Πηγή: tanea.gr
της Μ. ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Τι θα συµβεί αν αφήσουµε το Αφγανιστάν». Με αυτόν τον τίτλο– χωρίς ερωτηµατικό – το περιοδικό «TIME» δηµοσίευσε στις 9Αυγούστουτη φωτογραφία µιας νεαρής Αφγανής µε κοµµένη µύτη, αποτέλεσµα της βίας του συζύγου της και των Ταλιµπάν. Σ’ εκείνο το εξώφυλλο όµως πολλοί είδαν κυρίως µια προπαγάνδα υπέρ της παραµονής των αµερικανικών στρατευµάτων.
Το κορίτσιµε την κοµµένη µύτηείναι η Μπίµπι Αΐσα, ένα 18χρονο κορίτσι από την επαρχία Ορουρζάν στο Νότιο Αφγανιστάν. Το 2009 εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη και αναζήτησε καταφύγιο στο πατρικό της, αφού επί έξι χρόνια κακοποιούνταν βάναυσα από τον άνδρα της. Εκεί όµως τη βρήκαν οι Ταλιµπάν, οι οποίοι απαίτησαν να παραδοθεί για να αντιµετωπίσει τη «∆ικαιοσύνη». Την έσυραν σ’ ένα ξέφωτο, όπου ο τοπικός διοικητής των Ταλιµπάν έβγαλε την ετυµηγορία του. Λίγα λεπτά αργότερα, ο σύζυγός της τής έκοψε τα αυτιά και τη µύτη. Η Αΐσα λιποθύµησε από τον πόνο, αλλά συνήλθε λίγο αργότερα µέσα σε µια λίµνη αίµατος και σε κατάσταση σοκ. Με τη βοήθεια τουαµερικανικού στρατού, οµάδες αρωγής µετέφεραντην κοπέλα σ’ ένα άσυλο γυναικών στην Καµπούλ, υπό την αιγίδα της αφγανοαµερικανικής οργάνωσης «Γυναίκες για τις Αφγανές Γυναίκες» (WAW). Εκεί παρέµεινε υπό τη φροντίδα κοινωνικών λειτουργών περίπου έως τον Αύγουστο, την εποχή που κυκλοφόρησε το τεύχος µε το επίµαχο εξώφυλλο. Στη συνέχεια, ταξίδευσε στην Καλιφόρνια για να υποβληθεί σε επανορθωτική χειρουργική στο Κέντρο Grossman Burn, όπου οι θεραπευτές υποστήριξαν πως η κοπέλα χρειαζόταν περαιτέρω ψυχολογική υποστήριξη και για τον λόγο αυτόν ανέβαλαν την εγχείρηση. Από τον περασµένο µήνα η Αΐσα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και κυκλοφορεί µ’ ένα προσωρινό τεχνητό µέλος για να καλύπτει το κενό στη µύτη της. «Πλέον δεν χρειάζεται να κρυφτεί. Την ενθαρρύνουµε να το φοράει, αλλά εκείνη δεν το κάνει πάντα», λέει στην «Γκάρντιαν» η Εσθερ Χίνεµαν από την οργάνωση WAW.
Οι γυναίκες της οργάνωσηςπιστεύουν πως µόνο µέσω της εκπαίδευσηςη Αΐσα θα µπορέσει να προσαρµοστεί στον καθηµερινότρόπο ζωής της Αµερικής. «∆εν έχει πάει ποτέ στο σχολείο και της λείπουν βασικές γνώσεις. Για παράδειγµα, της έδειξα έναν παγκόσµιο χάρτη και δεν ήξερε πού βρίσκεται. ∆εν µπορούσε να βρει ούτε το Αφγανιστάν ούτε το Πακιστάν», προσθέτει. Οι επικριτές του εξωφύλλου του «TIME» υποστηρίζουν ωστόσο ότι ηπερίπτωση της Αΐσα δεν είναι µοναδική και πως η φωτογραφία ήταν µια ξεκάθαρηεκστρατεία, ένα «κυνικό τέχνασµα» υπέρ της παραµονήςτων ΝΑΤΟϊκώνδυνάµεων στοΑφγανιστάν.Σύµφωνα µεαυτήν την άποψη, η Αµερική δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη χώρα εκτόςαπό τη συνέχιση τουπολέµου. Επιπλέον οι Αφγανές θα είχαν µια πολύ καλύτερη ζωή χωρίς την αµερικανική προστασία. Απεναντίας, για όσους τίθενται υπέρ της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας, η φωτογραφία της Αΐσα συµβολίζει ό,τι ακριβώςµάχονται. Ακόµη και αν η αµερικανική παρουσία προκαλεί την οργή των Ταλιµπάν και είναι κατάσυνέπεια ο «ηθικός αυτουργός» της συζυγικής βίας, το ερώτηµα παραµένει: µπορούµε να αφήσουµε κοπέλες σαν την Αΐσα στην τύχη τους;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου