί έπαθα σοκ, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Τότε, στο βάθος του πεζόδρομου της οδού Τζαβέλλα είδα ένα σώμα πεσμένο και ένα άλλο μικρό παιδί να προσπαθεί να το τραβήξει. Άκουγα φωνές και ουρλιαχτά, όπως και φωνές κατά των αστυνομικών την ώρα που περνούσαν έξω από την καφετέρια που καθόμασταν. Κάποιος άκουσα να λέει τη λέξη “δολοφόνος”, που μπορούσαν να ακούσουν και οι αστυνομικοί...», είπε ο κ. Βαγγέλης Ζέρβας περιγράφοντας όσα έζησε εκείνο το βράδυ.

Ο μάρτυρας μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών, αλλά και της πολιτικής αγωγής ξεκαθάρισε πως με βάση όσα εκείνος αντιλήφθηκε να συμβαίνουν την επίμαχη νύχτα μεταξύ των νεαρών που βρίσκονταν στην περιοχή και των αστυνομικών, όχι μόνο δεν υπήρχε ανάγκη πυροβολισμού, αλλά δεν ήταν αναγκαία ούτε καν η ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

Πρόεδρος (Αντζελίτα Παπαβασιλείου): Είδατε να πέφτει μολότοφ; Μάρτυρας: Κατηγορηματικά όχι. Εισαγγελέας (Χαρ.Λακαφώσης): Υπήρξε επίθεση εις βάρος των αστυνομικών;

Μάρτυρας: Όχι. Εισαγγελέας: Κάποιο περιστατικό που να δικαιολογεί τρόμο ή ανησυχία;

Μάρτυρας: Όχι. Πολιτική Αγωγή: (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Συνέβη κάτι που να σας κάνει να δικαιολογείτε τον πυροβολισμό;

Μάρτυρας: Όχι. Πολιτική Αγωγή (Νίκος Κωνσταντόπουλος): Γιατί όταν οι αστυνομικοί ξαναγύρισαν πεζή δεν χρησιμοποίησαν, όπως την πρώτη φορά, χειροβομβίδα κρότου-λάμψης;

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε γενικευμένο επεισόδιο που να δικαιολογεί ούτε αυτό. Κατά τη γνώμη μου γύρισαν πίσω για να συνεχίσουν την αντιπαράθεση.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του βασικού κατηγορουμένου κ. Αλέξης Κούγιας με τις ερωτήσεις του κατέτεινε να δείξει ότι ο Επαμ. Κορκονέας δεν μπορεί να πυροβόλησε ευθεία, καθώς η σφαίρα εποστρακίστηκε, ενώ επικαλούμενος συνομιλίες των κατηγορουμένων με το κέντρο της Αστυνομίας επέμενε ότι πριν από τον πυροβολισμό είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη μετά το Πάσχα με την κατάθεση του- κατά κοινή ομολογία των παραγόντων της δίκης- σημαντικότερου αυτόπτη μάρτυρα, που δεν είναι άλλος από τον συμμαθητή και φίλο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος ήταν δίπλα του την ώρα που εκείνος έπεσε νεκρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου