Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ο κομβικός ρόλος των Τατάρων στην Κριμαία για τη Ρωσία

Στις 18 Μαΐου στην Κριμαία πρόκειται να γιορταστεί μια ακόμα επέτειος, ιδιαίτερα θλιβερή αυτή τη φορά. Στις 18 Μαΐου συμπληρώνονται 70 χρόνια από το μαζικό εκτοπισμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν, το 1944.
Οι Τάταροι της Κριμαίας ζουν εδώ και δύο σχεδόν μήνες υπό ρωσική διοίκηση και τα συναισθήματα είναι μοιρασμένα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ειδικά οι γηραιότεροι, που φοβούνται ένα νέο, σταλινικού τύπου, διωγμό εναντίον τους. Άλλοι ευαγγελίζονται την αγαστή συνεργασία με τις νέες ρωσικές αρχές και θεωρούν ότι η κοινότητά τους δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Έτσι, οι Τάταροι εμφανίζονται διχασμένοι. Σε ένα μόνο σημείο όμως συμφωνούν. Αυτοί που σήμερα αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου, κυριαρχούσαν στην περιοχή επί αιώνες και σαφώς, όπως υποστηρίζουν, έχουν πολλά περισσότερα ιστορικά δικαιώματα από ότι οι Ρώσοι. Οι πλέον εχθρικοί έναντι της ρωσικής προσάρτησης συνέχισαν να υψώνουν την ουκρανική σημαία, μέχρι την στιγμή που εμποδίστηκαν από ένοπλες ομάδες Ρώσων.
Υπήρξαν όμως και ομάδες Τατάρων, που εξαρχής ενίσχυσαν τη ρωσική προσάρτηση, πριν μάλιστα καν αυτή πραγματοποιηθεί. Οι ομάδες αυτές είναι μικρές και δεν χαίρουν της ιδιαίτερης εκτίμησης των ομοεθνών τους, όπως για παράδειγμα η «Μιλά Φιρκά». Ο επικεφαλής μάλιστα αυτής παρασημοφορήθηκε από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν «για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα».
Η οργάνωση αυτή, εμφανιζόμενη βασιλικότερη του βασιλέως και προφανώς εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Μόσχας, δεν διστάζει να προχωρήσει σε γεωπολιτική ανάλυση της κατάστασης, στρεφόμενη κατά της πλειοψηφίας των Τατάρων της Κριμαίας, τους οποίους κατηγορεί ότι επιθυμούν να ακολουθήσουν τη Δύση, αντί να συμμεριστούν το ευρασιατικό όνειρο του Πούτινγια την επανάκτηση όλων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, οι Τάταροι αποτελούν μια παράμετρο που δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν, εκατέρωθεν, ως όχημα ανατροπής της πολιτικής του αντιπάλου.http://www.defence-point.gr/news/?p=102414

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου