Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Προς οικονομική κατάρρευση η Συρία

http://news.kathimerini.gr

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Δαμασκό μετά τις νέες κυρώσεις του Αραβικού Συνδέσμου
The Economist

Μπορεί η οικονομική κατάρρευση να επιφέρει αυτό που δεν κατάφεραν οι διαδηλωτές, δηλαδή την πτώση του συριακού καθεστώτος; Η οικονομία της Συρίας πιέζεται πλέον ασφυκτικά από κάθε κατεύθυνση. Στις 27 Νοεμβρίου, ο Αραβικός Σύνδεσμος ενέκρινε άνευ προηγουμένου κυρώσεις εις βάρος κράτους–μέλους του –η συμμετοχή της Συρίας στις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού έχει ανασταλεί από τα μέσα του μήνα–, μεταξύ των οποίων η διακοπή κάθε εμπορικής συναλλαγής, εξαιρουμένων των βασικών αγαθών. Τρεις μέρες αργότερα, η Τουρκία ανακοίνωνε ότι θα εφαρμόσει παρόμοια μέτρα.


Παράλληλα, δε, οι κυρώσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων άρχισαν να γίνονται αισθητές στην πραγματική οικονομία της χώρας. Το εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαϊκών προϊόντων από τη Συρία που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ από τον Αύγουστο και η Ε.Ε. από τον Σεπτέμβριο στοιχίζει στο καθεστώς περί τα 400 εκατ. δολάρια τον μήνα. Η ραγδαία μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας καθιστά ήδη τις εμπορικές της συναλλαγές πολύπλοκες. Οι ξένες επενδύσεις έχουν «παγώσει» και οι διεθνείς πιστωτικές κάρτες παραμένουν αδρανείς, την ώρα που η συριακή λίρα κατρακυλάει σε ιστορικά χαμηλά στη μαύρη αγορά.

Ιράκ και Λίβανος

Ουδείς γνωρίζει για πόσο ακόμα η συριακή κυβέρνηση θα μπορεί να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Τον Σεπτέμβριο, πάντως, η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να απαγορεύσει τις εισαγωγές σε μια ύστατη προσπάθεια να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι τιμές βασικών αγαθών έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί. Στον αντίποδα, το Ιράκ κατέστησε ξεκάθαρο ότι δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις του Αραβικού Συνδέσμου και κατά συνέπεια δεν θα τις επιβάλει. Σημειώνεται ότι το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Συρίας μετά την Ε.Ε. Iδια στάση τηρεί και ο Λίβανος, ενώ πηγές προσκείμενες στο καθεστώς Aσαντ υπογράμμιζαν ότι οι αγορές της Ρωσίας και της Κίνας θα ανοίξουν ακόμα περισσότερο για τη Δαμασκό. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. «Μέχρι πρότινος δεν είχαμε την παραμικρή επαφή με καμία τράπεζα είτε από τη Ρωσία είτε από την Κίνα», αποκαλύπτει Σύρος τραπεζίτης. Τις πρώτες εβδομάδες της εξέγερσης, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι η συριακή οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2%. Σήμερα, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί το ποσοστό της συρρίκνωσης να είναι, εν τέλει, διψήφιο.

Είναι όμως δεδομένο πως αυτοί που θα πληρώσουν πρώτοι το τίμημα της οικονομικής κατάρρευσης είναι οι απλοί πολίτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου