Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Εντείνονται οι ανησυχίες για τους θανάτους από το «σύνδρομο των Βαλκανίων»

Ρώμη
Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το θέμα των θανάτων ανδρών των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων οι οποίοι υπηρέτησαν στις αποστολές της συμμαχίας στη Βοσνία και το Κόσοβο. Όπως αναφέρει εφημερίδα της ιταλικής χωροφυλακής το Σάββατο, ένας καραμπινιέρος, ο οποίος υπηρέτησε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 1995, πέθανε στα τέλη Σεπτεμβρίου από λευχαιμία λόγω έκθεσής του σε ακτινοβολία, που συνδέεται άμεσα με τη ρίψη οβίδων μη εμπλουτισμένου ουρανίου από τις δυνάμεις της Συμμαχίας.
Πρόκειται για τον πέμπτο Ιταλό που πεθαίνει από το «σύνδρομο των Βαλκανίων»
Πρόκειται για τον πέμπτο Ιταλό που πεθαίνει από το «σύνδρομο των Βαλκανίων» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Με το θάνατο του 31χρονου Ρινάλντο Κολόμπο, ο αριθμός των Ιταλών στρατιωτικών που έχουν πεθάνει από το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων» ανέρχεται στους πέντε. Τέσσερις ακόμη καραμπινιέροι βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, ενώ και στην Πορτογαλία 900 περίπου στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.
Το «σύνδρομο των Βαλκανίων» αφορά σε στρατιωτικούς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι υπηρέτησαν σε αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία από το 1992. Βόμβες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκαν από τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 1995 και στο Κόσοβο το 1999.Στο Βέλγιο έχουν διαγνωστεί πέντε περιπτώσεις καρκίνου σε στρατιωτικούς που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, χωρίς να είναι δυνατόν στο παρόν σημείο της έρευνας να εντοπιστούν τα αίτια.Ο υπουργός Αμυνας του Βελγίου, Αντρέ Φλάχαουτ, απέστειλε την Παρασκευή επιστολή προς το Σουηδό ομόλογό του, Μπιορν φον Σίντοφ, του οποίου η χώρα θα ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2001, προτείνοντάς του να γίνει κοινή ανάλυση των προβλημάτων υγείας που αφορούν στους στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.Πολλές περιπτώσεις λευχαιμίας έχουν επίσης διαγνωστεί σε Ολλανδούς στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, ενώ και η Ισπανία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τους 32.000 Ισπανούς που έχουν υπηρετήσει στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου