Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ο βρετανικός στρατός γνώριζε τους κινδύνους από το ουράνιο, αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος

Αξιωματούχος του βρετανικού στρατού είχε προειδοποιήσει με έγγραφό του για τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, αναφέρουν την Πέμπτη οι εφημερίδες Guardian και Independent. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου, τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για «πρόχειρο κείμενο αμφιβόλου κύρους».
Oι Βρετανοί θα υποβάλουν σε εξετάσεις όλους τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο και τη Βοσνία
Oι Βρετανοί θα υποβάλουν σε εξετάσεις όλους τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο και τη Βοσνία (Φωτογραφία: Associated Press )
Στο κείμενο -που χρονολογείται από το Μάρτιο του 1997- αναφέρεται ότι οι στρατιώτες που εργάζονται μέσα σε οχήματα τα οποία έχουν χτυπηθεί από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου εκτίθενται σε επίπεδα ουρανίου μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερα από το αποδεκτό.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου αυτού, τονίζοντας όμως ότι ήταν πρόχειρο. Το απέδωσε σε «έναν ασκούμενο» και υποστήριξε ότι ποτέ δεν υιοθετήθηκε από τους ανώτερους αξιωματικούς. Πάντως, ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν ο συντάκτης του κειμένου ήταν στρατιωτικός γιατρός, ή να δημοσιοποιήσει την ειδικότητά του. Όπως, άλλωστε, αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, «ορισμένα στοιχεία είναι επιστημονικώς λανθασμένα ή παραπλανητικά».Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι τα σωματίδια απεμπλουτισμένου ουρανίου συσσωρεύονται στους πνεύμονες και απομακρύνονται πολύ αργά, αν όχι καθόλου. Στο κείμενο συστήνεται όλοι οι στρατιωτικοί που έρχονται σε επαφή με απεμπλουτισμένο ουράνιο «να είναι ενήμεροι ότι η εισπνοή των σωματιδίων συνιστά μακροπρόθεσμα κίνδυνο για την υγεία τους» και προτείνεται οι στρατιώτες να είναι εφοδιασμένοι με αναπνευστικές μάσκες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου