Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΘΝΟΣ

"Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος των προβλημάτων και των προκλήσεων του αιώνα μας", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Εμφαση στη σύσφιξη των σχέσεων με τους συμμάχους και την αξιοποίηση της διπλωματίας

Το επίσημο τέλος της "καουμπόικης διπλωματίας" της εποχής του Τζορτζ Μπους προανήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα από τη Στρατιωτική Ακαδημία του West Point το περασμένο Σάββατο. Λίγα 24ωρα πριν τη δημοσίευση της νέας στρατηγικής για την εθνική ασφάλεια, την οποία υποχρεούται διά νόμου να εκπονεί ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ ανά τέσσερα χρόνια, ο Ομπάμα επιβεβαίωσε όσους προέβλεπαν την καθολική ρήξη -σε επίσημο επίπεδο τουλάχιστον- με το δόγμα Μπους.

Απευθυνόμενος σε περίπου 1.000 σπουδαστές της Στρατιωτικής Ακαδημίας οι οποίοι προβλέπεται να ενισχύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ο Ομπάμα επανέλαβε πως "οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος των προβλημάτων και των προκλήσεων του αιώνα μας", προσθέτοντας πως προτεραιότητα στη στρατηγική της χώρας θα πρέπει να είναι η σύσφιξη των σχέσεών της με τους συμμάχους της αλλά και η αξιοποίηση της διπλωματίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ομιλία του Αμερικανού προέδρου αποτελεί μια "πρόγευση" της νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας που πρόκειται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες και η οποία θα έχει στόχο την οικοδόμηση μιας "νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων" που θα βασίζεται στη διεθνή συνεργασία.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν τα ΜΜΕ, το μήνυμα του Ομπάμα δεν απευθυνόταν μόνο στους Αμερικανούς πολίτες αλλά και στα μέλη του ΝΑΤΟ που δυσανασχετούν με την αποστολή επιπλέον δυνάμεων στο μέτωπο του Αφγανιστάν όπου, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, "μας περιμένουν δύσκολες μέρες".

Παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε ρητά στον προκάτοχό του, τα αμερικανικά ΜΜΕ τονίζουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε με σαφήνεια το δόγμα του "προληπτικού πολέμου" το οποίο είχε υιοθετήσει ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια μιας αντίστοιχης ομιλίας του στο West Point το 2002.

«Οχι» σε απομόνωση

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις αδυναμίες των διεθνών θεσμών, ο Ομπάμα υποστήριξε πως "η Αμερική δεν κατάφερε ποτέ τίποτα όταν ακολούθησε στρατηγική απομόνωσης", προσθέτοντας ότι "οι εχθροί μας θα ήθελαν πολύ να μας δουν να καταρρέουμε εξαιτίας της υπερβολικής επέκτασης της ισχύος μας".

Αποφεύγοντας να αναφερθεί σε όρους όπως ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" και "ισλαμοφασισμός", τους οποίους χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο προκάτοχός του, ο Ομπάμα έδωσε έμφαση για ακόμη μία φορά στον διαχωρισμό που πρέπει να γίνεται ανάμεσα στην Αλ Κάιντα και το Ισλάμ.

Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα των ΗΠΑ σε αρκετά σημεία του πλανήτη, η έλλειψη χειροπιαστών αποτελεσμάτων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής -όπως είναι το ζήτημα του Ιράν, της Βόρειου Κορέας αλλά και το Μεσανατολικό- έχουν οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο Λευκός Οίκος επικαλείται την επιλογή της "διπλωματικής οδού" για να καλύψει την "αδυναμία" του.

Μελίνα Χαριτάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου