Ετικέτες
- ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
- ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ
- ΑΦΡΙΚΗ
- ΒΑΛΚΑΝΙΑ
- ΔΙΕΘΝΗ
- Δίκτυο Σπάρτακος
- ΕΕ
- ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
- ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
- ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
- ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
- ΗΠΑ
- ΘΗΤΕΙΑ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
- ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ
- ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ
- ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ-ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
- ΚΟΥΡΔΙΚΟ
- ΚΥΠΡΟΣ
- ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
- ΛΕΣΧΕΣ ΕΦΕΔΡΩΝ
- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
- ΜΜΕ
- ΝΑΤΟ
- ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ
- ΞΕΝΟΙ-ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ-ΒΙΒΛΙΟ
- ΠΥΡΗΝΙΚΑ-ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ-ΧΗΜΙΚΑ
- ΡΩΣΙΑ-Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών
- ΣΤΡΑΤΟΣ
- ΤΟΥΡΚΙΑ
- ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
- EE
- MME
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
ΜΙΤΕΡΑΝ: ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΕΑ
Πηγή: Τα Νέα
της Κ. ΞΕΝΑΚΗ
Η ιστορία γράφεται συνήθως με καθυστέρηση. Οταν περάσουν αρκετά χρόνια και αποχαρακτηριστούν τα απόρρητα έγγραφα που τη στοιχειοθετούν. Εν έτει 2010, λοιπόν, οι Γάλλοι μαθαίνουν ποια ήταν η πραγματική σχέση του ιστορικούσοσιαλιστή ηγέτη που τους κυβέρνησε επί 14 χρόνια, από το 1981 μέχρι το 1995, με την Ουάσιγκτον, με τους προέδρους Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Η αλήθεια δεν είναι χωρίς εκπλήξεις.
Κανείς στη Γαλλία, για παράδειγμα, δεν γνώριζε πως κατά την πρώτη επταετίατου Μιτεράν και ενώ η κυβέρνηση περιελάμβανε κομμουνιστές υπουργούς, η Γαλλία έκανε δοκιμή ατομικής βόμβας στις ΗΠΑ, στην έρημο της Νεβάδας, με τη σύμφωνη φυσικά γνώμη του Ρίγκαν. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που γνώριζαν πως η συνεργασία μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον στον τομέα της άμυνας ήταν στενότατη, ότι ο Μιτεράν διατηρούσε με τους αμερικανούς ομολόγους του πιο στενές σχέσεις από ό,τι άφηνε να φανεί- κι ας τον θεωρούσαν κάποιοι αμερικανοί αξιωματούχοι «χωριάτη» και «ψηλομύτη». Ο δημοσιογράφος του γαλλικού περιοδικού «Νouvel Οbservateur» Βενσάν Ζοβέρ μελέτησε στις «προεδρικές βιβλιοθήκες» των Ρίγκαν και Μπους εκατοντάδες εμπιστευτικά έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν τελευταία. «ΤΑ ΝΕΑ» αναδημοσιεύουν κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
21 ΜΑΙΟΥ 1981
Είναι αξιόπιστος ο Μιτεράν;
Στο Παρίσι, ο λαός της Αριστεράς πανηγυρίζει. Επιτέλους, ένας σοσιαλιστής μπήκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στην Ουάσιγκτον, τρέμουν. Ποιος είναι πραγματικά αυτός ο Μιτεράν; Είναι αξιόπιστος; Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν δέχεται στο Οβάλ Γραφείο τον γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ. Ανήσυχος, τον βομβαρδίζει με ερωτήσεις γύρω από αυτό τον μυστηριώδη Γάλλο που συνήψε συμμαχία με τους κομμουνιστές και που το «κακό» παράδειγμά του απειλεί να επεκταθεί στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία.
Ναι, επιχειρεί να τον καθησυχάσει ο καγκελάριος, «πολλά πράγματα θα αλλάξουν» στη Γαλλία· αλλά «ο Μιτεράν θα κρατήσει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και θα σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της χώρας του απέναντι ΕΟΚ».
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1981
Οι κομμουνιστές υπουργοί
Εναν μήνα αφότου ο Φρανσουά Μιτεράν αναλαμβάνει καθήκοντα, ο Ρίγκαν στέλνει τον αντιπρόεδρό του Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο στο Παρίσι. Το πρωί της άφιξής του ανακοινώνεται πως η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει τέσσερις κομμουνιστές υπουργούς. Ο Μπους ανησυχεί. Επί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, Παρίσι και Ουάσιγκτον συνήψαν πολλές μυστικές συμφωνίες συνεργασίας. Χωρίς να το ξέρουν οι γάλλοι πολίτες ο αμερικανικός στρατός «μπορεί να χρησιμοποιεί τις γαλλικές στρατιωτικές βάσεις για την εκπαίδευσή του», ακόμα και «γάλλους στρατιώτες» σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, μεταξύ ΝΑΤΟ και Παρισιού υπάρχει «ειδική συμφωνία» για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε περίπτωση πολέμου. Μάλιστα, προς τα τέλη της θητείας Ντ΄ Εστέν αμερικανοί ειδικοί βοήθησαν μυστικά τους γάλλους ομολόγους τους να τελειοποιήσουν τη γαλλική πυρηνική δύναμη κρούσης. Ο Μιτεράν καθησυχάζει τον Μπους. Οι κομμουνιστές υπουργοί, τον διαβεβαιώνει, δεν θα έχουν πρόσβαση σε κανένα μυστικό εθνικής ασφάλειας. «Η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση τους κάνει να χάνουν την πρωτοτυπία τους στα μάτια των ψηφοφόρων», του λέει.
ΜΙΤΕΡΑΝ ΠΡΟΣ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Δεν έχω αντίρρηση, είμαστε στο πλευρό σας»
16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1991
( Το διεθνές τελεσίγραφο προς τον Σαντάμ Χουσεΐν να αποχωρήσει από το Κουβέιτ εξέπνευσε.Ο πρώτος Πόλεμος στον Κόλπο αρχίζει. Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος καλεί τον Φρανσουά Μιτεράν σε απόρρητη γραμμή)
Τζορτζ Μπους: Ολες οι προσπάθειες να λογικέψουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν απέτυχαν. Σας ενημερώνω για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Θα αρχίσουν στις τρεις το πρωί, ώρα Βαγδάτης, σε τέσσερις ώρες. Ελπίζω να συμφωνείτε.
Φρανσουά Μιτεράν: Δεν έχω αντίρρηση. Θα ήταν παράλογο εκ μέρους μου. Είμαστε στο πλευρό σας.
Τζορτζ Μπους: Ευχαριστώ, φίλε μου. Φρανσουά Μιτεράν: Η ψυχολογία του Σαντάμ Χουσεΐν είναι εντελώς ακατανόητη. Δεν καταλαβαίνω πώς ένας άνθρωπος μπορεί να εκθέτει τον λαό του σε τόση δυστυχία.
20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1991
Φρανσουά Μιτεράν: Πρώτη φορά αναγκαζόμαστε να διεξαγάγουμε πόλεμο μπροστά στα ΜΜΕ, τείνουν να υπερβάλλουν σε όλα.
Τζορτζ Μπους: Νομίζω ότι, ειδικά το CΝΝ, παίζει το παιχνίδι του Σαντάμ Χουσεΐν. Η κοινή σας γνώμη τι λέει;
Φρανσουά Μιτεράν: Εχω μπροστά μου σημερινή δημοσκόπηση, το 75% επιδοκιμάζει τη στάση μου. Και η δική σας;
Τζορτζ Μπους: Το 74%.
Φρανσουά Μιτεράν: Συγγνώμη για τη διαφορά! 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1991
(Ο πόλεμος έχει τελειώσει. Μπους και Μιτεράν βρίσκονται τετ α τετ στη Μαρτινίκα)
Τζορτζ Μπους: Τι πιστεύετε για την κατάσταση στο Ιράκ;
Φρανσουά Μιτεράν: Μην αντιστρέφουμε τους ρόλους! Εσείς έχετε τις ικανές υπηρεσίες. Τι πιστεύετε;
Τζορτζ Μπους: Θα είναι λίγο Τσαουσέσκου. Θα χορεύουν στους δρόμους όταν φύγει. Αλλά οι πληροφορίες μας (στο Ιράκ) δεν είναι πολύ καλές...
Αργότερα,στην ίδια συζήτηση Τζορτζ Μπους: Μπορούμε να μιλήσουμε λίγο για την ασφάλεια στην Ευρώπη;
Φρανσουά Μιτεράν: Ευχαρίστως. Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αποκτήσει μια κοινή δύναμη για την εγγύηση της ασφάλειάς της, αυτή είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει ακόμα αρκετή πολιτική ενότητα. Η διαμάχη λοιπόν αν θα επιλέξουμε την κοινή άμυνα στη θέση του ΝΑΤΟ είναι σχολικού επιπέδου. Ας σκεφτούμε τον 21ο αιώνα. Ναι, εύχομαι η Ευρώπη να αποκτήσει προοδευτικά μέσα αυτοάμυνας. Αν όμως το τίμημα αυτής της ελπίδας είναι μια ρήξη, μια σοβαρή διαφωνία με τις ΗΠΑ, δεν αξίζει τον κόπο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου