Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΑΣ;

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ

Με συστηματικό τρόπο καλλιεργούνται τελευταία,  αυξημένες προσδοκίες από την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Μάλιστα, σε όλο το φάσμα του αστικού συστήματος εξουσίας, από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένο, Χρυσή Αυγή και ΛΑΟΣ προβάλλεται ως χώρα πρότυπο η Κύπρος. Και προτείνεται η ελληνική πλευρά να ακολουθήσει το μοντέλο των δικών της ενεργειών-συμμαχιών, έχοντας πάντα κατά νου ότι πρέπει να διαμορφωθεί εκείνος ο συσχετισμός δύναμης που θα αντιταχθεί «στην Τουρκική απάντηση». Που βεβαίως θα είναι ισχυρότερη, αφού το επίδικο αυτή τη φορά είναι ο έλεγχος συνολικά των περασμάτων και των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει για τον κόσμο της εργασίας στην Κύπρο η ενεργειακή περιπέτεια, τι θυσίες του ζητούνται να κάνει. Γιατί τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις ευημερίας από την είσοδο στην Ε.Ε. και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ενέργειας, που προβλήθηκαν και τα δύο ως οι μεγάλοι «εθνικοί στόχοι», προς το παρόν δίνουν τη θέση τους στα Μνημόνια και τις οδυνηρές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών.

Πέρα από οτιδήποτε άλλο θα εξετάσουμε, αξίζει να προσέξουμε τα εξής: ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, εκμεταλλεύεται τα Μνημόνια και συμμαχεί με την ελληνική και ελληνοκυπριακή αστική τάξη –καθορίζοντας φυσικά η γερμανίδα Καγκελάριος τους όρους-, για να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική του θέση σε μια από τις πιο κρίσιμες γωνιές του πλανήτη.
Η ανάλυση μας θα εξετάσει το ζήτημα των εξοπλισμών, την άνοδο του μιλιταρισμού και την επέκταση του θεσμού της εφεδρείας, των στρατιωτικών συμμαχιών, τη σχέση με το ΝΑΤΟ και την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ρόλο της Γερμανίας. 
Τέλος, αποδεικνύεται η τρομερή ομοιότητα της κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής διαχείρισης της αστικής πολιτικής, παρά τις επιμέρους, δευτερεύουσας σημασίας, διαφορές. Άρα το δίλημμα δεν είναι Σαμαράς ή Τσίπρας, Χριστόφιας ή Αναστασιάδης, αλλά μεταξύ αστικής και εργατικής-επαναστατικής πολιτικής, αφού υπάρχει ανάγκη να αποκαλυφθεί ο μύθος των «εθνικών συμφερόντων», καθώς πρόκειται για την εξυπηρέτηση των αστικών συμφερόντων  και η χάραξη μιας εργατικής διεθνιστικής πολιτικής.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Και ενώ ο ελληνοκυπριακός λαός δοκιμάζεται σκληρά από το Μνημόνιο προς υλοποίηση βαίνει το πρόγραμμα προμήθειας δύο περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης (ΟΡV) για την κάλυψη των αναγκών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Ο προϋπολογισμός του σχετικού προγράμματος ανέρχεται σε €120 εκατ. Όπως επισημαίνουν μιλιταριστικά ΜΜΕ «είναι αδιανόητο η Κύπρος που προωθεί εντωμεταξύ την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα απώτατα όρια της ΑΟΖ, να μη διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα για το ναυτικό έλεγχο στη θαλάσσια επικράτειά της». Το σχετικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς παρουσίασε κινητικότητα το 2011 με την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από το Ισραήλ για την προμήθεια δύο OPV με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και χρηματοδότησης, καθώς και πλήρη παροχή εκπαίδευσης. Όπως θα περιγράψουμε και παρακάτω, το κράτος τρομοκράτης Ισραήλ ενισχύει την ασφάλεια του Κυπριακού κράτους, όχι φυσικά χωρίς να κερδίζει πολύτιμα ανταλλάγματα.
ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ-ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Σύντομα έφτασε ο λογαριασμός στον λαό της Κύπρου για τις ακραίες και επικίνδυνες πολιτικές επιλογές του κυπριακού κατεστημένου σχετικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, την συμμαχία με το κράτος τρομοκράτη Ισραήλ και τη μετατροπή του νησιού σε βάση εφόρμησης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με την αρθρογραφία το νέο σύστημα Εφεδρείας που αρχίζει από τον Ιούλιο του 2013 θα καλύπτει όλες τις μονάδες στην Εθνική Φρουρά. Όπως εξήγησε στην εφημερίδα «Αλήθεια» ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Γεώργιος Βαρνάβας, με βάση την ενημέρωση που έτυχαν ως επιτροπή από το ΓΕΕΦ, η υπηρεσία των εφέδρων θα διαρκεί για δύο συνεχόμενα 24ωρα, συμπεριλαμβανομένων και των διανυκτερεύσεων. Οι έφεδροι θα εντάσσονται κανονικά στη δύναμη της μονάδας τους για τις 48 αυτές ώρες και θα εκτελούν υπηρεσία όπως τους κληρωτούς, συμπεριλαμβανομένης και της σκοπιάς. Έφεδροι θα είναι σκοποί και σε φυλάκια της γραμμής αντιπαράταξης. Παράλληλα θα μετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της μονάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έφεδροι πέραν του συνεχόμενου 48ωρου θα έχουν άλλη μια παρουσίαση στη μονάδα τους, η οποία ωστόσο θα έχει αρκετό χρονικό διάστημα από την πρώτη παρουσίαση. Ήδη οι έφεδροι που θα υπηρετήσουν με βάση το νέο σύστημα άρχισαν να ειδοποιούνται με Φύλλο Ατομικής Προσκλήσεως (ΦΑΠ) από τώρα, έχοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ή ακόμη και την καλοκαιρινή τους άδεια. Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου δεν θα εκτελούν υπηρεσία οι έφεδροι.
ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. Για μια ακόμη φορά ως αιτία της αντιδραστικής αυτής αλλαγής, που επιχειρεί να δώσει στην Εθνική Φρουρά στοιχεία από την συγκρότηση του Ισραηλινού Στρατού ήταν η μείωση της θητείας. Σύμφωνα με την επίσημη προπαγάνδα «σκοπός του νέου συστήματος είναι να καλυφθούν τα κενά, ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όπου η δύναμη των μονάδων μειώνεται λόγω των απολύσεων. Ο κ. Βαρνάβα παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, κάτι που χαρακτήρισε φυσιολογικό, ωστόσο είπε ότι οι νέες ρυθμίσεις έγιναν για τον λόγο ότι υπάρχουν ανάγκες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού μειώθηκε η θητεία των στρατιωτών από τους 26 μήνες στους 24. Επίσης, επιχειρείται να παρουσιαστεί ως πανάκεια ο σχεδιασμός της Εθνικής Φρουράς, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η απόφαση είναι πολιτική και εξυπηρετεί νέες ανάγκες και συμμαχίες! Το μέτρο αυτό ουσιαστικά αποτελεί ψηφίδα στην ακόμη μεγαλύτερη πολεμική-στρατιωτική εμπλοκή του κυπριακού λαού, τμήμα μιας μιλιταριστικής αναβάθμισης που επιχειρεί με συστηματικό τρόπο η κυβέρνηση ΑΚΕΛ και το σύνολο του αστικού συστήματος εξουσίας.
Φυσικά, ήδη έχουν καταγραφεί μεγάλες αντιδράσεις καθώς αριθμός εφέδρων έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το νέο σύστημα υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά, προτάσσοντας τις οικονομικές επιπτώσεις ειδικά στους εργαζόμενους. Στην Κύπρο όπως και στην Ελλάδα έχει υπάρξει μεγάλο ρεύμα στην νεολαία άρνησης του Στρατού με κάθε μέσο, που κατεστάλη όμως επίσης από την αριστερή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ με την συμφωνία όλου του αστικού πολιτικού κατεστημένου διαμέσου των τεράστιων προστίμων ανυποταξίας. Μέθοδο που αντέγραψε αργότερα και ο πρώην ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλος.
Αποκαλύπτεται επομένως ότι ένας αριστερός κυβερνητικός διαχειριστής όπως το ΑΚΕΛ μπορεί να λαμβάνει τα απαραίτητα αντεργατικά, αυταρχικά και φιλοπόλεμα μέτρα που απαιτεί ο αστικός κόσμος ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει στην Ελλάδα η ΔΗΜΑΡ από το σύνολο του κυβερνητικού αντιδραστικού έργου που έχει στηρίξει αλλά και από το κάλεσμα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλο, σε επίσκεψη κλιμακίου της στο Πεντάγωνο, να χρησιμοποιήσει ως πρότυπο για την νέα συντηρητική αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων τον Ισραηλινό Στρατό! Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η άλλη αριστερή εκδοχή του Κυβερνητισμού, ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγέτης του Α.Τσίπρας όχι μόνο παρουσιάζει ως πρότυπο διακυβέρνησης το ΑΚΕΛ (π.χ. ζήτημα ΑΟΖ), αλλά με έντεχνο τρόπο δίνει συνεχώς διαπιστευτήρια στο αστικό σύστημα εξουσίας. Ουσιαστικά δεν αναθεωρεί σε τίποτε την σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά αναθεωρεί την αρχική αρνητική θέση τους έναντι της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ (χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν στην καλοκαιρινή επίσκεψη Πέρες στην Ελλάδα) προβάλλοντας την υπευθυνότητα και το ρεαλισμό του κόμματος του! Κανείς βεβαίως δεν ξεχνά ότι προεκλογικά, ο Α.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν συμφωνήσει στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας, μέτρο που εμπόδισε η αντίδραση της νεολαίας.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΙΣΡΑΗΛ

Η συνεκμετάλλευση τω ενεργειακών κοιτασμάτων και το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου» έφεραν πολύ κοντά την ελληνοκυπριακή και ισραηλινή άρχουσα τάξη. Σε συνδυασμό με την σαφή αδυναμία του ελληνικού κράτους να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του παράνομου Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το ΕΑΔ όσο και η σύγκλιση Ελλάδας-Ισράηλ είχαν εμπνευστή τον ίδιο άνθρωπο, τον τότε ΥΕΘΑ Γ.Αρσένη και είχαν κοινή, χρονικά, έναρξη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, τον Ιούνιο του 2012 κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Άμυνας για επικύρωση, η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για συνεργασία σε αμυντικά και στρατιωτικά προγράμματα. Η εν λόγω συμφωνία που κατοχυρώνει την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη και του Ισραηλίτη ομολόγου του, στις 9/1/2012 στο Τελ Αβίβ. Ειδικότερα, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας, αφορά τα εξής: Πρώτο, συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα. Δεύτερο, συνεργασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών αναφορικά με την άμυνα ή στρατιωτικά θέματα. Οι διαβαθμισμένες πληροφορίες θα μεταβιβάζονται μεταξύ των δυο μερών από οποιονδήποτε αντιπρόσωπό τους, υπαλλήλους ή συμβούλους (ιδιωτικούς ή άλλους). Σε περίπτωση που ένα από τα μέρη επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις διαβαθμισμένες πληροφορίες εκτός της επικράτειάς του, προβλέπεται όπως τέτοια διαβίβαση και χρήση θα υπόκειται σε προηγούμενο συντονισμό με το αποστέλλον μέρος. Τρίτο, πώληση ή και ανταλλαγή εξοπλισμού και τεχνογνωσία αναφορικά με την άμυνα ή σε στρατιωτικά θέματα.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας σε αμυντικά και στρατιωτικά θέματα, η συμφωνία προβλέπει ελέγχους ασφαλείας στην πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες καθώς και επιτόπιες επισκέψεις σε υποστατικά όπου διεξάγονται από κοινού διαβαθμισμένα έργα. Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων, θα γνωστοποιούνται μεταξύ των δυο μερών, οποιεσδήποτε πιθανές απειλές ή εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων πράξεων τρομοκρατίας, που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο ή να απειλήσουν την ασφάλεια εκπροσώπων τους. Η συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20/5/2009, για διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες χώρες καθώς και με οποιοδήποτε άλλο κράτος κριθεί σκόπιμη η σύναψη τέτοιας συμφωνίας στο μέλλον, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας ασφάλειας για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Όμως η στρατιωτική συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ έχει πολύ ευρύτερα χαρακτηριστικά. Στο επίκεντρο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, Τζέικομπ Λαόρ και του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Δημήτρη Ηλιάδη, βρίσκεται τόσο η συνεργασία στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όσο και στον αμιγώς στρατιωτικό, αφού εκτός από τις συνήθειες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν τη στρατιωτική εκπαίδευση της Εθνοφρουράς σε διάφορους τομείς! Η σημασία της δεύτερης εξέλιξης είναι τεράστια, ιδιαίτερα στον τομέα των ειδικών δυνάμεων, ενώ, επί της ουσίας συνεπάγεται ανάληψη της ευθύνης άμυνας της νήσου από το Ισραήλ με την ενεργό όμως εμπλοκή και των κυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως επισημαίνουν τα ελληνοκυπριακά καθεστωτικά ΜΜΕ!
Στην Κύπρο θα μεταφέρονται συνεχώς ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις με σκοπό τη συνεκπαίδευση. Επίσης, στη Μεγαλόνησο εντείνονται οι επισκέψεις εκπροσώπων της SIBAT, της ισραηλινής κρατικής εταιρίας που εποπτεύει τις εξαγωγές αμυντικού υλικού με σκοπό να διερευνηθούν τα περιθώρια ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας. Οι τομείς που ενδιαφέρουν κυρίως του Κύπριους είναι αυτός των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου, συστήματα απόκρυψης υψηλής τεχνολογίας, αναβαθμίσεις υπάρχοντος υλικού, «έξυπνα» βλήματα των 105 χλστ. για τα άρματα ΑΜΧ-30 και διάφορες άλλες κατηγορίες πυρομαχικών, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, παράκτια ραντάρ, αλλά και διάφορες «αντισυμβατικές» λύσεις σε επίπεδο δόγματος που θα επαυξήσουν δραματικά την αμυντική ικανότητα των Κυπρίων, με βάση απλούς πολλαπλασιαστές ισχύος.

Όπως πληροφορεί ο κυπριακός Τύπος, αξιωματικοί του ΓΕΕΦ θα μεταβούν στο Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, καθώς επίσης και στο Κέντρο Τακτικών Επιχειρήσεων Σχεδιασμών Μάχης με σκοπό να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του σε όλες της τις διαστάσεις, από τη στελέχωση, τη δομή, τα συστήματα που αξιοποιούνται και μια σειρά άλλων εξαιρετικά διδακτικών και διαφωτιστικών παραμέτρων. Συνεργασία θα έχουν οι δυο χώρες και στον τομέα οργάνωσης της εφεδρείας, καθώς και οι δύο σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης προστρέχουν στον πληθυσμό τους για να στελεχώσουν τις μονάδες πρώτης γραμμής. Οι συμφωνίες στον τομέα της έρευνας και διάσωσης ήδη υλοποιούνται, ενώ στο Ισραήλ θα μεταβούν για εκπαίδευση τα πληρώματα των ελικοπτέρων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.
ΣΧΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ-ΝΑΤΟ

Είναι γνωστή η απαίτηση μετατροπής της νήσου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ιμπεριαλιστών. Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου ικανοποίησαν τη Βρετανία που εξασφάλισαν κυριαρχικά δικαιώματα και τεράστιες βάσεις που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις ιμπεριλαιστικές επεμβάσεις, ικανοποιώντας σε πάμπολλες περιπτώσεις τα αιτήματα του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη δράση της Χούντας του Ιωαννίδη, υπήρξαν από τους σημαντικούς λόγους της τραγωδίας των λαών της Κύπρου. Λόγοι που άφησαν μακριά τη νήσο από την Ατλαντική συμμαχία.
Σήμερα όμως, έντονος διάλογος διεξάγεται μεταξύ ΑΚΕΛ και των υποψηφίων προέδρων Αναστασιάδη/Λιλλήκα για το θέμα της εισόδου της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, διαμέσου του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη». Παραθέτουμε το κείμενο «Επίθεση ΓΓ ΑΚΕΛ σε Αναστασιάδη και Λιλλήκα για τον PfP»
Λευκωσία: Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού κάλεσε τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα να τοποθετηθούν σε σειρά από ερωτήματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (Partnership for Peace - PfP) αλλά και στο ΝΑΤΟ. Μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Αναστασιάδης προεκτείνει τη θέση του υποστηρίζοντας πως με «αδογμάτιστο» τρόπο θα πρέπει να συζητήσουμε και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. «Ο κ. Αναστασιάδης λέει για πρώτη φορά την αλήθεια, συνδέοντας την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όλοι θυμόμαστε πως ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα φλόμωναν τον κυπριακό λαό με το ψεύτικο επιχείρημα πως ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (ΣγΕ) αποτελεί τάχα "πυλώνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας"», πρόσθεσε.
«Όλοι θυμόμαστε, είπε, «πως όταν το ΑΚΕΛ στη Βουλή τους απεδείκνυε ότι αυτό ήταν πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, μας κατηγορούσαν. Επέλεγαν συνειδητά να παραποιούν τα ντοκουμέντα που μαρτυρούσαν πως η δημιουργία του Συνεταιρισμού ήταν πρωτοβουλία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και πως αυτός ήταν και παραμένει προθάλαμος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. «Επεδίωκαν», ανέφερε, «χρησιμοποιώντας ψευδή δεδομένα, να παραπλανήσουν τον κυπριακό λαό, να τον πείσουν ότι η συμμετοχή μας στο νατοϊκό πρόγραμμα ήταν απόρροια της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Κυπριανού έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς τους δύο υποψήφιους για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πώς νομίζουν, ότι πιθανό αίτημα της Κύπρου για Ένταξη στο Συνεταιρισμό ή/και στο ΝΑΤΟ και το βέβαιο βέτο από μέρους της Τουρκίας για την ένταξη θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς;» διερωτήθηκε.
«Προσυπογράφουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το κάθε κράτος με τη συμμετοχή του στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όπως καθορίζονται στο "Έγγραφο Πλαίσιο"; Αποδέχονται δηλαδή την από κοινού συμμετοχή σε νατοϊκές ασκήσεις; Ήδη πολλά κράτη-μέλη του Συνεταιρισμού έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις αμφίβολης νομιμότητας. Γιατί θέλουν να σύρουν την Κύπρο σε τέτοιες επιχειρήσεις; - Γιατί ισχυρίζονται πως με οποιοδήποτε τρόπο η ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό θα της παρέχει ασφάλεια;», διερωτήθηκε.
«Δεν ενοχλεί τους κ.κ. Αναστασιάδη και Λιλλήκα», συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «να παρέχουν στο ΝΑΤΟ άρα και στην Τουρκία, πληροφορίες σχετικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς και σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας; Είναι τόσο πρόθυμοι να προσυπογράψουν τη Συμφωνία που υπογράφουν τα κράτη-μέλη του Συνεταιρισμού σχετικά με το Καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία υπάγεται αποκλειστικά στον έλεγχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ; Αυτή προβλέπει εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων σε έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους, αν αυτό κριθεί ότι θα είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ», είπε.
«Δεν τους ενοχλεί», συνέχισε, «να αποστείλουν στελέχη και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στο Κέντρο Εκπαίδευσης του ΣγΕ στην Άγκυρα, το οποίο διοικείται από συνταγματάρχη του τουρκικού στρατού; Έχουν ποτέ μελετήσει, διερωτήθηκε, τι σημαίνει για την Κύπρο και από οικονομικής άποψης η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, διερωτήθηκε «γιατί χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τις αποκοπές των κοινωνικών παροχών την ώρα που είναι πρόθυμος αν εκλεγεί να προσφέρει "αδογμάτιστα" εκατομμύρια απομυζημένα από τον κυπριακό λαό για να τα δίνει ως εισφορά στις δαπάνες του ΝΑΤΟ; Μήπως δεν ενημερώθηκε για το γεγονός πως παρόλο που ο λαός της βυθίζεται στην ανέχεια, η Ελλάδα εξακολουθεί να ξοδεύει από 22 μέχρι 28 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ; - Συμμερίζεται ο κ. Αναστασιάδης τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η οποία υποχρεώνει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν κρίσεις και "πέραν από τα σύνορα του ΝΑΤΟ"»;. «Σε ποια ακριβώς βάση», συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «στηρίζει τη θέση του ο κ. Αναστασιάδης πως μέσα στο ΝΑΤΟ υπάρχει έδαφος για να κτιστούν συμμαχίες που θα δώσουν ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού;». Υπενθύμισε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ με τις οποίες εξέφραζε την υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είπε ότι στις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των συνόρων της από την Τουρκία, της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας της στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου, το ΝΑΤΟ δεν προασπίζεται ούτε το δίκαιο, ούτε τα συμφέροντα ούτε και την ασφάλεια της Ελλάδας. «Υπάρχει άραγε κανείς που να θέλει στον επόμενο πόλεμο των Αμερικανονατοϊκών να συμμετέχουν και Κύπριοι στρατιώτες, ως συνδρομή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και στο ΝΑΤΟ;», διερωτήθηκε. «Μήπως και το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου το 1974 δεν ήταν έργο εμπνευσμένο από το ίδιο το ΝΑΤΟ;», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού. Πηγή: ΚΥΠΕ
Και σας προτείνουμε να μελετήσετε το κείμενο «Οι σχέσεις ΝΑΤΟ- ΕΕ, οι τουρκικοί σχεδιασμοί, η Κύπρος και ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», του Δρ. Κωστάκη Κωνσταντίνου, Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Προμηθέα, Αν. Καθηγητή, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Frederick University.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Η περίπτωση της Λιβύης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του ρόλου που παίζει η Κύπρος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις δικαιολογίες που χρησιμοποιεί το πολιτικό της σύστημα, του καθεστώτος λειτουργίας των ξένων βάσεων, αλλά και των νέων πολιτικών επιλογών που κυοφορούνται.
Στο άρθρο «Λιβύη: Αεροσκάφη του Κατάρ προσγειώθηκαν στην Κύπρο» αποκαλύπτεται ότι «Δύο μαχητικά Μιράζ και ένα μεταγωγικό C_17 της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη ζήτησαν να προσγειωθούν στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας για ανεφοδιασμό. Η κυπριακή κυβέρνηση η οποία έχει διαφοροποιήσει τη στάση της όσον αφορά τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, δεν ήθελε στην αρχή οποιαδήποτε ανάμειξη. Η Λευκωσία άλλωστε ζήτησε από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ενημέρωση για όποια εμπλοκή έχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Οι καταρινοί πιλότοι ενώ βρίσκονταν στο FIR Λευκωσίας ζήτησαν άδεια να προσγειωθούν στη Λάρνακα. Ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά έως ότου απαντήσει τα πολεμικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν, αφού οι χειριστές τους ενημέρωσαν ότι έπρεπε να ανεφοδιασθούν άμεσα για λόγους ασφαλείας της πτήσης τους. Μετά την προσγείωση, το υπουργείο Εξωτερικών, έδωσε τελικά την άδεια (δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά) με τη σημείωση να αποχωρήσουν από τον εναέριο της Κύπρου το συντομότερο δυνατόν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έλεγε ότι «οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν παραχώρησαν άδεια προσγείωσης και ζητήθηκε άδεια για αναγκαστική προσγείωση λόγω έλλειψης καυσίμων».


Και ενώ η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθούσε να κρατήσει τα προσχήματα, υπερασπιζόμενη την εικόνα μιας Κύπρου που μένει μακριά από τις εχθροπραξίες, το δημοσίευμα με τίτλο «Μεγάλη κινητικότητα στο Ακρωτήρι της Κύπρου, για τη Λιβύη» περιέγραφε: «Η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μετέδωσε το απόγευμα ότι παρατηρείται αυξημένη αεροπορική κίνηση στη Βρετανική Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου, κοντά στη Λεμεσό, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο συνδέεται με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Λιβύης.Στη βάση προσγειώθηκε ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέϊντο και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.Τα Τορνεϊντο ανήκουν στο γνωστό σχηματισμό «Κόκκινα Βέλη», που προβαίνουν σε αεροπορικές επιδείξεις, αλλά σημειώνεται ότι πρόκειται για μαχητικά που μπορούν να εμπλακούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις.Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την βρετανική για το θέμα της χρησιμοποίησης της βάσης του Ακρωτηρίου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από πλευράς Βρετανών και δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο.Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν εξέφρασε την αντίθεση του στη χρήση των Βρετανικών Βάσεων για επιθέσεις εναντίον της Λιβύης.Ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι η Κύπρος πάντοτε στηρίζει τις συλλογικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, σέβεται τον καταστατικό χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και προσπαθεί να είναι συμβάλει στις ευρύτερες προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή, αλλά πρόσθεσε ότι «άλλο είναι οι διευκολύνσεις που κατά καιρούς το νησί προσφέρει στη διεθνή κοινότητα και άλλο να μετατραπούν οι βάσεις σε ορμητήριο».Ο κ. Καρογιάν είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζει μια τέτοια εξέλιξη.
Όμως το άρθρο "Κύπρος: Υποστηρικτικός ο ρόλος των Βρετανικών βάσεων" περιέγραφε μια διαφορετική πραγματικότητα, διαψεύδοντας τις κυπριακές αρχές:
«Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι αναγνωριστικά αεροσκάφη και αεροσκάφη ανεφοδιασμού εξορμούν από τη Βάση του Ακρωτηρίου, προσφέροντας υποστήριξη στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος δήλωσε στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο ότι τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν από τη βάση όσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις».

Για να μπαλώσει τα πράγματα ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θα χρησιμοποιηθούν «μόνο για επικουρικούς σκοπούς και όχι για διενέργεια επιθέσεων στη Λιβύη». Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε οι βάσεις να μην χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές ενέργειες.
Και ενώ η κυβέρνηση ΑΚΕΛ ακολουθεί τη γνωστή μεσαιωνική χριστιανική τακτική ¨βαφτίζοντας το κρέας – ψάρι» ο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης έρχεται να απλοοποιήσει το ζήτημα εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματος του στην κυβερνητική προσέγγιση ως προς το θέμα της Λιβύης και τη χρήση των βρετανικών βάσεων. «Αν θέλουμε να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας, δεν μπορούμε με μια μονοκονδυλιά να αρνηθούμε τη χρησιμοποίηση των βάσεων για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη», ανέφερε. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ;

Από την περιγραφή που κάναμε μέχρι τώρα αποκαλύπτεται ότι το κυπριακό κατεστημένο, με αιχμή του δόρατος του το ΔΗΣΥ, φαίνεται αποφασισμένο να ακολουθήσει μια πολύ πιο επιθετική ταξική πολιτική, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, εφαρμόζοντας απαρέκλιτα το Μνημόνιο, όσο και στο εξωτερικό, προωθώντας την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και την ολοένα πιο ενεργή συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Και φυσικά δίνοντας «γη και ύδωρ» στο κράτος τρομοκράτη Ισραήλ.
Μέχρι τώρα είδαμε ότι ο κόσμος της εργασίας στην Κύπρο δεν αντιδρά σε αυτές τις εξελίξεις, παραμυθιάζεται και προσδοκά τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που υπολογίζεται ότι θα βελτιώσουν κατά πολύ το βιωτικό του επίπεδο. Όμως φαίνεται ότι, καταρχήν, σειρά έχουν πάρει άλλοι. Ενδεικτικό το δημοσίευμα «Θέλουν ν΄ "αρπάξουν" το φυσικό αέριο της Κύπρου οι Γερμανοί! Προβληματισμός και στην Ελλάδα».

Ας το διαβάσουμε προσεκτικά: «Θέλουν να αρπάξουν το φυσικό αέριο της Κύπρου οι Γερμανοί! Και καλό θα είναι να παρακολουθήσουμε κι εδώ στην Ελλάδα με προσοχή το παιχνίδι που παίζουν στην Κύπρο, μια και η υπόθεση της ανακήρυξης ΑΟΖ έχει ενεργοποιηθεί για τα καλά στην Αθήνα, παρά τις πολλές και μεγάλες επιφυλάξεις που είναι γνωστές στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με όσα γράφει το newsit.com.cy:
Η μεγάλη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank επανέρχεται με νέα της έκθεση στο θέμα του φυσικού αερίου της Κύπρου κάνοντας λόγω μάλιστα και για δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο για να είναι βιώσιμο το κυπριακό χρέος.
Σε αυτή τη δεύτερη της έκθεση η Deutsche Bank, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πιο ξεκάθαρη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ στον μηχανισμό στήριξης που αναμένεται να καταρτιστεί για την Κύπρο. H γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πιθανόν να καταστήσουν το χρέος της Κύπρου βιώσιμο, χωρίς να αποκλείει, επίσης, την ανάγκη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης.
Η Deutsche Bank εκτιμάότιμετάτηνανακεφαλαιοποίησητων τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ και έχουν τεθεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους. 


H γερμανική τράπεζα εκτιμά περαιτέρω ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Διατυπώνει την άποψη, ότι όπως είναι σήμερα το μνημόνιο, το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, βασισμένο στις προοπτικές ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (€3 δισ. όπως προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών) θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το χρέος στο 106% του ΑΕΠ. Αν και η Deutsche Bank δεν διευκρινίζει πως θα προκύψουν τα €3 δισ., φαίνεται να στηρίζεται σε ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών, ότι θα προκύψουν €2 δισ. από τη διάθεση της συμμετοχής του σε τράπεζες.

Ωστόσο, τονίζεται, ότι οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες και είναι πιθανό ένα σενάριο που οδηγεί σε μη βιώσιμο χρέος. Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται, η απευθείας ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μπορούσε να είναι κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους. Πέραν των σαφών δεσμεύσεων για ιδιωτικοποιήσεις, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η τελική συμφωνία, ενδέχεται να περιλαμβάνει πιο ξεκάθαρη δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο. Η Deutsche Bank θεωρεί απίθανο ένα σχέδιο απομείωσης των ομολόγων (PSI) αναφέροντας ότι λόγω της δομής του δημόσιου χρέους, τα οφέλη από το PSI για τη μείωση του χρέους είναι περιορισμένα, περίπου στο 11% του ΑΕΠ, και το ρίσκο της μετάδοσης είναι υψηλό. Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια από την πλευρά των πιστωτών με διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ενώ επισημαίνονται και τα αρνητικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο. Η Deutsche Bank θεωρεί απίθανη τη συμφωνία πριν τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία με την Τρόικα μπορεί να ολοκληρωθεί με τη νέα κυβέρνηση, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013».

Τελικά, πιστεύεται ειλικρινά, ότι η Κύπρος είναι το πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός μας;
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο σημαίνει για τους λαούς Φτώχεια-Ανέχεια-Καταπίεση-Πόλεμος-Προσφυγιά-Ιμπεριαλιστική Επέμβαση.

Η βελτίωση της ζωής μας, η απελευθέρωση από τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας επέβαλαν τα κόμματα εξουσίας και οι επιχειρηματίες, οι τοκογλύφοι, Έλληνες και ξένοι, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δεν βρίσκεται στον καθορισμό της ΑΟΖ του Αιγαίου, στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Βρίσκεται την αποφασιστικότητα και στη μαχητικότητα των εργατικών αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων. Βρίσκεται στην κλιμάκωση του αντιεθνικιστικού-αντιπολεμικού-αντιμιλιταριστικού αγώνα.
Πρέπει τώρα να κλιμακώσουμε την προσπάθεια μας για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού κινήματος που θα αμφισβητήσει τις εθνικές-αστικές ανάγκες, θα προβάλλει τα εργατικά συμφέροντα και θα αγωνιστεί για την ικανοποίηση τους. Για την Ανατροπή της άγριας ταξικής κυβερνητικής πολιτικής, της κυβέρνησης και των Μνημονίων, για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από Ε.Ε.-ΟΝΕ-ΝΑΤΟ. Για την κοινωνική απελευθέρωση από τη Δικτατορία της Αγοράς και των Νόμων του Κέρδους, την εκμετάλλευση και καθυπόταξη των εργαζομένων.
Πλέον η Ειρήνη, αλλά και η Αξιοπρέπεια του Κόσμου της εργασίας βρίσκεται αποκλειστικά στους αγώνες.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας αλλά η ανακήρυξη ΑΟΖ δε θα πρέπει να σχετίζεται με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Είναι απλά η οριοθέτηση της Ελλάδας στη θάλασσα και το όριο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ελευθερία και έχω να επισημάνω 2 πράγματα. 1) Στα πλαίσια επιστημονικής γνώσης (περιέργειας) προσπαθώ να οργανώσω μια δειγματοληψία στο Αιγαίο παλαιοωκεανογραφικού ενδιαφέροντος εδώ και αρκετό καιρό. Έχουμε σήμερα καράβια τα οποία τρυπάνε το γήινο φλοιό έως και 10χλμ (ανώτερο μανδύα). Από την 'ενέσεις' αυτές έρχονται στην επιφάνεια δείγματα εκατ. ετών με αποτέλεσμα να μπορούμε να γνωρίζουμε την παλαιοντολογική εξέλιξη του Αιγαίου από τις απαρχές τους. Σημαντικό τροχοπέδη σε αυτό, εκτός των συντηρητικών και μίζερων μυαλών είναι η έλλειψη ορίων του ελλαδικού χώρου. Αν σε περίπτωση λέω αν κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας πέσουμε επάνω σε κοίτασμα υδρογονανθράκων αν δεν έχουν πρώτα οριοθετηθεί τα χωράφια μας σε σχέση με τους γείτονες θα ξεσπάσει πόλεμος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Και δεν αξίζει για ένα πείραμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές ούτε πάλι αξίζει να μην έρθει στο φως τόση επιστημονική γνώση που ξεπερνά το ανθρώπινο επίπεδο μόνο και μόνο επειδή είμαστε αρνητικοί απέναντι σε μια νόμιμη και ειρηνική διαδικασία οριοθέτησης. Εγώ είμαι υπέρ την ΑΟΖ και κατά την εξόρυξης άνθρακα που θα επιβαρύνει επιπλέον την ατμόσφαιρα με CO2. 2) Αν αυτά τα υποτιθέμενα κοιτάσματα είναι χρυσός για τα μάτια των λιγούρηδων βαρβάρων Γερμανών, Β. Ευρωπαίων και όχι μόνο και τα θέλουν τόσο πολύ αλλιώς θα στραφούν εναντίον μας με απλά ας τους τα δώσουμε να τα βάλουν στον κώλο τους και σε καλή μεριά. Μην ξεχνάτε είναι χωρίς αξίες ενώ ο θησαυρός άνθρακας... Τέλος θα ήθελα να επισημάνω πως σύμφωνα με κάποιες θεωρίες το δημοψήφισμα που πρόσφατα εξάγγειλε η Αγγλία για την παραμονή της στην Ευρωζώνη είναι γιατί θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τα κέρδη από τα ελληνικά κοιτάσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή