Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Mείωση της στρατιωτικής θητείας και Μείωση του Στρατού της Τουρκίας


Οι τελευταίες εξελίξεις και η συζήτηση που έχει ανοίξει στα Τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν τις προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν να μειώσει την στρατιωτική θητεία και συνακόλουθα το μέγεθος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια απόπειρα αντιστρόφως ανάλογη με τις αντιδραστικές επιλογές της μαύρης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που συστηματικά προετοιμάζει το έδαφος για την επέκταση του χρόνου της υποχρεωτικής στράτευσης, το κόψιμο των Αναβολών για Σπουδές και την επιβολή Στράτευσης στα 18/19 έτη.

Επίσης, οι σχεδιασμοί αυτοί της τουρκικής κυβέρνησης κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των Ελλήνων εθνικιστών και μιλιταριστών. Πως αλήθεια να πείσεις για τον «Τουρκικό Κίνδυνο» όταν ο «προαιώνιος εχθρός σου» μειώνει τις στρατιωτικές του δυνάμεις;
Ας επιστρέψουμε όμως στην Τουρκία όπου σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης «ήδη εξετάζεται μέτρο για να υπάρξει μια συγκεκριμένη χρονικής διάρκεια θητεία».
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για θητεία 9 ή 12 μηνών.
Σήμερα οι απόφοιτοι πανεπιστημίων υπηρετούν 6 μήνες ως φαντάροι και 12 ως υπαξιωματικοί.
Ενώ οι απόφοιτοι Λυκείου η Γυμνασίου υπηρετούν 15 μήνες.
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές αποκαλύπτουν ξανά την ταξικότητα του Στρατού, αποκαλύπτοντας ένα μηχανισμό του αστικού συστήματος εξουσίας, που είτε ως Στρατός Μισθοφόρων, είτε ως Στρατός Εφέδρων ουσιαστικά βασίζεται στους νέους των λαϊκών οικογενειών, που καθυποτάζει και χρησιμοποιεί ως εκτελεστικά όργανα!
Πως αλλιώς να ερμηνευτεί η τόσο μεγάλη χρονική διαφορά υπηρέτησης στις Ένοπλες Δυνάμεις ανάμεσα στα παιδιά των φτωχών οικογενειών που μόλις και μετά βίας τελειώνουν το Λύκειο, κάνοντας 15 μήνες στον Στρατό και τους γόνους των μεσαίων και εύπορων στρωμάτων που μορφώνονται και κάνουν μόλις 6 μήνες θητεία;
Μήπως τα προνόμια των μορφωμένων κρύβουν και δικαιολογούν τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες που ο στρατός αποτελεί διαιωνίζει και εμβαθύνει;
Κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ορισμένα αποσπάσματα από πρόσφατη ανακοίνωση μας:

Οι φτωχοί είναι τα θύματα του Στρατού σε Ελλάδα και Τουρκία!

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι κοινή είναι η μοίρα του κόσμου της εργασίας σε Ελλάδα και Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις καλλιεργούν τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ώστε να εξασφαλίζουν την απαραίτητη «εθνική ενότητα», την υποταγή δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων στις κυρίαρχες επιλογές τους και να δημιουργούν την αναγκαία εχθρότητα μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων ώστε να τους στρέψουν πειθήνια τον έναν απέναντι τον άλλο. Χρησιμοποιώντας τους ως στρατιωτάκια-πιόνια στον ακραίο ανταγωνισμό τους για τις ΑΟΖ, τα ενεργειακά κοιτάσματα και την αναγνώριση περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, αποκαλύπτεται ότι οι λαοί είναι τα μόνα θύματα. Μάλιστα, σε περιβάλλον βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης, όσο εντείνονται οι ταξικές επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν και της μαύρης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του τραπεζίτη υπαλληλάκου Παπαδήμου οικοδομώντας εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, τόσο πιο απροκάλυπτα ταξικό περιεχόμενο θα αποκτούν και οι αλλαγές στον Στρατό.
Ας δούμε όμως καταρχήν τι συμβαίνει στην Τουρκία. Υιοθετώντας όλες τις ταξικές καινοτομίες των σύγχρονων αστικών στρατών, η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά στην Πρόσληψη χιλιάδων Μισθοφόρων Στρατιωτών (ΕΠ.ΟΠ.) και επιτρέπει την εξαγορά της θητείας, μέτρο που ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Πρόκειται για μια σαφή ταξική επιλογή που δίνει τη δυνατότητα στους μορφωμένου νέους από μικροαστικά και μεσαία στρώματα να ακολουθούν τους γόνους των πλουσίων στην αποφυγή της Υποχρεωτικής Στράτευσης. Tα τουρκικά ΜΜΕ υπολογίζουν πως περίπου 400.000 τούρκοι πολίτες θα επωφεληθούν από το μέτρο.
Το «υπέρτατο αγαθό» και η «σημαντικότερη υποχρέωση προς την πατρίδα» όπως αρέσκονται να προπαγανδίζουν οι διανοούμενοι-δημοσιογράφοι και πολιτικοί του αστικού κατεστημένου αφορά μόνο τους φτωχούς των αστικών κέντρων και της υποβαθμισμένης Ανατολίας! Όσοι όμως είναι άνω των 30 ετών και δεν έχουν υπηρετήσει θα απαλλαγούν από την υποχρέωση της στρατιωτικής θητείας καταβάλλοντας 30.000 τουρκικές λίρες (περίπου 17.000 Ευρώ). Το εντυπωσιακό στοιχείο του μέτρου είναι πως όσοι καταβάλλουν αυτό το ποσό δεν θα υπηρετήσουν ούτε μια μέρα!
Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως το Τουρκικό κράτος θα ασκήσει «κοινωνική πολιτική» με τα έσοδα που θα έχει από την εξαγορά της θητείας καθώς θα διατεθούν στις οικογένειες των θυμάτων των μαχών κατά του PKK. Συμπέρασμα: οι φτωχοί Τούρκοι στρατιώτες θα είναι οι Αναλώσιμοι της πολεμικής-εθνικιστικής-ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον της Κουρδικής μειονότητας, αλλά όταν σκοτώνονται τα χρήματα των λουφαδόρων ευκατάστατων στρωμάτων θα γίνονται πενιχρό επίδομα στις οικογένειες τους!
Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ. υλοποιώντας ένα πρόγραμμα της που διαπιστώνοντας τις μεγάλες απώλειες εφέδρων στρατιωτών στις μάχες με τους Κούρδους αντάρτες προβλέπει την ανάπτυξη των επαγγελματιών στρατιωτών στην Νοτιοανατολική Τουρκία. Τα «στρατεύματα των συνόρων» όπως ονομάστηκαν, θα απαρτίζονται από νέους έως 26 ετών, οι οποίοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το Δημοτικό! Ο μισθός τους θα είναι περίπου 1000 ευρώ.
Οι αρχικοί υπολογισμοί έκανα λόγο για 10.000 ΕΠ.ΟΠ. έως το 2012. Όσο και αν η κυβέρνηση και οι Στρατηγοί προέβαλαν το «καθήκον προς την πατρίδα», το σχέδιο στρατολόγησης Επαγγελματιών Στρατιωτών κατέρρευσε, αφού οι μάχες με τους Κούρδους αντάρτες τρομοκρατούν! Ας δούμε τα στοιχεία που έδωσε το τουρκικό ΓΕΣ! Για το 2011 είχε οριστεί να αναλάβουν καθήκοντα στον Στρατό Ξηράς 5013 άτομα και υποβλήθηκαν 17827 αιτήσεις. Εξαιτίας όμως της κλιμάκωσης των συγκρούσεων και των σοβαρών απωλειών του Τουρκικού Στρατού τελικά παρουσιάστηκαν μόλις 3038, ενώ μετά τις εξετάσεις της υγείας και τις σωματικές δοκιμασίες πέτυχαν μόλις 1992, που θα αναλάβουν καθήκοντα μετά το πέρας της εκπαίδευσης. Ακόμη πιο οδυνηρά όμως είναι τα δεδομένα για τον Τουρκικό Στρατό για το 2012, αφού είχε προγραμματιστεί να ενταχθούν 10659 άτομα και όταν στις 21-11-2011 έληξαν οι αιτήσεις, αίτημα υπέβαλαν μόλις 8450! Απελπισμένο το Τουρκικό ΓΕΣ αποφάσισε να παρατείνει το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων και να αυξήσει τον αριθμό των σημείων υποβολής αυτών.
Από τα παραπάνω στοιχεία πλήττεται ανεπανόρθωτα το Στερεότυπο του αιμοχαρούς και πολεμοχαρούς Τούρκου που ξημεροβραδιάζεται έχοντας μια σκέψη: Πώς θα πάρει τα νησιά μας, πως θα αρπάξει η Θράκη μας, πως θα βιάσει και λεηλατήσει! Οι νέοι άνθρωποι έχουν κοινούς φόβους, αγωνίες, όνειρα και ελπίδες και στις δύο ακτές του Αιγαίου. Προσπαθούν να γλυτώσουν με κάθε μέσο από τον Στρατό, απεχθάνονται τον Μιλιταρισμό, κάνουν σχέδια και θέτουν στόχους, αλλά πέφτουν θύματα του εθνικισμού που καλλιεργείται συστηματικά στα σχολεία, σε εκκλησίες και τζαμιά, από το ίδιο ελεεινά κανάλια και εφημερίδες σε Ελλάδα και Τουρκία. Η απόγνωση, η δυστυχία, η ανεργία τους σπρώχνουν Μισθοφόρους στον Στρατό, κυρίως όσους έχουν τα λιγότερα επαγγελματικά και μορφωτικά εφόδια για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου