Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ηλεκτρικό λέιζερ με ισχύ 60 kW για τον Στρατό των ΗΠΑ

Την ανάθεση από τον Στρατό των ΗΠΑ σύμβασης ύψους 25 εκατ. δολαρίων (18,13 εκατ. ευρώ) για τη σχεδίαση, παραγωγή και δοκιμή ενός ηλεκτρικού λέιζερ ισχύος 60 kW το οποίο θα ολοκληρωθεί και θα δοκιμαστεί σε οπλικό σύστημα επί οχήματος ανακοίνωσε η αμερικανική Lockheed Martin.
Το οπλικό σύστημα που θα χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό λέιζερ προορίζεται για τηναντιμετώπιση πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού και όλμων και μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση την οποία διαχειρίζεται το Τεχνικό Κέντρο (Technical Center) τηςΔιοίκησης Διαστήματος και Πυραυλικής Άμυνας του Στρατού των ΗΠΑ (U.S. Army Space and Missile Defense Command), το παραγωγής Lockheed Martin λέιζερ θα ολοκληρωθεί στο πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας κινητού λέιζερ υψηλής ισχύος (HEL MD: High Energy Laser Mobile Demonstrator).
Το νέο στιβαρής σχεδίασης λέιζερ θα αναπτυχθεί στη βάση του προγράμματος RELI (Robust Electric Laser Initiative: πρωτοβουλία στιβαρούς ηλεκτρικού λέιζερ) που αποτελεί αντικείμενο άλλης σύμβασης που έχει αναθέσει στη Lockheed Martin ο Στρατός των ΗΠΑ.
Το σύστημα ηλεκτρικού λέιζερ της Lockheed Martin χρησιμοποιεί πολλαπλές, συμπαγείς μονάδες λέιζερ ίνας για να δημιουργήσει μία δέσμη υψηλής ισχύος εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής ηλεκτρικής απόδοσης.
Με τη χρήση μίας μοναδικής φασματικής μεθόδου διασταύρωσης συνδυάζονται πολλά λέιζερ ινών σε μία ενιαία δέσμη που διατηρεί την υψηλή ποιότητα της δέσμης των μεμονωμένων μονάδων ινών ενώ προσεγγίζει την ισχύ των 60 kW.
Ας σημειωθεί, ότι νωρίτερα φέτος η Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι επέδειξε ένα λέιζερ ινών ισχύος 30 kW με υψηλή ποιότητα δέσμης και ηλεκτρικής αποδοτικότητας καταγράφοντας τέτοια επίδοση για πρώτη φορά.
Το χρηματοδοτούμενο εξ ιδίων πόρων πρόγραμμα επίδειξης έρευνας και ανάπτυξης, επέτυχε την προαναφερθείσα επίδοση με τον συνδυασμό πολλών λέιζερ ινών σε μία ενιαία, σχεδόν τέλειας ποιότητας δέσμη χρησιμοποιώντας περίπου 50% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από εναλλακτικές τεχνολογίες λέιζερ στερεάς κατάστασης.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι η Lockheed Martin εξειδικεύεται εδώ και 30 χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη λέιζερ οπλικών συστημάτων κατευθυνόμενης ενέργειας και μάλιστα το 2008 προχώρησε στην απόκτηση της εταιρίας Aculight ώστε να ενισχύσει τη θέση της στον τομέα.http://www.defence-point.gr/news/?p=101565

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου