Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Μαβί Μαρμαρά: Τώρα φταίει… ένας Αιγύπτιος πράκτορας!

Προσπάθεια «απενοχοποίησης» του Ισραήλ, ώστε να επιτευχθεί η επαναπροσέγγισή του; Πιθανότατα ναι. Διαφορετικά δεν μπορεί εύκολα να εξηγηθεί η προσπάθεια των Τούρκων, να μεταθέσουν την ευθύνη για το «ρεσάλτο» των Ισραηλινών κομάντο, το 2010, στο πλοίο Μαβί Μάρμαρα, το 2010, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε εννέα Τούρκους.
Σύμφωνα με τον τότε Τούρκο πρέσβη στο Ισραήλ, Ογκούζ Τσελικόλ, μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο υπήρχε και ένας Αιγύπτιος πράκτορας, ο οποίος προκάλεσε την ισραηλινή επέμβαση, μεταδίδοντας ψευδείς πληροφορίες στους Ισραηλινούς, σχετικά με τις προθέσεις των επιβαινόντων και το φορτίο του πλοίου. Ο πρώην πρέσβης κατέθεσε τις απόψεις του σε βιβλίο που παρουσίασε προχθές, βασιζόμενος σε υποθέσεις και θεωρίες συνωμοσίας.

Φυσικά, όλα όσα αναφέρει ο Τούρκος διπλωμάτης θα μπορούσαν να είναι αληθινά. Ωστόσο, τα στοιχεία που αναφέρει ο πρέσβης είναι επιεικώς ανεπαρκή και το όλο εγχείρημα, πιθανότατα αποτελεί ανατολίτικο παζάρι με διττό στόχο:
Πρώτον, να απενοχοποιήσει το Ισραήλ για την επίθεση στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης, ώστε να «χρυσωθεί» το χάπι της ουσιαστικής άρνησης του Ισραήλ να υπογράψει την συμφωνία για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και δεύτερον, να αποφύγει τις Συμπληγάδεςπου η ίδια η Τουρκία έθεσε στον εαυτό της, ώστε να επιτευχθεί η ποθούμενη επαναπροσέγγιση.
Από την άλλη το όλο εγχείρημα στρέφεται κατά της Αιγύπτου, οι σχέσεις της Τουρκίας με την οποία είναι κακές. Ο Τούρκος διπλωμάτης κατηγορεί την Αίγυπτο ότι παραπλάνησε τους Ισραηλινούς γιατί επιθυμεί να κατακτήσει αυτή τη θέση του ηγέτη στον μουσουλμανικό κόσμο, την οποία κατέχει υποτίθεται η Τουρκία. Ο Τσελικόλ όμως κατηγόρησε και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τότε, Ντάνι Άγιαλον, ότι σκηνοθέτησε την κρίση, παρά το γεγονός ότι έως τότε, είχε στενές σχέσεις με την Τουρκία.
Την ίδια ώρα, οι νομικοί που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης των αποζημιώσεων στις οικογένειες των νεκρών του Μαβί Μάρμαρα αρνούνται να αποδεχτούν την συμφωνία που έχει επιτευχθεί. «Αυτοί που σκότωσαν πρέπει να πληρώσουν», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους του δικηγόροι των οικογενειών των νεκρών Τούρκων. «Δεν δεχόμαστε τις απολογίες τους και την συγνώμη τους», ανέφερε ο Ουγκούρ Γιλντιρίμ, νομικός εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων.
http://www.defence-point.gr/news/?p=102982

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου