Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η «δεύτερη νιότη» της Blackwater στην Ουκρανία

Blackwater
Καιρό είχαμε να την ακούσουμε κι αρχίσαμε να «ανησυχούμε». Η αμερικανική «Blackwater», η οποία εκμισθώνει στρατιώτες κι αστυνομικούς και η οποία κατηγορείται για δολοφονίες αμάχων στο Ιράκ to 2007, φέρεται να δραστηριοποιείται και στην Ουκρανία. Σήμερα «κυκλοφορεί» με το όνομα «Academi».
Περίπου 400 μισθοφόροι της βρίσκονται στο πλευρό των ουκρανών στρατιωτών και αστυνομικών που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag», η οποία βασίζει το δημοσίευμά της σε μηνύματα μέσω ασυρμάτων που αντάλλαξαν τα κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού.

Τα μηνύματα είχαν υποκλαπεί από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε στη συνέχεια στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND). Με βάση αυτά, αμερικανοί μισθοφόροι συντονίζουν και διευθύνουν τις επιχειρήσεις ανταρτοπόλεμου εναντίον των φιλορώσων γύρω από τη Σλαβιάνσκ.
Η «Bild am Sonntag», πάντως, διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει ποιος σύναψε συμφωνία με την Academi για την αποστολή μισθοφόρων στην Ουκρανία. Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Ρωσία είχε καταγγείλει τη δράση αμερικανών μισθοφόρων στην Ουκρανία, κάτι που ο αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ είχε διαψεύσει κατηγορηματικώς.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι πράκτορες της CIA και του FBI βοηθούν το Κίεβο να καταστείλει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, δίχως όμως να συμμετέχουν άμεσα στις συγκρούσεις.http://www.koutipandoras.gr/article/113558/i-deyteri-nioti-tis-blackwater-stin-oykrania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου