Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Έθνος

Την έναρξη νέου κύκλου πιέσεων για άμεση λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων σηματοδότησε η συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ επίκειται συνάντηση του τελευταίου με τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκ. Ιβάνοφ.

Οσο ισχυρό ήταν το μήνυμα στήριξης της προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακόμη πιο ηχηρό ήταν το μήνυμα του Αμερικανού αντιπροέδρου για το Σκοπιανό αλλά και για τη στάση της χώρας μας στο θέμα του Κοσόβου.

Τα ξημερώματα της Τέταρτης (ώρα Ελλάδας) στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση Μπάιντεν -Παπανδρέου αναφέρεται ότι ο αντιπρόεδρος «εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να προωθήσει την ενσωμάτωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες σε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος».

Η παρέμβαση αυτή του κ. Μπάιντεν, ο οποίος μάλιστα είναι και φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα λόγω των σχέσεών του με την Ομογένεια, αποκαλύπτει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο τρίμηνο στο Σκοπιανό, καθώς σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς είναι σαφές ότι οι παραινέσεις τους αφορούν και τα δύο μέρη και δεν έχουν πεισθεί ότι είναι η «αδιαλλαξία» του κ. Γκρούεφσκι υπεύθυνη για τη στασιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκ. Ιβάνοφ ζήτησε να τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε αμέσως θετικά. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους «δημιουργεί απορία το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ιβάνοφ ζητούσε τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός της ίδιας χώρας κ. Γκρούεφσκι ανακοίνωνε ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, κάνοντας εκ νέου αρνητικές δηλώσεις για την Ελλάδα, επιβαρύνοντας το κλίμα».

Χρονοδιάγραμμα

Οι τοποθετήσεις εδώ στη Νέα Υόρκη τόσο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου όσο και του υπουργού Δ. Δρούτσα για το Σκοπιανό και τις κόκκινες γραμμές, και με δεδομένη την ύπαρξη απευθείας διαύλου διαπραγμάτευσης (παρακάμπτοντας τον κ. Νίμιτς και αδρανοποιώντας τους μέχρι τώρα διαπραγματευτές), δημιουργούν την εντύπωση ότι εισερχόμαστε σε νέο και πιθανόν τελικό στάδιο της όλης διαδικασίας.

Τα Βαλκάνια όμως αποτέλεσαν ακόμη ένα αγκάθι στη συνάντηση Μπάιντεν - Παπανδρέου, καθώς ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, γνωστός για τη στήριξη που είχε προσφέρει στην υπόθεση του Κοσόβου, κάλεσε εμμέσως την Ελλάδα να αναγνωρίσει τώρα την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις ελληνικές ιδέες για την Ατζέντα 2014 και την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς των χωρών της περιοχής, ο κ. Μπάιντεν αντέτεινε την πρόσφατη απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης, που σύμφωνα και με τους Αμερικανούς νομιμοποιεί την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Η αμερικανική πλευρά πάντως έδειξε να αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή θέση για αναζήτηση τρόπων που θα επιτρέψουν στους «λαούς» της Σερβίας και του Κοσόβου να ενσωματωθούν πλήρως στην Ενωμένη Ευρώπη.

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, αποφεύγοντας όμως κάθε «κακοτοπιά» που πιθανόν θα ενοχλούσε την τουρκική πλευρά, αλλά είναι χαρακτηριστικό του επιφυλακτικού κλίματος ότι ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, αν και θα βρεθεί επί διήμερο στην Ουάσιγκτον για τα εγκαίνια πολιτιστικής έκθεσης, δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα επίσημο ραντεβού.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος ακούγοντας τον πρωθυπουργό να αναλύει τα βήματα που έχουν γίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και χαιρέτισε αυτές τις προσπάθειες, αν και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία η ελληνική πλευρά για να μεταφέρει και την «άλλη όψη» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτήν της αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και της διατήρησης της απειλής πολέμου εναντίον της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου