Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Σύγχυση προκαλεί σε όλη την Ευρώπη το «σύνδρομο των Βαλκανίων»

Ρώμη
Συναγερμός σήμανε στις χώρες της Ευρώπης σχετικά με τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στην Ιταλία, ο Τύπος αποκαλύπτει ότι άλλοι δύο στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια πέθαναν από σπάνια περίπτωση καρκίνου. Στην Πορτογαλία, οι Αρχές ανακοίνωσαν την προληπτική εξέταση όλων όσων υπηρέτησαν στις κρίσιμες περιοχές, την ώρα που στη γειτονική Ισπανία το υπουργείο Αμυνας προσπαθεί να καθησυχάσει το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρέτησε στα Βαλκάνια. Ανησυχία επικρατεί και στην Ουγγαρία, όπου στρατιώτης που υπηρέτησε στη Βοσνία το 1999 πέθανε από λευχαιμία. Στη Βρετανία, πάντως, το όλο ζήτημα αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα.
Ένα ακόμη όπλο του ΝΑΤΟ προς χρήση στα Βαλκάνια
Ένα ακόμη όπλο του ΝΑΤΟ προς χρήση στα Βαλκάνια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )       
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δύο ακόμα στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία πέθαναν από σπάνια μορφή καρκίνου, ανεβάζοντας έτσι σε οκτώ τον αριθμό των αξιωματικών και πολιτών που έχασαν τη ζωή τους από έκθεση σε ουράνιο.
Στην Ισπανία, σε δημοσίευμα της εφημερίδας El Mundo αναφέρεται ότι ένας 35χρονος αξιωματικός που υπηρέτησε στη Βοσνία και την Αλβανία πάσχει από λευχαιμία. Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Φεδερίκο Τρίγιο, διαβεβαιώνει ότι το περιστατικό δεν συνδέεται με το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων», αφού η ασθένεια, βάση στατιστικών στοιχείων, πλήττει ένα άτομο ανά 33.000.Στη γειτονική Πορτογαλία, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου, Ζοζέ Αντόνιο Μαρτίνς, υπογράμμισε ότι «για καθαρά προληπτικούς λόγους» θα εξεταστούν όλοι όσοι υπηρέτησαν στα Βαλκάνια την κρίσιμη περίοδο.Στην Ουγγαρία, το υπουργείο Αμυνας δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το στρατιωτικό της προσωπικό. Ωστόσο, ο Τύπος της χώρας αναφέρει ότι ένας 39χρονος αξιωματικός που υπηρέτησε στα Βαλκάνια το 1999 πέθανε από λευχαιμία. Μάλιστα, η χήρα του αξιωματικού ζήτησε αποζημίωση από το αρμόδιο υπουργείο, το αίτημά της όμως απορρίφθηκε.Χαμηλούς τόνους κρατά η βρετανική κυβέρνηση. Όπως μεταδίδει το BBC, το υπουργείο Αμυνας ξεκαθάρισε απόψε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την εξέταση των Βρετανών αξιωματικών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια την περίοδο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών.Τέλος, σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι η αρμόδια επιτροπή του οργανισμού που ερευνά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη ρίψη των βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της τον προσεχή Μάρτιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, ΑΠΕ/Γαλλικό, ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου