Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ

Την υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος προμήθειας αμυντικού υλικού μέχρι το 2020 προγραμματίζει η Σλοβακία με σκοπό την αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας αλλά και την αντικατάσταση του ρωσικής / σοβιετικής σχεδίασης υλικού που σήμερα βρίσκεται σε υπηρεσία.

Πρώτο στον κατάλογο σύμφωνα με τον διευθυντή εξοπλισμών της Σλοβακίας είναι το πρόγραμμα χρονομερισματικής μίσθωσης (leasing) μαχητικών Gripen για να αντικαταστήσει τα εν υπηρεσία 10 (σύμφωνα με πηγές μόλις δύο είναι επιχειρησιακά) MiG-29 που προγραμματίζεται να παροπλισθούν την περίοδο 2016-2017.

Κύρια παράμετρος για την επιλογή του Gripen, είναι ότι χρησιμοποιείται ήδη από τις γειτονικές της Σλοβακίας, Τσεχία και Ουγγαρία (και στις δύο χώρες με καθεστώς χρονομερισματικής μίσθωσης). Η δυνατότητα κοινής εκπαίδευσης, υποστήριξης, συντήρησης και επισκευής και από κοινού προμήθειας οπλικών συστημάτων εκτιμώνται από τις σλοβακικές αρχές ότι θα μειώσουν σημαντικά το συνολικό κόστος του προγράμματος.
Επίσης μέχρι το 2020 η Σλοβακία σκοπεύει να αντικαταστήσει τα γενικής χρήσης ελικόπτερα Mil Mi-17 Hip. Λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποδεσμεύθηκαν, αλλά αναμένεται ότι η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε ότι αφορά τις χερσαίες δυνάμεις η κύρια προτεραιότητα είναι η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων τεθωρακισμένων οχημάτων (ΤΟΜΑ) BMP-1 με νέα τροχοφόρα (4×4 και 8×8) οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας η προμήθεια των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
Όμως για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Σλοβακίας, θα πρέπει να γίνει υπέρβαση ενός πολύ σημαντικού εμποδίου που είναι το ύψος των αμυντικών δαπανών που για το 2014 αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,99% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπρόσθετα, μόλις το 10% των πιστώσεων διατίθεται για εξοπλισμούς, ενώ το 85% αναλώνεται σε κόστη προσωπικού και λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου