Ελευθεροτυπία
ΛΙΤΟΤΗΤΑ παντού. Τα συνήθη θύματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κρατικές επενδύσεις, το σύστημα υγείας και οι συντάξεις μπαίνουν στον Προκρούστη, προκειμένου οι χώρες της ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
ΓΑΛΛΙΑ: Δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των αδύναμων κρίκων η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Αλλά και η κυβέρνηση, που δεν θέλει να θυμίζει η πολιτική της τις τραυματικές εμπειρίες της δεκαετίας του '80, επιμελώς αποφεύγει τον όρο «λιτότητα». Ο στρουθοκαμηλισμός της βέβαια δεν αλλάζει διόλου την πραγματικότητα. Παγώνουν, λοιπόν, για τρία χρονια στη σειρά οι δημόσιες δαπάνες, περιορίζονται κατά 10% τα λειτουργικά έξοδα του κράτους, δηλαδή κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Αυξάνουν περίπου 5 δισ. ευρώ τα δημόσια έσοδα από κατάργηση φοροαπαλλαγών, ενώ για κάθε δύο δημοσίους υπαλλήλους που αποχωρούν προσλαμβάνεται ένας. Σκοπός: από 8% του ΑΕΠ εφέτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην ξεπερνά το όριο του 3% το 2013.
Αδύναμοι κρίκοι
ΙΤΑΛΙΑ: Κατά σχεδόν 13 δισ. ευρώ, όσο το 0,8% του ΑΕΠ, θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες το 2011 και το 2012 η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, μειώνοντας δραστικά -μεταξύ άλλων- τις παροχές στον κλάδο υγείας. Αλλά η φορολογία, αντί να αυξηθεί, θα ελαττωθεί και θα επανέλθει στο επίπεδο του 2008 που αντιπροσώπευε το 42,8% του ΑΕΠ. Στόχος είναι το έλλειμμα από το φετινό 5% του ΑΕΠ να πέσει κάτω από το 3% το 2012.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Με δυσπιστία έγινε δεκτή τις προάλλες η αρχική εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 επιτυγχάνεται ρυθμός ανάπτυξης 0,1% και άρα η «τελευταία μεγάλη δυτική χώρα που έμενε βυθισμένη στο τέλμα της οικονομικής ύφεσης, λυτρώνεται». Κατά τη σχετική ανακοίνωση η ευχάριστη έκπληξη μπορεί να αποδοθεί στην αναζωογόνηση των εξαγωγών, χάρη στη βαθμιαία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αλλά η ισπανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεινή θέση, όπως άλλωστε δείχνει και το γεγονός ότι η ανεργία τώρα μαστίζει το 20% του ενεργού πληθυσμού, ενώ η κτηματαγορά έχει παραλύσει. Ετσι η περίφημη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βαρκελώνης, η Esade, σε μελέτη της προειδοποιεί για το ενδεχόμενο, μετά την περυσινή κατά 3,6% καθίζηση να συνεχιστεί και εφέτος η κατά 0,5%-1% υποχώρηση του ΑΕΠ και η Ισπανία να παραμείνει «μια από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες οικονομίες που θα εξακολουθούν να συρρικνώνονται το 2010».
Εξ ου, άλλωστε, και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Θαπατέρο, απαντώντας στις «αλλεπάλληλες επιθέσεις των αγορών», στερεότυπα επαναλαμβάνει:
* Από τώρα ώς το 2013 θα περικόψει δαπάνες 50 δισ. ευρώ, όσο το 5,7% του σημερινού ΑΕΠ. Από τη μείωση αυτή το 80% θα προέλθει από το πεδίο της κεντρικής κυβέρνησης, το δε υπόλοιπο από τις «αυτόνομες κοινότητες» (περιοχές) και την τοπική αυτοδιοίκηση.
* Μόνο ένας στους 10 δημόσιους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται θα αντικαθίσταται, ενώ η ηλικία συνταξιοδότησης θα ανέβει από τα 65 στα 67.
* Θα αυξηθούν άμεσοι και έμμεσοι φόροι, με τον ΦΠΑ από το 16% να πηγαίνει στο 18%, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει 11 δισ. ευρώ παραπάνω.
* Το 2010, οι μισθοί του Δημόσιου τομέα θα μειωθούν κατά 5%, ενώ θα περικοπούν 13.000 θέσεις εργασίας. Στο επόμενο έτος θα γίνει πάγωμα των συντάξεων, ενώ θα καταργηθεί το επίδομα ύψους 2.500 ευρώ που καταβαλλόταν στις οικογένειες για τη γέννηση παιδιών. Μεταξύ αυτού του έτους και του επόμενου, οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 6 δις. ευρώ.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ηδη στον τρίτο μήνα η πολιτική λιτότητας της σοσιαλιστικής και εδώ κυβέρνησης Σόκρατες συνοψίζεται σε ιδιωτικοποιήσεις κλίμακας με προσδοκώμενα έσοδα 6 δισ. ευρώ (εξ ων τα 1,2 δισ. εφέτος), σε αυξήσεις φόρων στα υψηλά κυρίως εισοδήματα (45% για τα άνω των 150.000 ευρώ), δραστικές περικοπές δημοσίων επενδύσεων, πάγωμα μισθών στο Δημόσιο ώς το 2013, πρόσληψη ενός για κάθε δύο υπαλλήλους που φεύγουν. Επιδίωξη είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 9,3% του 2009 να πέσει στο 2,8% το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου