Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο ΜΑΛΙΚΙ ΖΗΤΗΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΙΡΑΚ
Καθημερινή

ΒΑΓΔΑΤΗ. Η επόμενη κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να συμπεριλάβει και τον συνασπισμό που υποστήριξαν οι σουνίτες στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε χθες ο σημερινός πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλικί, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του, αλλά χωρίς πολλές πιθανότητες.

Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο Νουρί αλ Μαλικί είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για το Ιράκ να αποκτήσει κυβέρνηση πλειοψηφίας κι ότι μια «εθνική κυβέρνηση συνεργασίας» είναι ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα ύστερα από τέσσερα χρόνια πολέμου. Αυτό θα σήμαινε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ανίσχυρη, δεδομένου ότι θα έπρεπε να συγκεράσει αντικρουόμενα συμφέροντα.

Το Κράτος Δικαίου, η σιιτική συμμαχία της οποίας ηγήθηκε ο Μαλικί στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, έρχεται δεύτερο με 89 έδρες σε σύνολο 325 του ιρακινού Κοινοβουλίου. Τις περισσότερες έδρες -91- κέρδισε η αντίπαλη συμμαχία, υπό την ηγεσία του επίσης σιίτη Ιγιάντ Μαλάουι, με την υποστήριξη της σουνιτικής μειονότητας, η οποία κυριαρχούσε επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεΐν και θέλει να ανακτήσει την επιρροή της έπειτα από επτά χρόνια σιιτικής πολιτικής υπεροχής.

Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν έχουν επικυρωθεί ακόμα και θα χρειαστούν ακόμη αρκετές εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Στο μεταξύ, λέγεται ότι η συμμαχία του Μαλικί έχει προσεγγίσει τον έτερο σιιτικό συνασπισμό, την Ιρακινή Εθνική Συμμαχία (ΙΝΑ) που κατέλαβε την τρίτη θέση, και η υποστήριξή του μπορεί να αποβεί κρίσιμη για όποιον σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση -σε βαθμό που θα μπορούσε να παραμερίσει τον κοσμικό σιίτη Αλάουι.

Απειλές σουνιτών

Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο αναθέρμανσης της θρησκευτικής έντασης αν οι σουνίτες αισθανθούν παραγκωνισμένοι, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχουν ξεθυμάνει οι θρησκευτικές εντάσεις που ακολούθησαν την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και έχουν αρχίσει να αποχωρούν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Η δυσαρέσκεια των σουνιτών από την απώλεια της εξουσίας, μετά την ανατροπή του Σαντάμ, συνέβαλε στην πυροδότηση μιας αιματηρής εξέγερσης κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης διεξάγονται υπό τις απειλές σουνιτών ανταρτών, οι οποίοι επιδιώκουν να ξαναρχίσει το θρησκευτικό μακελειό.

Ερωτηθείς ειδικά για τον Αλάουι, ο Μαλικί είπε ότι δεν έχει τίποτα προσωπικό μαζί του. Επέκρινε, όμως, όσους πιστεύει ότι ποθούν μια επιστροφή στο μπααθικό παρελθόν και θέτουν το κομματικό υπεράνω του εθνικού συμφέροντος.

Μια από τις πιο ισχυρές ομάδες στη συμμαχία του ΙΝΑ, το κίνημα του αντιαμερικανού σιίτη κληρικού Μοκντάτα αλ Σαντρ, έχει αντιταχθεί στον διορισμό του και τις συνομιλίες για συγχώνευση του ΙΝΑ με το Κράτος Δικαίου του Μαλικί.

«Μια συμμαχία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει δύο παρατάξεις και θα αποκλείει τις άλλες, θα είναι καταστροφική για την εθνική ενότητα», επισήμανε ο Μαλικί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου