Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αντιπρόταση περιμένει η Ευρωζώνη από την Κύπρο

«Η ΕΚΤ θα παράσχει ρευστότητα, όπως χρειάζεται, στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων», δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την απόρριψη του σχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, από την κυπριακή βουλή. Η Ευρωζώνη περιμένει την αντιπρόταση της Κύπρου που «θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ το δανειακό πακέτο των 10 δισεκ. ευρώ της ευρωζώνης για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, όμως εναπόκειται στην Κύπρο να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών.
«Η ΕΚΤ έλαβε γνώση της απόφασης του κυπριακού κοινοβουλίου και βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της τρόικας», τονίζει και προσθέτει: «Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα εφόσον είναι αναγκαίο».
Απογοήτευση στη Γερμανία – Αντιπρόταση περιμένει η Ευρωζώνη

Τη λύπη του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο του νομοσχέδιου για το κούρεμα των καταθέσεων.

Όπως δήλωσε στο ZDF «η απόφαση μας προκάλεσε απογοήτευση». «Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση ώστε να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς το παρόν, το χρέος είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μειωθεί», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ευρωζώνη περιμένει την αντιπρόταση της Κύπρου που «θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα».
Τη «βαθιά του θλίψη» εξέφρασε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επισήμανε πως το δανειακό πακέτο των 10 δισεκ. ευρώ της ευρωζώνης για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, όμως εναπόκειται στην Κύπρο να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Eurogroup προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται στο κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει την Κύπρο να παρακάμψει τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Επιβεβαιώνω πως το Γιούρογκρουπ είναι έτοιμο να συνδράμει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου