Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ο Χριστόφιας με επιστολές σε ΟΗΕ και ΕΕ «πυροβολεί» την Τουρκία

Κύπρος
ΕΘΝΟΣ

Με επιστολές του προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καταγγέλλει τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό. Οι επιστολές εστάλησαν πριν από μερικές μέρες και παραλήπτες ήταν ο γενικός γραμματέας Μπαν κι Μουν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέζε Μπούζεκ.

Στις προεδρικές επιστολές υπογραμμίζονται:

Πρώτον: Η πρόκληση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Βερολίνο όταν ενώπιον των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερον: Η ανακοίνωση στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν (AKP) ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα συνεχιστεί η προσπάθεια για αναβάθμιση του διεθνούς κύρους του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιστολές του προς τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. ο κ. Χριστόφιας τονίζει ότι «η Τουρκία παρουσιάζεται διεθνώς ως υπέρμαχη της λύσης του Κυπριακού και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κωλυσιεργεί, ενώ στην πραγματικότητα κάνει ό,τι είναι δυνατό και υπονομεύει την προοπτική της λύσης».

Η κυβέρνηση της Κύπρου διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ και για την τουρκική προβοκάτσια εναντίον της Κύπρου με αφορμή την τέταρτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ-IV), η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9-13 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη και συνδιοργανώνεται από τον ΟΗΕ και την Τουρκία. Η Αγκυρα δεν προσκάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο αλλά η Κύπρος απάντησε ήδη στον Μπαν κι Μουν ότι θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού.

Ο κ. Χριστόφιας επιβεβαίωσε ότι έχει αποστείλει τις επιστολές και είπε ότι δεν θα αποκαλύψει το περιεχόμενο. Πρόσθεσε ότι οι επιστολές «αναφέρονται σε αυτά που καταγγέλλω και δημόσια, στην αλαζονεία και στον κυνισμό με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριφέρονται έναντι της Κύπρου, και το καταγγέλλουμε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου