Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Χριστόφια για το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974

Κύπρος
http://www.kathimerini.gr/

Την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Brookings στην Ουάσιγκτον, ότι στην πραγματικότητα οι «αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο».

Ο πρόεδρος της Κύπρους τόνισε ενώπιον διπλωματών, καθηγητών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων ότι «ευτυχώς για τον ελληνικό λαό η εγκληματική πράξη της χούντας», εννοώντας το πραξικόπημα, «οδήγησε στην αποχώρηση της και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε».

Οι δηλώσεις Χριστόφια προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Λιλήκα, ο οποίος χαρακτήρισε πλήρως ανιστόρητες και άκρως επικίνδυνες τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου. Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον πρόεδρο Χριστόφια να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που προκαλεί με τέτοιου είδους δηλώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

ΝΔ: Ατυχείς οι δηλώσεις Χριστόφια

«Τουλάχιστον ατυχείς», χαρακτηρίζει η ΝΔ δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον ότι στην πραγματικότητα οι αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο.

Η ΝΔ θεωρεί πως αν αυτές οι δηλώσεις αποδόθηκαν σωστά είναι τουλάχιστον ατυχείς και δεν βοηθούν, αυτές τις ώρες, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

«Είναι αδιανόητο, όσο και ανιστόρητο, να εξισώνεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, μία, πράγματι, εγκληματική και προδοτική ενέργεια, που έδωσε προσχηματική αφορμή για την τουρκική εισβολή και κατοχή. Κατοχή που διαιωνίζεται για τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια, σε προκλητική αντίθεση με τη διεθνή έννομη τάξη και τις αρχές του ΟΗΕ», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου