Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Πιθανώς μολυσμένοι με ραδιενέργεια και οι Πορτογάλοι στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο

Λισαβόνα
Σε ιατρικές εξετάσεις θα υποβληθούν περίπου 900 Πορτογάλοι στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια από τις οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών το 1999.
Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι πληρώνουν τώρα τις «παράπλευρες συνέπειες» των βομβαρδισμών στο Κόσοβο
Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι πληρώνουν τώρα τις «παράπλευρες συνέπειες» των βομβαρδισμών στο Κόσοβο (Φωτογραφία: Reuters )
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη προκαλέσει σάλο και στην Ιταλία, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο θάνατος αξιωματικών του ιταλικού στρατού που υπηρέτησαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο μπορεί να συνδέεται με τη ρίψη οβίδων του ΝΑΤΟ με μη εμπλουτισμένο ουράνιο.
Η πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias αναφέρει την Παρασκευή ότι συνολικά 900 Πορτογάλοι στρατιώτες υπηρέτησαν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Κόσοβο (KFOR). «Ο υπουργός Αμυνας, Κάστρο Κάλντας, υποχώρησε στις πολιτικές πιέσεις και ευθυγραμμίζεται με τα μέτρα που έλαβαν οι συνάδελφοί του στο Βέλγιο και την Ισπανία» γράφει η εφημερίδα. Ωστόσο, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας της Πορτογαλίας δεν σχολίασαν το δημοσίευμα.Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico, ο πατέρας ενός Πορτογάλου δεκανέα, ο οποίος πέθανε αφού υπηρέτησε στο Κόσοβο, έδωσε εντολή να γίνει εκταφή του πτώματος του γιου του και να πραγματοποιηθεί νεκροψία, ώστε να διαπιστωθεί εάν είχε μολυνθεί με ραδιενέργεια.«Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο τον σκότωσε» δηλώνει ο Λουίς Παουλίνο, ο γιος του οποίου, ο Ούγκο, πέθανε το Μάρτιο, τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή του στη Λισαβόνα.Ο πατέρας του άτυχου στρατιώτη διευκρίνισε ότι θέλει να γίνει νέα νεκροψία επειδή οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας δεν έχουν ακόμη εξηγήσει σαφώς την αιτία θανάτου του γιου του. «Οι γιατροί θα πρέπει να διοριστούν από Γιουγκοσλάβους ειδικούς, επειδή εκείνοι ξέρουν περισσότερα για την ασθένεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί» τόνισε ο Λουίς Παουλίνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου