Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΓΑΛΛΙΑ: ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΡΟΚΕΛΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΩΝ...

Οι τέσσερις αρχηγοί των γενικών επιτελείων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, απείλησαν να παραιτηθούν, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό! Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας τάχθηκε εμμέσως στο πλευρό της στρατιωτικής ηγεσίας, λέγοντας ότι περαιτέρω περικοπές θα οδηγήσουν σε πλήρη αδυναμία διεξαγωγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Η «επανάσταση» των στρατηγών που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», έγινε σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όταν εγέρθηκε το ενδεχόμενο των νέων περικοπών, μετά από αυτές του περασμένου Δεκεμβρίου, οι οποίες αφορούσαν στο πενταετές πρόγραμμα. Οι περικοπές αυτές θα ανέρχονται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, δηλαδή συνολικά 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια δεκαετία…
Ο δε Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Άμυνας, έστειλε στις 9 Μαΐου επιστολή στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, στην οποία ουσιαστικά τον καλεί να ξεχάσει επιχειρήσεις όπως αυτές στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μαζί με προγράμματα όπως αυτό για κατασκοπευτικό δορυφόρο και αεροσκάφη – μη επανδρωμένα που θα αξιοποιούνται σε παρόμοιες αποστολές.
Επίσης, τον προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στην εκπαίδευση η οποία είναι κατώτερη των στάνταρ στο εξωτερικό, καθώς επίσης και για τη χρεοκοπία μικρών και μεσαίων εταιριών του αμυντικού κλάδου που όμως υποστηρίζουν σε σημαντικούς τομείς τις ένοπλες δυνάμεις.
Τα μέτρα λιτότητας υπαγορεύουν την περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια, ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί στο πλαίσιο που υποδεικνύει – επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις ένοπλες δυνάμεις, οι περικοπές οδήγησαν σε απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας, ενώ ο αριθμός θα ανέλθει σε 82.000 θέσεις εργασίας σε μια δεκαετία.
Αρκεί να αναφερθεί, ότι για το διάστημα 2014-2019 υφίσταται νόμος που κατανέμει 190 δισεκατομμύρια ευρώ στον γαλλικό Στρατό! Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίστηκε όμως να υπονοεί ότι έρχονται νέες μειώσεις, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι στρατηγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου