Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΜΕΛΕΤΑ Η Ε.Ε.

Παλαιστίνη
TVXS.GR

Λίγες ώρες πριν τον απόπλου της νηοπομπής δέκα πλοίων προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας αλληλεγγύης «Ένα Καράβι για τη Γάζα», στην Ευρώπη γίνεται λόγος για μείωση της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο σε αντιπροσωπεία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Γάζα, προκαλώντας τη μήνη των Ευρωπαίων πολιτικών. Το Ισραήλ παρόλα αυτά παραμένει σταθερό στη θέση ότι αν επιτραπεί η είσοδος ξένων αξιωματούχων στη Γάζα, τότε αυτό θα νομιμοποιεί το «τρομοκρατικό καθεστώς» της Χαμάς.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επανεξετάσει στο μέλλον το μέγεθος των επιχορηγήσεων προς τους Παλαιστίνιους, αν δεν σημειωθεί άμεσα πρόοδος προς την επίτευξη ειρήνης. «Εάν αυτή (η συμφωνία) δεν έρθει, τότε θα εγερθούν μια σειρά ερωτημάτων», δήλωσε σχετικά με την ευρωπαϊκή επιχορήγηση προς του Παλαιστίνιους, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Ιερουσαλήμ, Κρίστιαν Μπέργκερ.

Τα κοινοτικά κονδύλια που κατευθύνονται κάθε χρόνο προς τους Παλαιστίνιους ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή βοήθεια της Ε.Ε. προς το εξωτερικό. Ο τρέχοντας 7ετής προϋπολογισμός είναι «κλειδωμένος» μέχρι το 2013. Για το λόγο αυτό βρέθηκε στη Μέση Ανατολή αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών με σκοπό να επισκεφθεί το Ισράηλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη – η οποία όμως σήμερα εισέπραξε την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει το πέρασμά τους στη Γάζα.

Στο μεταξύ κυβέρνηση του Ισραήλ επιχείρησε να αποτρέψει τον απόπλου σκαφών από την Τουρκία με το να προτείνει στην κυβέρνηση να μεταφερθούν οι προμήθειες από γης, πρόταση όμως που δεν έγινε δεκτή. Λίγο αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Yizhak Herzog δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στη νηοπομπή η προσέγγιση στη Λωρίδα της Γάζας, αν οι διοργανωτές του «Στόλου της Ελευθερίας» δεν εγγυηθούν ότι θα επιτύχουν την απελευθέρωση του στρατιώτη Gilad Shalit.

Σήμερα ξεκινούν από διάφορες χώρες δέκα πλοία που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και υλικά κατασκευής για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Στα δύο πλοία που σαλπάρουν από την Αθήνα, επιβαίνουν πάνω από 50 Έλληνες και ξένοι ακτιβιστές, δημοσιογράφοι (μεταξύ αυτών και από το tvxs), κα. με σκοπό να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες υποδομές τους. Σε διεθνή χωρικά ύδατα, τα πλοία από την Ελλάδα θα συναντήσουν κι άλλα σκάφη του «Στόλου της Ελευθερίας», που μεταφέρουν συνολικά 10.000 τόνους υλικού και πάνω από 700 επιβάτες, από περίπου 60 χώρες. Στη Γάζα πάντως, όπως γράφει και το gulfnews.com, επικρατεί ενθουσιασμός εν αναμονή του μεγαλύτερου στόλου που ξεκίνησε ποτέ για την αποκλεισμένη γη τους.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι με την ευκαιρία της 62ης επετείου της παλαιστινιακής Νάκμπα, ήτοι του διαμελισμού της Παλαιστίνης και του ξεριζωμού των Παλαιστινίων προσφύγων τον Μάη του 1948, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου