Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Το καθεστώς της Συρίας και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για μια επίθεση με χημικά σε ένα χωριό βόρεια του Χαλεπίου στην περιοχή Χαν αλ-Ασάλ.
Το Συριακό καθεστώς, του οποίου οι ισχυρισμοί υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ανακοίνωσε πως 31 άτομα σκοτώθηκαν από την επίθεση και όπως αναφέρουν πρόκειται για 21 πολίτες και 10 στρατιώτες.

Το κρατικό πρακτορείο SANA σημειώνει πως πάνω από 100 άτομα έχουν τραυματιστεί και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από νοσοκομείο, με άτομα που φέρονται να είναι τα θύματα της επίθεσης.

Η κυβέρνηση του του Μπασάρ αλ-Άσαντ έκανε λόγο για την «πρώτη πράξη» του συνασπισμού των κομμάτων της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης που επέλεξε στην Κωνσταντινούπολη τον Γκασάν Χίτο ως επικεφαλής της δικής της μεταβατικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος και κατηγόρησαν τις καθεστωτικές δυνάμεις για χρήση χημικών.

Αμερικανοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως μέχρι αυτήν την ώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως σημειώθηκε επίθεση με χημικά όπλα και πρόσθεσε πως εξετάζει προσεκτικά του ισχυρισμούς.

Ένας γιατρός από το νοσοκομείο του Χαλεπίου, ο Ziad Haddad δήλωσε στο Al Jazeera πως τα θύματα φαίνεται να έχουν εκτεθεί σε οργανικά φυτοφάρμακα και όχι σε χημικά όπλα, όπως το Sarin και το VX.

Όπως είπε αρκετά άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με δύσπνοια και ορισμένα από αυτά εξέπνευσαν λίγο αργότερα. Μάλιστα σημείωσε πως μοίραζαν περίεργα ενώ «συνήθως τα χημικά όπλα είναι άοσμα».

«Επιπλέον ο αριθμός των θυμάτων είναι μικρός σε σχέση με τα θύματα που θα καταγράφονταν σε περίπτωση που σημειωνόταν επίθεση με χημικά όπλα», πρόσθεσε. Επίσης επιβεβαίωσε πως μεταξύ των θυμάτων ήταν άμαχοι και στρατιώτες του Άσαντ.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως «διενεργεί έρευνα για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα». «Όποιος και αν τα χρησιμοποίησε είμαστε εναντίον του», τόνισε εκπρόσωπος του Συνασπισμού.

Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές για τη χρήση τέτοιου είδους όπλων στη Συρία -όπως ισχυρίζονται και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές- αλλά ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου