Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ίχνη και εμπλουτισμένου ουρανίου ανακαλύφθηκαν από τον ΟΗΕ στο Κόσοβο

Γενεύη
Θραύσματα βλημάτων τα οποία περιείχαν εμπλουτισμένο ουράνιο ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, σε περιοχές του Κοσόβου που βομβαρδίστηκαν το 1999. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, στην περίπτωση που το εμπλουτισμένο ουράνιο έχει πράγματι προέλθει από επεξεργασία πυρηνικού καυσίμου, τότε ενδέχεται να εμπεριέχει το επικίνδυνο ραδιενεργό στοιχείο πλουτώνιο.
Ελάχιστα ίχνη ουρανίου 236 που προέρχεται από πυρηνική επεξεργασία βρέθηκαν στο Κόσοβο
Ελάχιστα ίχνη ουρανίου 236 που προέρχεται από πυρηνική επεξεργασία βρέθηκαν στο Κόσοβο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε ότι βρέθηκαν ελάχιστα ίχνη ουρανίου 236, το οποίο δεν είναι φυσικό, αλλά προέρχεται από πυρηνική επεξεργασία. «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτός ο τύπος ουρανίου είναι πολύ περισσότερο ραδιενεργός». Ωστόσο, τόνισε ότι το μικρό ποσοστό στο οποίο βρέθηκε δεν εγείρει ανησυχία για αύξηση του κινδύνου για την υγεία ή το περιβάλλον.
Αν και οι αναλύσεις των δειγμάτων προέρχονται από ένα έγκριτο ελβετικό ατομικό και χημικό ερευνητικό εργαστήριο, οι επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών παρατήρησαν ότι θα ήταν καλό να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και από άλλα εργαστήρια, πριν εξαχθούν συμπεράσματα. Σύμφωνα με το ελβετικό εργαστήριο, το πλουτώνιο είναι 200.000 φορές περισσότερο ραδιενεργό από το ουράνιο και περίπου ένα εκατομμύριο φορές πιο τοξικό.
Έκκληση ευρωπαϊκών χωρών για αναστολή της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου Εν τω μεταξύ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται την Τετάρτη να ζητήσουν την αναστολή της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου έως ότου ολοκληρωθεί μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.Η ενέργεια αυτή υποστηρίζεται από τα βασικές πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου και εμφανίζεται ως μη δεσμευτική για τις κυβερνήσεις. Πάντως, εκτιμούν ότι υπάρχει ανάγκη θέσπισης ενός μορατόριουμ χρήσης τέτοιου είδους βλημάτων και ζητούν μια «καθαρή στάση» από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να θεσπιστεί μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου