Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγή πλεύσης στο ΥΠΕΞ

http://www.enet.gr


Μετατόπιση του κέντρου βάρους, αλλά και των προτεραιοτήτων, στην εξωτερική πολιτική αναμένεται για το επόμενο τρίμηνο, καθώς οι δύο από τους τρεις εταίρους (Ν.Δ. - ΛΑΟΣ) στη μεταβατική κυβέρνηση προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τα περισσότερα από τα θέματα που χειρίστηκε η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σταύρος Δήμας ξεκινάει «μαραθώνιο» για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.


Ο Σταύρος Δήμας ξεκινάει «μαραθώνιο» για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών θα υιοθετήσει ουσιαστικά ένα ρόλο «γραφείου δημοσίων σχέσεων» για την «αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας», όπως το έχει θέσει επανειλημμένως από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίζει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση μεταβατική, «ειδικού σκοπού».

Η διευκρίνιση αυτή προσδιορίζει και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί ο ίδιος, αφού το βασικό μέτωπο θα είναι η οικονομία και η όποια συζήτηση για θεσμικές αλλαγές στην Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό στις 29 Νοεμβρίου θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για συνάντηση με τον ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, τον οποίο θα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα στις 27 Οκτωβρίου. Από την επομένη θα ξεκινήσει ένας κύκλος συμμετοχής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ και στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών, στο οποίο η Ν.Δ. επί ενάμιση χρόνο έχει πλειοδοτήσει σε κριτική προς την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η έναρξη έγινε (ως συνήθως) με την επίσκεψη των νέων υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, Αβραμόπουλου και Δήμα, στην Κύπρο. Και οι δύο επέκριναν την πολιτική της Αγκυρας σε Κυπριακό και έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ τέθηκε και το θέμα των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών.

Από τους τόνους, αλλά και τις διακηρυγμένες θέσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΛΑΟΣ, η επιχείρηση προσέγγισης τύπου «Ερζερούμ» πρέπει να θεωρείται λήξασα, ενώ από το ΥΠΕΞ τονίζεται διπλωματικά ότι είναι άδηλος ο χρόνος διεξαγωγής του εκκρεμούντος Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο πάγος αναμένεται να διατηρηθεί δεδομένων και των σκληρών θέσεων της Αγκυρας για την ευρωπαϊκή προεδρία της Κύπρου το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Στο Σκοπιανό καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, καθώς, εάν είναι αρνητική για την Ελλάδα, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το βαρύ κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ηδη επισήμως (και καλού κακού) το υπουργείο αποσυνδέει τις δύο διαδικασίες, τονίζοντας πως άλλο είναι η νομική - δικαστική διαδικασία για ένα συγκεκριμένο θέμα (την Ενδιάμεση Συμφωνία) και άλλο η πολιτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την επιθετική ρητορική της κυβέρνησης Γκρούεφσκι κατά της χώρας μας. Αλλωστε, όπως έχουμε ξαναγράψει, η συμμετοχή στην κυβέρνηση των κομμάτων του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη αποτελεί ήδη κόκκινο πανί για την ηγεσία και την κοινωνία της ΠΓΔΜ.

Στα λοιπά μέτωπα ο νέος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, ότι θα αναθερμάνει την ιστορική σχέση με τη Ρωσία (η οποία βρίσκεται στο ναδίρ) και θα εμβαθύνει την εταιρική σχέση με την Κίνα.

Το μόνο πεδίο στο οποίο φαίνεται να παραμένει το νήμα της συνέχειας είναι τα ελληνοϊσραηλινά, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών (από το κόμμα του ακροδεξιού Α. Λίμπερμαν) Ντάνι Αγιαλόν να είναι ο πρώτος ξένος επίσημος που επισκέφθηκε την Αθήνα μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια του Τελ Αβίβ να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Εχουντ Μπάρακ και αντίστοιχη του έλληνα ομολόγου του στο Ισραήλ. Παράλληλα αναζητείται ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Μάιο η διεξαγωγή στη Θεσσαλονίκη συνάντησης εκπροσώπων της ελληνικής με την εβραϊκή Διασπορά.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, και δεδομένης της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας στη χώρα, η εξωτερική πολιτική αναμένεται να κινηθεί (όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες) σε αβαθή νερά και χωρίς την ανάληψη ρίσκων ή πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να δεσμεύσουν τους κυβερνητικούς εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου