ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Περίπου 300 αριστεροί Ισραηλινοί, εκ των οποίων 17 τιμημένοι με το Βραβείο του Ισραήλ, που θεωρείται η υψηλότερη διάκριση στον τομέα των Τεχνών, των Επιστημών και των Γραμμάτων, απηύθυναν σήμερα έκκληση για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 - στα σύνορα πριν από τον πόλεμο των Έξι Ημερών -, ανέφεραν ξένα ΜΜΕ.
Η έκκλησή τους, που επαναλαμβάνει τις διατυπώσεις της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, υπεγράφη συμβολικά σήμερα το απόγευμα στο Τελ Αβίβ μπροστά από το ίδιο κτήριο όπου ανακηρύχτηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου του 1948.
Εκατοντάδες ακροδεξιοί που τάσσονται κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους φώναζαν συνθήματα όπως «προδότες», «πουλημένους» κ.ά. κατά των 300 που υπέγραψαν την έκκληση έξω από το κτήριο.
Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ιστορικοί, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών, η ιδρύτρια του κόμματος Μερέτζ, πολλοί ποιητές, ζωγράφοι, γλύπτες καθώς και ηθοποιοί.
Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι η Χάρτα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ του 1948 ουσιαστικά αντέγραψε το στυλ και την έμπνευση της λεγόμενης «απόφαση διανομής του ΟΗΕ της 29ης Νοεμβρίου του 1947 που καλεί για τη δημιουργία ενός εβραϊκού δημοκρατικού κράτους και ενός αραβικού δημοκρατικού κράτους».
"Ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για την απελευθέρωση των δύο λαών» τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστίνιων» προστίθεται στην έκκληση.
Σύναψη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους ζητά ο Αμπ. Γκιουλ από το Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει στη σύναψη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους προκειμένου να δώσει μία στρατηγική απάντηση στις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και στην αύξηση του πληθυσμού των Αράβων.
"Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει το να εκλαμβάνεται ως ένα νησί του απαρτχάιντ που είναι περικυκλωμένο από μία αραβική θάλασσα θυμού και εχθρικότητας» γράφει ο πρόεδρος της Τουρκίας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Οι εξεγέρσεις στην Μέση Ανατολή και την βόρειο Αφρική αντικατοπτρίζουν μία έντονη λαχτάρα για δημοκρατία από Άραβες που αναζητούν «να ξανακερδίσουν την εθνική περηφάνια και αξιοπρέπειά τους η οποία είχε κατασταλεί για πολύ καιρό» αναφέρει ο κ. Γκιουλ.
Το Ισραήλ θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στο νέο πολιτικό κλίμα της περιοχής αλλά δεν χρειάζεται να το φοβάται. «Αυτή η εμφάνιση μιας δημοκρατικής γειτονιάς γύρω από το Ισραήλ είναι η απόλυτη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας» προσθέτει.
"Για πολλά χρόνια, οι περισσότερες κυβερνήσεις στην περιοχή δεν λάμβαναν υπόψη τους τις επιθυμίες των λαών τους στην εξωτερική τους πολιτική» σημείωσε ο κ. Γκιουλ.
"Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, οι Άραβες θα αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων ανάμεσα στην Μεσόγειο και στην Νεκρά Θάλασσα» έγραψε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου