Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτών της ανατολικής Ευρώπης, ζήτησε από τη Μπρατισλάβα, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Ράσμουσεν. Η έκκληση του Ράσμουσεν, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ασφάλεια, στη σλοβακική πρωτεύουσα, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, έγινε λόγω της ουκρανικής κρίσης.

«Οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες παρουσιάσουν ετήσια αύξηση, σε πραγματικά μεγέθη, της τάξης του 10%, την τελευταία πενταετία», είπε. «Αντίθετα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν περικόψει τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς πάνω από 20% την ίδια περίοδο. Και οι περικοπές έγιναν κυρίως από χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Αυτό είναι ακατανόητο», τόνισε, χωρίς φυσικά να αναφέρει με ποιο τρόπο οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να βρουν πόρους για κάτι τέτοιο.
Συνέχισε λέγοντας, ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν οι περικοπές και να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, καθώς η Ρωσία παραβίασε τη συμφωνία της Γενεύης για την Ουκρανία και συνεχίζει να στηρίζει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στα ανατολικά σύνορα της χώρας αυτής.
Οι ρωσικές ενέργειες, κατά τον Ράσμουσεν, έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας ρωσικής ζώνης επιρροής, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών που η Ρωσία έχει κάνει έναντι της Δύσης. Αυτό θα έχει, είπε ο Ράσμουσεν, μακροχρόνια επίδραση στην πολιτική ασφάλειας της συμμαχίας και θα απαιτήσει σοβαρές κινήσεις, σε βάθος χρόνου.
Η Ρωσία ζητά, αυτή την στιγμή, από την Ουκρανία, να σταματήσει τις επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών και να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους. Ζητά δηλαδή την de facto αναγνώρισή τους.Εδώ ο κύριος γ.γ. μας τα είπε λίγο περίεργα. Γιατί, δεν προηγήθηκε η αναγνώριση της… επαναστατικής κυβέρνησης στο Κίεβο από τη Δύση, μιας κυβέρνησης γεμάτης μάλιστα από φασιστικά στοιχεία, των οποίων οι αγριότητες συγκρίνονται με αυτές των ισλαμιστών στη Συρία; Υποχρεούνται να την αναγνωρίσουν οι ρωσόφωνοι; Ας προταθεί τουλάχιστον ταυτόχρονη κίνηση για να ξεκινήσει πολιτική διαδικασία…
Τον Ράσμπουσεν πάντως «προσγείωσε» απότομα ο οικοδεσπότης του συνεδρίου, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στη χώρα του, για τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί ούτε κατά φαντασία να διανοηθεί αύξηση των αμυντικών δαπανών. Και να σκεφτεί κανείς, ότι θέλουν να βάλουν στο ΝΑΤΟ χώρες όπως η Γεωργία… Μόνο αν τον εχθρεύεσαι τον Γεωργιανό και θέλεις να τον καταστρέψεις το προτείνεις αυτό.
Ας βοηθήσουν τις συμμάχους χώρες να ορθοποδήσουν και στη συνέχεια συζητάμε και όλα τα υπόλοιπα… Διότι και η Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ είναι, ας έρθει ο Δανός να την ψέξει για την εξαέρωση των αμυντικών δαπανών που θα οδηγήσει σε τρομακτικά αδιέξοδα τα επόμενα χρόνια (όταν θα είναι όλα… για πέταμα, δεν θα είναι δυνατή η αντικατάσταση διότι το ποσό που θα χρειάζεται η χώρα θα είναι ασύλληπτο.
http://www.defence-point.gr/news/?p=102425

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου