Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ

Καταστολή-Λογοκρισία
Το Βήμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Σε μια πρωτοφανή κίνηση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επίπεδο Διαδικτύου προέβη χθες η Google δημιουργώντας έναν διαδραστικό χάρτη της υφηλίου ο οποίος δείχνει ποιες κυβερνήσεις έχουν υποβάλει αιτήματα λογοκρισίας περιεχομένου στην υπηρεσία αναζήτησης της Google ή έχουν ζητήσει τα προσωπικά δεδομένα χρηστών των υπηρεσιών της.

Με τον τρόπο αυτόν η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης υπερασπίζεται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θεσπίστηκε το 1948 και αναφέρει πως ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα στην ελευθερία της προσωπικής του έκφρασηςχωρίς ενδιάμεση παρέμβαση ή φίμωση της γνώμης του από οποιονδήποτε άνθρωπο ή φορέα».

Αρχής γενομένης από χθες, λοιπόν, η Google αποκαλύπτει τα αιτήματα των κυβερνήσεων για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2009 ως τον Δεκέμβριο του 2009. Τους τελευταίους έξι μήνες τις περισσότερες επίσημες αιτήσεις για απαγόρευση ή αφαίρεση περιεχομένου ζήτησε η βραζιλιάνικη κυβέρνηση, η οποία διατύπωσε 3.663 αιτήματα για την ταυτότητα χρηστών και 291 για την αφαίρεση περιεχομένου. Στις ΗΠΑ κυβερνητικές οργανώσεις διατύπωσαν προς την Google 3.580 αιτήματα για τη γνωστοποίηση στοιχείων χρηστών και 123 αιτήματα για την αφαίρεση περιεχομένου.

Στη σχετική λίστα ακολουθούν η Γερμανία, η Ινδία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δεν παρέχονται σχετικά στοιχεία για την Κίνα, καθώς, όπως εξηγεί η Google, η χώρα θεωρεί τα αιτήματα αυτά κρατικά μυστικά. Αν συμπεριλαμβανόταν πάντως στη λίστα αυτή, σίγουρα θα βρισκόταν στην κορυφή. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες που διατύπωσαν παρόμοια αιτήματα. «Πιστεύουμε ότι μεγαλύτερη διαφάνεια θα οδηγήσει σε λιγότερη λογοκρισία» τονίζει ο Ντέιβιντ Ντράμοντ, υπεύθυνος των νομικών υπηρεσιών της Google.

H σελίδα θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και, σύμφωνα με τον κ. Ντράμοντ, προς το παρόν δεν θα αναφέρεται πόσα από αυτά τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν. «Θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες, ανάμεσα στις οποίες θα ήταν και ο αριθμός τον αιτημάτων που έγιναν δεκτά, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Δεδομένης όλης αυτής της πολυπλοκότητας, δεν έχουμε καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα κατηγοριοποιούμε και θα καταγράφουμε αυτά τα αιτήματαώστε να ενισχύουν τη διαφάνεια. Εχουμε όμως σχετικά σχέδια για το μέλλον» καταλήγει ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της εταιρείας. Το νέο αυτό εργαλείο πάντως έρχεται τη στιγμή που η Google βάλλεται, τόσο από την αμερικανική κυβέρνηση όσο και από άλλους φορείς, σχετικά με την πολιτική της γύρω από την ιδιωτικότητα, τη λογοκρισία και τη διατήρηση δεδομένων. Ουσιαστικά αποτελεί μια «απάντηση» στις διάφορες οργανώσεις που αμφισβητούν την αξιοπιστία της Google θεωρώντας την «υποχωρητική» έναντι των πιέσεων της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου