Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ- ΕΕ, οι τουρκικοί σχεδιασμοί, η Κύπρος και ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»

Του Δρ. Κωστάκη Κωνσταντίνου
Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Προμηθέα
Αν. Καθηγητή, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών,
Frederick University


Το θέμα για αίτηση εκ μέρους της Κύπρου για ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» τίθεται κατά διαστήματα στην ημερήσια πολιτική θεματολογία και αποτελεί ένα από τα θέματα του δημόσιου διαλόγου τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια.
Ο δημόσιος διάλογος κορυφώθηκε στη προεκλογική περίοδο το 2011 με τη μεθόδευση να επιβληθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».
Σίγουρα το θέμα δεν είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Κύπρο.
Είναι περισσότερο σημαντικό για το ΝΑΤΟ και την Τουρκία, αφού έμμεσα το διασυνδέου με τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθώς και με τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και Τουρκίας- ΝΑΤΟ –ΕΕ.


Τα βασικά προβλήματα στους σχεδιασμούς των ηγετικών κύκλων του ΝΑΤΟ, προκύπτουν από τις αντιδράσεις, αντιθέσεις και απροθυμία σημαντικών ηγετικών κύκλων της Ε.Ε και αρκετών κρατών της Ευρώπης, να συμφωνήσουν στην μετατροπή της κοινότητας σε υπηρέτη και εκτελεστή των σχεδιασμών των ΗΠΑ στο Ιρακ, στο Ιραν, στο Αφγανιστάν και γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Προκύπτουν επίσης από τουρκικές απειλές και εκβιασμούς που αποσκοπούν στην προώθηση της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθεί με στόχο την μετατροπή της σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη με τέτοια ισχύ που να επιδρά στις διεθνείς υποθέσεις.

Οι εκκλήσεις, οι προτροπές και οι εκβιασμοί που απευθύνονται από το εξωτερικό προς την Κύπρο δεν είναι από ενδιαφέρον για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Μέσω της αίτησης της Κύπρου επιθυμούν να ικανοποιήσουν τουρκικές απαιτήσεις, αφού όπως είναι γνωστό η Αγκυρα μπορεί να ασκήσει βέτο. Με βάση μάλιστα την πολιτική της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα γιατί ωθούν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια αίτηση που η τύχη της εξαρτάται από την Αγκυρα; Κάποιοι προβάλουν το επιχείρημα ότι αν η Τουρκία ασκήσει βέτο θα είναι εκτεθειμένη. Εδώ και 38 χρόνια η Τουρκία είναι εκτεθειμένη για την κατοχή του 37% της Κύπρου και όμως ηγετικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ της παρέχουν άλλοθι. Στη διεθνή πολιτική τα πράγματα δεν λειτουργούν με απλοϊκό τρόπο.
Το σενάριο του συμβιβασμού που επεξεργάσθηκαν ξένα κέντρα προνοεί την αποδοχή της αίτησης της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» όπου θα έχει ρόλο στρατιώτη και η Τουρκία ρόλο στρατηγού, με την ταυτόχρονη ένταξη της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό.
Οσοι ζητούν από την Κύπρο να κάνει αίτηση για το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» ουσιαστικά ζητούν, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, από την Κύπρο να άρει το βέτο της για ένταξη της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό, ώστε να απαλλαγούν από τα προβλήματα που δημιουργεί η Αγκυρα στις σχέσεις ΝΑΤΟ- ΕΕ. Η Τουρκία με την ένταξη της στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Η ηγεσία του ΝΑΤΟ γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απειλές που περιέχει το τουρκικό έγγραφο που κατατέθηκε στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την Κύπρο και την Ε.Ε. Η Τουρκία για πολλοστή φορά επιβεβαιώνει ότι δεν είναι αξιόπιστη στρατηγική σύμμαχος τους και ότι έχει αυτόνομη πολιτική και σε πολλές περιπτώσεις υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα τα οποία είναι αντίθετα με εκείνα των ΗΠΑ, της Ε.Ε. στο σύνολο και κρατών μελών της ξεχωριστά.
Δεν είναι μυστικό ότι η ηγετική ομάδα του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα οι αμερικανοβρετανοί μεθοδεύουν να εξασφαλισθεί η ισότιμη συμμετοχή της Τουρκίας στα στρατιωτικά θέματα της Ε.Ε, παρά τις επιφυλάξεις και απροθυμία άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες διαφωνούν και με τον αναβαθμισμένο ρόλο που η Τουρκία απαιτεί να έχει γενικά και ειδικά στο σύστημα της αντιπυραυλικής ασπίδας.
Για την προώθηση των στόχων που προαναφέραμε συντελείται μια οργανωμένη προσπάθεια για τη διαμόρφωση της αντίστοιχης κοινής γνώμης στην Κύπρο. Για το σκοπό αυτό πολλά ζητήματα απλοποιούνται και παραποιούνται μέσω της διαρροής επιλεγμένης πληροφόρησης. Ακόμα και για αυτό το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» διαστρεβλώνεται και η αλήθεια για το τι είναι, τι στοχεύει και πως λειτουργεί στα χρόνια της ύπαρξης του. Πιο κάτω έστω συνοπτικά θα απαντήσουμε σε κάποια βασικά ερωτήματα.
Πρώτο, τι είναι ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και πότε δημιουργήθηκε;
Είναι πρόγραμμα του ΝΑΤΟ που άρχισε το 1994 με στόχο να προετοιμάσει κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία.
Λειτούργησε ως προθάλαμος του ΝΑΤΟ και μια σειρά κράτη αφού πέρασαν από τον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» εφαρμόζοντας συγκεκριμένα προγράμματα εντάχθηκαν τελικά στο ΝΑΤΟ, αφού τόσο οι κυβερνήσεις τους όσο και το ίδιο το ΝΑΤΟ επιθυμούσαν να το πράξουν. Το ότι λειτούργησε και λειτουργεί ως προθάλαμος του ΝΑΤΟ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κράτη όπως η Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία, που εντάχθηκαν σε προγράμματα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη στο τέλος της διαδρομής εντάχθηκαν και στο ΝΑΤΟ.
Υπάρχουν βέβαια και χώρες που δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ή χώρες που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εντάξει για διάφορους λόγους στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία του προγράμματος και τους στόχους του.
Δεύτερο, είναι θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» στο οποίο δεσμεύονται τα κράτη – μέλη της να συμμετέχουν;
Σαφέστατα όχι.
Τρίτο, συμμετέχει η Κύπρος σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.;
Συμμετέχει σε όλα περιλαμβανομένης και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας . Ο ισχυρισμός ότι η Κύπρος μένοντας εκτός του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» αποκλείεται από την συμμετοχή της στην ΚΕΠΠΑ δεν ευσταθεί. Μόνο στις περιπτώσεις χρήσης νατοϊκών υποδομών εκ μέρους της Ε.Ε. δεν συμμετέχει η Κύπρος. Μέχρι τώρα αυτό έγινε μόνο μία φόρα που αφορούσε στρατιωτική αποστολή με χρήση υποδομών του ΝΑΤΟ, στην οποία άλλωστε η Κύπρος δεν είχε κανένα λόγο να συμμετέχει. Η Κύπρος συμμετέχει σε όλα τα άλλα προγράμματα κανονικά.
Τέταρτο, η συμμετοχή της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» θα ενισχύσει την ασφάλεια μας;
Η ιστορία και η πράξη ως κριτήρια της αλήθειας δηλώνουν το αντίθετο. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και απειλείται από την Τουρκία επίσης κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο καθημερινά παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε τα επεισόδια στα Ιμια και τι ακολούθησε.
Πέμπτο, έχει ενταχθεί η Ρωσία στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και ποια είναι η σχέση της με το ΝΑΤΟ;
Ναι η Ρωσία εντάχθηκε επι Γιέλτσιν στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και διατηρεί μια σχέση ακόμα και σήμερα έστω και αν δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα σε εξέλιξη. Η Ρωσία έχει επίσης εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ και λειτουργεί και Κοινό Συμβούλιο των δύο ,όπου γίνεται βασικά ανταλλαγή πληροφοριών και ενημέρωσης γα αποφυγή παρεξηγήσεων κα εντάσεων. Αυτά δεν εξυπακούουν ότι έγιναν και σύμμαχοι και ενσωματώθηκε η Ρωσία , αφού οι διαφορές τους σε σειρά ζητήματα είναι γνωστές. Επίσης κρίσιμο θέμα που έχει τεράστια σημασία για τη διεθνή ασφάλεια είναι το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας όπου αν δεν υπάρξει συνεργασία ΝΑΤΟ – Ρωσίας θα δημιουργηθεί εκ νέου ένταση και νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών σε επίπεδο αντιπυραυλικής ασπίδας, πυραυλικών και άλλων συστημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία διεκδικεί κεντρικό ρόλο στη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με απαίτηση να την χρησιμοποιεί και για εθνικούς σκοπούς. Ο καθ’ ένα μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ξέχασαν οι Σέρβοι τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς και εντάχθηκαν στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»;
Τα βομβαρδισμένα κτήρια στο κέντρο του Βελιγραδίου θυμίζουν σε όλους, Σέρβους και μη, την βαρβαρότητα των βομβαρδισμών των αμάχων. Οι συνθήκες και τα δεδομένα της Σερβίας είναι διαφορετικά και στην πολιτική και διπλωματία κάθε χώρας λαμβάνονται υπόψη ιδιομορφίες της κάθε χρονικής περιόδου. Στην Σερβία υπάρχει μια ιδιόμορφη πολιτική σχέση σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή της πορεία και την ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Η Σερβία όμως δεν έχει το 37% των εδαφών της να στενάζουν κάτω από την μπότα του τούρκου κατακτητή. Ενός κατακτητή που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και στο ΝΑΤΟ.
Όπως δεν ξέχασαν οι Σέρβοι και πολλοί άλλοι λαοί το ρόλο του ΝΑΤΟ δεν τον ξεχνά ούτε ο κυπριακός λαός. Δεν ξεχνά την Νατοϊκή συνομωσία που οδήγησε στο δίδυμο έγκλημα του 1974, το προδοτικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’ και την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της πατρίδας μας μέχρι σήμερα με όλα τα τραγικά και αρνητικά συνεπακόλουθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου