Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ του μισθού κατά 20% θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πιθανή αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά.
Το αίτημα έθεσε η «τρόικα», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που αναφέρουν ότι όχι μόνο ζητούσε από την κυβέρνηση περικοπές αμοιβών και στον ιδιωτικό τομέα αλλά φέρεται να είχε και συγκεκριμένο αίτημα για διψήφιες μειώσεις. Δηλαδή όσο εκτιμούσαν οι της Ε.Ε.-ΕΚΤ και του ΔΝΤ ότι πρέπει να μειωθεί η ακρίβεια προκειμένου να ενισχυθεί ισόποσα η εγχώρια ανταγωνιστικότητα.
Η πρόταση προσωρινά «παγώνει», καθώς το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε να μειώσει, με παρεμβάσεις στην αγορά, το κόστος παραγωγής προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα κυβερνητικοί παράγοντες ξεκινούν τις συστάσεις περί συγκράτησης των τιμών. Η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ζήτησε την Παρασκευή από τις 40 μεγαλύτερες εταιρείες που είναι μέλη πολυεθνικών ή ελληνικών ομίλων αναλυτικά στοιχεία τεκμηρίωσης των τιμών διάθεσης των προϊόντων τους μεταξύ των εταιρειών του ομίλου, ενώ μία ημέρα πριν ζήτησε από βιομηχάνους και εμπόρους να μειώσουν τις τιμές.
Πληθωρισμός
Ωστόσο σε αυτή τη δυσχερή συγκυρία, το κράτος αναδεικνύεται σε βασικό «δράστη» της ακρίβειας. Πιέζει τους επιχειρηματίες να «κρατήσουν» τις τιμές παρά τη μείωση των πωλήσεών τους, τη στιγμή που θεσπίζει απανωτά πακέτα αύξησης των έμμεσων φόρων.
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο σημειώθηκε απότομη αύξηση του πληθωρισμού (από το 3,9% στο 4,8%). Ολα αυτά πριν φανεί στην αγορά η επίπτωση των νέων, ακόμη πιο ισχυρών μέτρων του Μαΐου.
Ολα αυτά αφορούν το πρώτο εαρινό κύμα φορολογικών επιβαρύνσεων. Πλέον, από το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας ίσχυσαν στα βενζινάδικα οι ακριβότερες τιμές, δηλαδή πριν καν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις νέες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, αλλά και σε ποτά και τσιγάρα. Με τον ίδιο νόμο θεσπίζεται η νέα αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ σε 23% (από 21%), σε 11% (από 10%) και 5,5% (από 5%). Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το πρώτο κύμα ακρίβειας έχει περάσει στον προϋπολογισμό του καταναλωτή, ο οποίος πρέπει να προετοιμάζεται για τα δύο επόμενα. Ενα που τώρα ξεκινάει με τους ειδικούς φόρους και το δεύτερο που θα φέρει η εφαρμογή του νέου υψηλότερου ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου.
Το καλοκαίρι άλλωστε, λόγω τουρισμού, είναι περίοδος που ανθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, οι διαδοχικές ευκαιρίες για αυξήσεις και «στρογγυλοποιήσεις» δίνουν την ευκαιρία σε κλάδους όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός σωστά να προβούν σε συνεχείς ανατιμήσεις, οι οποίες «χτυπούν» την «τσέπη» του καταναλωτή και κατά συνέπεια στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου