Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Υποκλοπές αλά γερμανικά

http://www.enet.gr


Ενας μοντέρνος «δούρειος ίππος» προκαλεί εδώ και μερικές βδομάδες σοβαρά προβλήματα και τριγμούς στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, καθώς πλήττει υψηλόβαθμα στελέχη.




Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών που φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν, καθ' υπέρβαση του νόμου, οι κυβερνήσεις τεσσάρων κρατιδίων για να παρακολουθούν εκατομμύρια γερμανούς πολίτες.

Ο «δούρειος ίππος», όπως ονομάζεται το παράνομο λογισμικό που πούλησε το 2009 η γερμανική εταιρεία DigiTask στην τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας, εντοπίστηκε από τους Chaos Computer Club (CCC), τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη ομάδα χάκερ, οι οποίοι το εντόπισαν στον υπολογιστή ενός Γερμανού που είχε κατηγορηθεί για παράνομη εξαγωγή φαρμακευτικού υλικού.

Οπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Πάτρικ Σλαντ, το λογισμικό εγκαταστάθηκε στον υπολογιστή από την αστυνομία της Βαυαρίας στο αεροδρόμιο του Μονάχου όταν τον συνέλαβαν κατά την επιστροφή του στη Γερμανία. Η κυβέρνηση της Βαυαρίας επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις αλλά υποστήριξε, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Χοακίμ Χέρμαν, ότι οι παρακολουθήσεις των συνομιλιών στο Skype, τα e-mails στο yahoo Messenger και MSN Messenger και όλες οι εισαγωγές στο Διαδίκτυο μέσω των Internet Explorer και Firefox έγιναν στο πλαίσιο του νόμου.

Δήλωση που αμφισβητείται έντονα, καθώς το γερμανικό Σύνταγμα δίνει το «πράσινο φως» σε παρακολουθήσεις μόνο κάτω από εισαγγελική εντολή, η οποία δεν συνόδευε καμία από τα εκατομμύρια των παρακολουθήσεων που έκαναν οι αρχές.

Το γεγονός έχει προκαλέσει εκτός από αναστάτωση στην κοινή γνώμη και τεράστιο πολιτικό ζήτημα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να διαπιστωθεί εάν το παράνομο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε μόνο από τοπικές ή και από ομοσπονδιακές αρχές.

Να σημειωθεί ότι το 2007 ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας είχε ανακοινώσει τον σχεδιασμό για λογαριασμό της κυβέρνησης ενός «δούρειου ίππου» που θα χρησιμοποιείτο για τον εντοπισμό υπόπτων τρομοκρατίας. Το 2008 απόρρητο έγγραφο του WikiLeaks υποστήριζε ότι υπήρχαν επαφές μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της γερμανικής DigiTask προκειμένου να σχεδιαστεί ένα λογισμικό για παρακολουθήσεις μέσω του Skype.

Παρ' όλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σέιμπερτ δήλωσε ότι «η Αγκελα Μέρκελ έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες και ενδιαφέρεται προσωπικά για την υπόθεση, καθώς η γερμανική κυβέρνηση δρα πάντοτε εντός του νόμου».

Η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίν Λουθέσερ-Σναρενμπέργκερ σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την αντιπολίτευση που ασκεί σκληρή κριτική, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι Πράσινοι υποστήριξαν ότι «έχουν καταστρατηγηθεί φανερά τα όρια που έχει θέσει το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο», ενώ το κόμμα των «Πειρατών» που υπερασπίζεται την ελευθερία στο Διαδίκτυο και τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι «οι αρχές έδρασαν έξω από τα συνταγματικά όρια».

Εκτός από το κρατίδιο της Βαυαρίας και η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαδικτύου φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα επίσημης ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκή Ενωσης, να πλήρωσε το 2009, 660 χιλιάδες ευρώ στην DigiTask για την αγορά ενός συστήματος ελέγχου και καταγραφής υποκλοπών.

Παρόμοια στοιχεία που έχουν επιβεβαιωθεί προκύπτουν για τα κρατίδια της Κάτω Σαξονίας, Βάδης-Βυρτεμβέργης και Βρανδεμβούργου, ενώ ελέγχεται η πιθανή χρήση του λογισμικού από τελωνεία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, κάτι ανάλογο με το αντιαμερικανικό FBI.

Οπως αποκάλυψαν οι χάκερ του CCC, το λογισμικό είναι παλιάς γενιάς και εύκολο στην υποκλοπή από ιδιώτες χωρίς απαραίτητα εξειδικευμένες γνώσεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι αρκετές από τις πληροφορίες που κατέγραψε μεταφέρθηκαν μέσω ενός σέρβερ που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Οπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Digitask, Γουίνφριντ Σέιμπερτ, παρόμοια ή ανάλογα λογισμικά συστήματα έχουν αγοραστεί από τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές στην Ελβετία, την Ολλανδία και την Αυστρία χωρίς να διευκρινίσει ποιες συγκεκριμένα υπηρεσίες τα χρησιμοποιούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου