Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΓΕΣ: Tακτικές κρίσεις έτους 2013 – 2014
ΖΗΤΗΜΑ 1Ο: Ο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΑΙΖΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ 4-2-1
Αξιωματικός που γνωρίζει πολύ καλά τους “κανόνες του παιχνιδιού”, αποκάλυψε σε ειδησιογραφικά μέσα ότι   υπάρχει και σχετική “αναλογία” για τα τρία κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης: 4-2-1 είναι το …σύστημα που παίζει η κυβέρνηση! Δηλαδή 4 “αιτήματα” για την ΝΔ , 2 για το ΠΑΣΟΚ κι ένα για την ΔΗΜΑΡ , η οποία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να “εθίζεται” σε τέτοιου είδους πρακτικές “εξουσίας”.

ΖΗΤΗΜΑ 2ο: ΠΟΣΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Είναι γνωστό ότι το ΥΠΕΘΑ εδώ και χρόνια επεξεργάζεται μια νεά Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που να λαμβάνει υπόψιν της και την αυξημένη ανάγκη περιστολής δαπανών. Λογικό λοιπόν θα ήταν να υπήρχε περιορισμός των θέσεων των Αντιστράτηγων ώστε να συμβαδίζουν με τις κατα καιρούς προτάσεις ώστε στο ΓΕΣ να μειωθούν οι θέσεις των ανωτάτων, κατά 29 (3 Αντιστράτηγοι, 11 Υποστράτηγοι και 15 Ταξίαρχοι).

Οι αποφάσεις του ΣΑΓΕ όχι μόνο δεν κινήθηκαν σύμφωνα μ΄ αυτή τη λογική αλλά υπήρξε στοχευμένη μεθόδευση για την προαγωγή υποστρατήγου σε αντιστράτηγο που δεν είχε συμπληρώσει ούτε χρόνο στο βαθμό!
Για την προαγωγή υποστρατήγων στον Βαθμό του αντιστρατήγου, χρειάζεται, βάσει του νόμου περί προαγωγών, παραμονή στον βαθμό για ένα χρόνο, και μια κρίση διατηρητέου στον βαθμό του υποστρατήγου. Ο νομοθέτης προνόησε την εξαίρεση μόνο για την περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης των Ανωτάτων Στρατιωτικών Συμβουλίων να γίνεται κατ΄ εξαιρεση προαγωγή σε αντιστράτηγο νωρίτερα. Αυτό που έγινε φέτος ναι μεν “καμουφλάρεται” πίσω από νομολογίες τι δικαιολογεί την προαγωγή ΕΝΝΈΑ Αντιστράτηγων για να γίνουν έντεκα Αντιστράτηγοι στο Στρατό Ξηράς και με τους δύο που παρέμειναν και τον Αρχηγό ΓΕΣ να έχει αυτή τη στιγμή ο Στρατός Ξηράς 12 ΔΩΔΕΚΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ!

ΖΗΤΗΜΑ 3ο: ΓΙΑΤΙ «ΕΦΑΓΑΝ» ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΓΕΣ ΓΚΙΝΗ

Η αποστρατεία του Κώστα Γκίνη, οκτώ μήνες μετά από την τοποθέτησή του στην θέση του Α/ΓΕΣ, συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο θέμα συζήτησης στο στράτευμα. Κι όταν μάλιστα έχει διαδεχτεί τον Αντιστράτηγο Ζιαζιά που σε κάθε ευκαιρία κατακρίνει τις ωμές παρεμβάσεις της ΝΔ στις προηγούμενες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με την συμφωνία τοιυ ΠΑΟΣΚ, γεγονός που τον οδήγησε στην απόφαση της παραίτησης.

Τα ερωτήματα πολλά:

Για παράδειγμα αποστρατεύθηκαν 28 (!) ανώτατοι αξιωματικοί για να γίνει αντστράτηγος ο 29ος , ο οποίος δεν ήταν υποστράτηγος ούτε οκτώ μήνες!

Και δεν είναι βέβαια το μόνο “φάουλ”. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για την αποστράτεια Γκίνη, “ευθύνεται” και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατάγεται από τη Βέροια και δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει με το κλείσιμο του Β΄ Σώματος Στρατού . Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι το όνομα του κ.Χρυσοχοϊδη έχει ακουστεί για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε περίπτωση ανασχηματισμού (αν και είναι μάλλον "τραβηγμένο" σενάριο). Επίσης, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων σε επιστολές του προς τον πρωθυπουργό εναντιώνεται στην σχεδιαζόμενη κατάργηση του Β΄ Σώματος Στρατού που εδρεύει στη Βέροια. Τέλος, «για ισόβιο άγος κάνει λόγο ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κ. Γιοβαννόπουλος. Για ζημιογόνο απόφαση σε εθνικό επίπεδο κάνουν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ Ημαθίας Τσαβδαρίδης και Μπατσαρά». Ο λόγος; Το επικείμενο κλείσιμο του Β΄ Σώματος Στρατού που έχει έδρα τη Βέροια.

ΖΗΤΩ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

Ο Γκίνης είχε απαντήσει ξεκάθαρα ότι δεν μπορούσε να κάνει τέτοιες κρίσεις και επίσης ότι δεν μπορούσε να δεχτεί να αλλάξει όσα πρόσφατα είχε αποφασίσει για την αναδιοργάνωση και μεταξύ των οποίων προβλεπόταν και το κλείσιμο της Βέροιας. Αυτά τα δύο όχι, ήταν αρκετά για να οδηγήσουν στην απόφαση αποστρατείας. Η αμέσως επόμενη επιλογή της κυβέρνησης ήταν ο αντιστράτηγος Γεώργιος Σοφιανίδης της Στρατιάς, ο οποίος όμως επίσης αρνήθηκε να συμφωνήσει σ΄ όσα του ζητήθηκαν για να γίνει Α/ΓΕΣ. Κι έτσι επελέγη ο Ε.Τσέλιος, ο οποίος υπάκουσε...

ΖΗΤΗΜΑ 4ο: ΓΙΑΤΙ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟ ΧΡΗΣΤΙΔΗ-FREEM ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω ενδιαφέρον κείμενο του STRATEGY REPORT, το οποίο προκαλεί πολλά ερωτήματα.

«Από το αίτημα παραχώρησης καταδρομικών Ticondera στη μίσθωση φρεγατών FREMM και την αποστρατεία του Αρχηγού ΓΕΝ

Με αιχμές προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο παρέδωσε χθες την ηγεσία του ΠΝ ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, καλώντας παράλληλα τα στελέχη να χαλυβδώσουν τη θέλησή τους για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας του Αιγαίου. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό, ο Αντιναύαρχος Χρηστίδης υπενθύμισε την ιστορική φράση του Ναυάρχου Κουντουριώτη ότι “καράβια άνευ δυνατού έμψυχου υλικού είναι μόλυβδος, βαρύς, βυθιζόμενος εντός ύδατος” ενώ χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την γρήγορη ένταξη των υποβρυχίων Τύπου 214 στον Στόλο καθώς “ζημιώνεται το δημόσιο συμφέρον και όχι μόνο”. Η σεμνή τελετή παράδοσης-παραλαβής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στιγματίστηκε από την πρωτοφανή απαγόρευση εισόδου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ αλλά και την απρεπή στάση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να μην επιτρέψει τη δημοσίευση της ΗΔ του παραδίδοντος Αρχηγού στον ιστότοπο του ΠΝ, όπως ακριβώς συνέβη και με τον απερχόμενο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Γκίνη. Η απομάκρυνση του Αντιναύαρχου Χρηστίδη αποδίδεται εν μέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο, στην οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιχειρησιακή ικανότητα του ΠΝ σε περίπτωση περαιτέρω συρρίκνωσης του προϋπολογισμού του. Ελάχιστοι ωστόσο παρατήρησαν ότι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ για αποδοχή της γαλλικής πρότασης (που στη συνέχεια παρουσιάστηκε ως …ελληνική) περί μίσθωσης φρεγατών τύπου FREMM και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Ηγεσία του ΠΝ.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο απερχόμενος Α/ΓΕΝ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, αποδεχόμενος πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του. Στις επαφές του με στελέχη του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Αντιναύαρχος Χρηστίδης έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης του ΠΝ μέσω δωρεάν παραχώρησης αμυντικού υλικού, μεταξύ άλλων 2 ή 3 καταδρομικών κλάσης Ticonderoga, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3C Orion και ταχύπλοων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mark V. Ελάχιστες εβδομάδες αργότερα αποκαλύπτεται ότι προωθείται σε ανώτατο επίπεδο συμφωνία για μίσθωση γαλλικών φρεγατών και ΑΦΝΣ ενώ το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ANΣ) συνεδριάζει εκτάκτως μία ημέρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian για την επικαιροποίηση και καταγραφή των ελληνικών θέσεων. Τα γνωστά παπαγαλάκια των αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων και σε αυτή τη περίπτωση θεώρησαν περιττό να αναφερθούν στο γεγονός ότι προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών του ΠΝ είναι μικρότερος από €150 εκατ. ενώ δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τις καίριες επισημάνσεις του απερχόμενου Α/ΓΕΝ. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τον περασμένο Απρίλιο συζητήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο (και όχι μόνο) κατά πόσο μία ενδεχόμενη μεταβίβαση μεταχειρισμένων καταδρομικών Ticonderoga θα κάλυπτε τις ανάγκες του ΠΝ. Κατά διαβολική σύμπτωση, μετά από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν πανομοιότυπες καταχωρήσεις ακόμα και σε εφημερίδες που καλούσαν το ΠΝ να μην αποδεχθεί “μουσειακά πλοία του Ψυχρού Πολέμου”…

Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου