Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Οι Αυστριακοί είπαν όχι στον Επαγγελματικό Στρατό γιατί είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ!


 

Η Αυστρία έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για άνδρες από 18 έως 35 ετών με καλή φυσική κατάσταση. Από το 2006, η θητεία διαρκεί 6 μήνες. Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να υπηρετήσουν εναλλακτική θητεία (Zivildienst) διάρκειας 9 μηνών. Από την 1 Ιανουαρίου 1998 μπορούν να καταταγούν εθελοντικά και γυναίκες.

Η χώρα θα συνεχίσει και στο μέλλον να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις έξι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες ισχύει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αφού στο σημερινό δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστριακών ψηφοφόρων καταδίκασαν το Μισθοφορικό Στρατό, με ποσοστό 60% έναντι 40% των υποστηρικτών ενός επαγγελματικού στρατού, όπως διαπιστώνεται, από τις πρώτες εκτιμήσεις της δημόσιας Αυστριακής τηλεόρασης.

Αποκαλυπτικό του ενδιαφέροντος της κοινωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και ιδιαίτερα της νεολαίας είναι τα όσα καταγράφουν τα δημοσιεύματα. Σύμφωνα με την αρθρογραφία το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα -- που ήταν το πρώτο άτυπο δημοψήφισμα σε παναυστριακό επίπεδο, αλλά του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό και στο οποίο καλούνταν 6,3 εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι -- ανήλθε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο 54%, που είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που αναμενόταν, όμως αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο συμμετοχής σε εθνικές εκλογές στην Αυστρία που ανέρχεται μεταξύ 70-80%. Όπως είχε δηλώσει παραμονές του δημοψηφίσματος ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής σε αυτό.

Αναλυτές επεσήμαναν ένα σημαντικό διχασμό του αστικού πολιτικού κατεστημένου στο θέμα της διατήρησης ή της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας στην Αυστρία, καθώς στα δύο κόμματα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού καταγράφονταν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Φάιμαν υποστήριζαν την κατάργησή της Θητείας και την καθιέρωση ενός επαγγελματικού στρατού, ενώ το δεύτερο κόμμα, το συντηρητικό Λαϊκό, του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, τασσόταν υπέρ της διατήρησής της. Σε αντίθεση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, τοποθετούνταν εξ αρχής, κατηγορηματικά, υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Στην αυστριακή αντιπολίτευση, το μεγαλύτερο κόμμα της, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, υποστήριξε το ισχύον μέχρι τώρα καθεστώς, ενώ ακόμη δύο κόμματα, οι Πράσινοι και το νέο κόμμα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, «Ομάδα Στρόναχ», τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης ενός επαγγελματικού στρατού, με το μικρό ακροδεξιό κόμμα «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας» να ζητάει από τους ψηφοφόρους του, μποϊκοτάρισμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

Οι υποστηρικτές της διατήρησης της στρατιωτικής θητείας διακήρυτταν πως μία κατάργησή της θα αποτελούσε ένα επιπλέον βήμα στην κατεύθυνση ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ - την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών, όπως διαπιστώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις -- και εγκατάλειψη του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητάς της, που ισχύει από το 1955 και φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τον πληθυσμό της, με την συντριπτική πλειονότητά του να υποστηρίζει τη διατήρησή του.

Επίσης, μια άλλη σημαντική παράμετρο που συνδέεται με την προσφορά δωρεάν εργασίας της νεολαίας με πρόσχημα την άσκηση του «υπέρτατου καθήκοντος», της εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας είναι η εξής:

14000 νέοι δηλώνουν ότι αρνούνται να καταταγούν και προσφέρουν κοινωνική εργασία, κυρίως σε νοσοκομεία. Με ενδεχόμενη κατάργηση της στρατιωτικής θητείας όλες αυτοί οι δωρεάν  εργαζόμενοι νέοι θα λείψουν και θα πρέπει να αντικατασταθούν, ανεβάζοντας το κόστος σε δημόσιο και επιχειρήσεις.

Μπορούμε να θυμίσουμε ότι και στην Ελλάδα, όταν τέθηκε το ζήτημα της Πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών, καταγράφηκε η ομοφωνία των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που ψήφισαν τον σχετικό νόμο, ενώ απέναντι τους στάθηκε το ΚΚΕ και η ριζοσπαστική αριστερά. Το ελληνικό κατεστημένο πρόκρινε την επιλογή πρόσληψης ΕΠ.ΟΠ. για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, υπολογίζοντας επίσης σε περιορισμό των κοινωνικών αντιδράσεων σε περίπτωση θανάτου Έλληνα μισθοφόρου στο εξωτερικό. Τέλος, επιχειρηματολόγησαν, ότι οι Μισθοφόροι απαιτούνται για τον χειρισμό των σύγχρονων εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και την ενίσχυση των μονάδων εκστρατείας.

Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο, θέτουν ξανά ζήτημα αύξησης της στρατιωτικής θητείας, στράτευσης των νέων στα 18 και ενίσχυση του θεσμού της εφεδρείας αναζητώντας μια ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων που να μεταμορφώνει τον ελληνικό στρατό σε Ισραήλ των Βαλκανίων. Είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές εκμεταλλευόμενοι το ζήτημα της ΑΟΖ!

Παράλληλα, η Ελλάδα των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συμφωνεί με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ και απαιτούν την ενίσχυση του επεμβατικού ρόλου των διεθνών στρατιωτικών λυκοσυμμαχιών και τη δράση τους στο εσωτερικό των καπιταλιστικών μητροπόλεων ενάντια στα κοινωνικά κινήματα.

Απέναντι σε αυτούς τους στρατούς, που εξυπηρετούν αυτά τα εκμεταλλευτικά και καταπιεστικά αστικά συμφέροντα εις βάρος του κόσμου της εργασίας, απαντάμε:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

1 σχόλιο: