Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΑ Κ.Α.Α.Υ. ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ: ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ!


Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Με αφορμή ορισμένα …μυθιστορηματικά δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ περί “αθέμιτου ανταγωνισμού” του Στρατού σε ιδιώτες και delivery φαγητών που γίνονται με στρατιωτικά οχήματα (!) η κάμερα του RodopiNews.gr πραγματοποίησε μία σχεδόν αιφνιδιαστική επίσκεψη στον χώρο των ΚΑΑΥ Προσκυνητών για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει, που σταματά η αλήθεια και αρχίζει η …επιστημονική φαντασία! Γράφτηκε λοιπόν πως σε αντίθεση με αυτά που ο νόμος ορίζει οι εγκαταστάσεις των ΚΑΑΥ είναι ανοιχτές όχι μόνο σε στρατιωτικούς αλλά σε όλους με αποτέλεσμα να μπαίνει όποιος πολίτης θέλει και να επωφελείται από τις χαμηλές τιμές που παρέχει ο Στρατός στα μέλη του.
Ανυπόστατο! Η αλήθεια είναι πως η είσοδος στα ΚΑΑΥ γίνεται όπως και σε κάθε άλλο στρατόπεδο δηλαδή με επίδειξη αστυνομικής ή άλλης ταυτότητας κι εφόσον πρόκειται για πολίτη αυτός πρέπει να δηλώσει ποιος διαμένων στα ΚΑΑΥ τον προσκάλεσε. Ο κάθε φιλοξενούμενος των ΚΑΑΥ έχει το δικαίωμα να καλέσει έως 4 (σε ορισμένες περιπτώσεις 6) φίλους ή συγγενείς του για επίσκεψη, καφέ ή φαγητό πράγμα που είναι λογικό και ανθρώπινο αφού πρόκειται για εγκαταστάσεις που παρέχουν παραθέριση κι όχι …στρατόπεδο συγκέντρωσης! Κανείς όμως δεν μπαίνει απρόσκλητος και χωρίς έλεγχο. Οσο για τις τιμές σαφώς και είναι χαμηλότερες των άλλων καταστημάτων αφού ο Στρατός δεν λειτουργεί για να κερδοφορεί αλλά για να εξυπηρετεί το προσωπικό του σε προνομιακές τιμές. Ετσι έχει συμφωνίες με τους προμηθευτές για αγορές σε χαμηλό κόστος ενώ το κέρδος που μπορεί να βάζει είναι μόνο 4% κι αυτό για κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Καμία σχέση λοιπόν με ορισμένα ιδιωτικά καταστήματα που βάζουν κέρδος μέχρι και 500% ή και παραπάνω.
Γράφτηκε πως μέσα από την Λέσχη των ΚΑΑΥ Ροδόπης γίνονται …delivery φαγητών προς τα έξω με στρατιωτικά οχήματα!
Παντελώς ανυπόστατο! Η Λέσχη εντός των ΚΑΑΥ λειτουργεί ορισμένες ώρες το μεσημέρι για φαγητό και εξυπηρετεί ανάγκες των φιλοξενούμενων οικογενειών, των στελεχών και στρατιωτών που υπηρετούν στα ΚΑΑΥ καθώς και τυχόν επισκεπτών φίλων και συγγενών τους. Σε κάποιον που νόμιμα το δικαιούται δίνουν φαγητό σε “πακέτο” για να πάει στο σπίτι του όπως σε ορισμένους αξιωματικούς ή απόστρατους που έχουν παραθαλάσσια στην περιοχή. Φυσικά και δεν είδαμε τον …πακετά με το στρατιωτικό τζιπάκι να εκτελεί παραγγελίες εκτός κι αν πρόλαβε και μας είδε πρώτος αυτός και κρύφτηκε!
Ενα άλλο ζήτημα που δημιουργήθηκε (εσωτερικό αυτή τη φορά) ήταν ορισμένα παράπονα από απόστρατους για τα “κοντέινερ” στα οποία τους έβαλαν για να μείνουν. Η εξήγηση λοιπόν κι εδώ είναι πολύ απλή. Τα ΚΑΑΥ Ροδόπης πρόσφατα αναβαθμίστηκαν όσον αφορά στη δυνατότητα να παρέχουν φιλοξενία σε περισσότερες οικογένειες. Από 10 που μπορούσαν να φιλοξενήσουν μέχρι πριν ένα χρόνο, από φέτος μπορούν και φιλοξενούν περισσότερες από 30 οικογένειες ταυτόχρονα.
Αυτό έγινε με την προσθήκη λυόμενων κατοικιών. Τα παράπονα που εκφράστηκαν είχαν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης εντός των λυόμενων αυτών κατοικιών αφού ειπώθηκε πως κάποιοι λιώνουν στη ζέστη, δεν έχουν ούτε τα βασικά παρά μόνο ένα στρώμα κλπ. Το φωτορεπορτάζ όμως έδειξε και σε αυτή την περίπτωση πολύ διαφορετικά πράγματα…
Κατ αρχάς τα λυόμενα διαθέτουν όλα ζεστό νερό από τον Ηλιο αλλά και κλιματισμό. Αρα τα περί ζέστης κλπ είναι ανυπόστατα. Επίσης τα λυόμενα δεν είναι άδεια αφού παραδίδονται προς χρήση με 2 μικρά δωμάτια, 3 κρεβάτια (1 διπλό και 2 μονά), μικρή τουαλέτα με μπάνιο, κουζίνα. Απορίας άξιο είναι αν κάποιος στις διακοπές του στα ΚΑΑΥ θα ήθελε …TV PLASMA ή και μπιλιάρδο!
Επίσης ο περιβάλλοντας χώρος πέριξ των λυόμενων είδαμε πως είναι άκρως περιποιημένος σε σημείο που να μη θυμίζει σε τίποτε Στρατό παρά κάποια οργανωμένη τουριστική εγκατάσταση! Γρασίδι κουρεμένο, γκράφιτι (!) στα λυόμενα, καρέκλες, τραπέζια, διακόσμηση… Εντελώς καμία σχέση με ΚΑΑΥ! Τι θέλαν λοιπόν οι παππούδες στρατιωτικοί και διαμαρτύρονται!
Η απάντηση κι εδώ είναι πολύ απλή. Με την προσθήκη των λυόμενων πίσω ακριβώς από τις χτισμένες κατοικίες δημιουργήθηκε ένα θέμα: ποιος θα μείνει στα χτισμένα και ποιος στα λυόμενα! Η λύση που δόθηκε ήταν στα χτισμένα μπροστά να μένουν οι παλαιότεροι και ανώτεροι στην ιεραρχία του Στρατού και στα λυόμενα πίσω οι χαμηλότεροι στην ιεραρχία και νεότεροι στον βαθμό. Από εκεί λοιπόν που με την προηγούμενη κατάσταση κάποιος μπορούσε να μείνει στα ΚΑΑΥ μια φορά στα τρία χρόνια, τώρα με την προσθήκη λυόμενων μπορεί να πηγαίνει κάθε χρόνο! Και αντί κάποιοι να πούνε και “ευχαριστώ” γι αυτό αλλά και για το γεγονός πως μπορούν και κάνουν τέτοιες διακοπές κάθε χρόνο με μοναδικό έξοδο 3 ευρώ την ημέρα (για το “ενοίκιο”) άρχισαν οι κλασικές νεοελληνικές αντιζηλίες του στυλ “γιατί αυτός εκεί κι εγώ εδώ”.
Δείτε την κατάσταση στα λυόμενα:
Τα λυόμενα από μέσα:
Οι χτισμένες οικίες:
Προς τι λοιπόν όλη αυτή η φασαρία που δημιουργήθηκε, προς τι οι παραμυθολογίες; Για να επιχειρήσουμε να δώσουμε μία απάντηση εδώ, θα χρειαστεί να …περάσουμε απέναντι:
Απέναντι λοιπόν από τις εγκαταστάσεις διαμονής στα ΚΑΑΥ των Προσκυνητών, βρίσκεται μάλλον η αιτία του “κακού”, ο λόγος που τόσοι πολλοί έβαλαν ταυτόχρονα κατά του Στρατού που έκανε απλά τη δουλειά του, χωρίς τίποτε διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές:
Το “μήλον της Εριδος” λοιπόν του Στρατού για τόσους και τόσους επαγγελματίες παραμυθολόγους είναι η παραλία των ΚΑΑΥ η οποία κατά τη γνώμη μας είναι ίσως η πιο οργανωμένη και σύγχρονη που έχουμε δει σε ολόκληρο τον νομό σε Μαρώνεια, Μέση και Αρωγή – Φανάρι.
Το πρώτο που παρατηρεί κανείς κατεβαίνοντας τα σκαλιά και πλησιάζοντας προς την παραλία είναι πως όλα είναι σε τάξη, περιποιημένα και συντηρημένα. Καμία σχέση με ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις που η μόνη τους παρέμβαση στην ακτή είναι οι καφές που πουλάνε κι όσο για καθαριότητα και ευπρεπισμό του περιβάλλοντα χώρου της αμμουδιάς αυτός γίνεται μια φορά το χρόνο και μάλιστα από τους οικείους Δήμους!
Οσο πλησιάζει κανείς στην παραλία τόσο οι ευχάριστες εκπλήξεις συνεχίζονται!
Δείτε τι συνάντησε η κάμερα του RodopiNews.gr:
Επάνω: δύο τουαλέτες για τις ανάγκες των λουόμενων.
Ολες οι εγκαταστάσεις σε τάξη νοικοκυρεμένες, τα πάντα καθαρά και σε τάξη.
Επάνω: ο δρόμος στην πλαζ, με οικολογικές παρεμβάσεις και πάντα σε συνεννόηση με τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών διαμορφώνεται με έξοδα του Στρατού ώστε να παρέχει περισσότερη ασφάλεια διότι κατά τους χειμερινούς μήνες διαβρώνεται από τα κύμματα.
Επάνω: τάξη παντού με ομπρέλες του Δήμου αλλά και τέντες και καθίσματα των ΚΑΑΥ για τους λουόμενους. Ολα αυτά είναι μόνο για τους φιλοξενούμενους στα ΚΑΑΥ αλλά επειδή λόγω νόμου οι ακτές είναι ανοιχτές, ο καθένας μπορεί με δική του ομπρέλα και εξοπλισμό να κάνει το μπάνιο του στην παραλία.
Επάνω: το αναψυκτήριο των ΚΑΑΥ με τακτοποιημένους χώρους για να απολαύσει κανείς τον καφέ ή το παγωτό του.
Επάνω: η επιγραφή αναγράφει ξεκάθαρα σε ποιους προσφέρονται προϊόντα. Κάποιες εξαιρέσεις, όπως μας αναφέρθηκε γίνονται σε μικρά παιδιά στα οποία δε μπορεί κανείς να αρνηθεί ένα μπουκαλάκι νερό ή ένα παγωτό ή να τα διώξει να πάνε σε άλλο κατάστημα χιλιόμετρα μακριά.
Επάνω: αν βρείτε άλλη παραλία της Θράκης να διαθέτει ναυγοσώστη και ασθενοφόρο σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα …ελάτε να μας το πείτε!
Επάνω: ανεβαίνοντας τη σκάλα για επιστροφή στις εγκαταστάσεις των ΚΑΑΥ βλέπουμε και τα υπόλοιπα…
Επάνω: όχι, δεν είναι …το κότερο του διοικητή αλλά παλαιό καΐκι που συντηρήθηκε και μετατράπηκε σε μπαρ – καφετέρια στον προαύλιο χώρο των ΚΑΑΥ!
Επάνω: μικρός υπαίθριος κινηματογράφος για τα μικρά παιδιά των φιλοξενούμενων στα ΚΑΑΥ!
Επάνω: μπορεί να είναι λυόμενα αλλά μέσα τους κρύβουν …γυμναστήριο και σάουνα αποκλειστικά για τους φιλοξενούμενους των ΚΑΑΥ!
Ολα λοιπόν τα παραπάνω ήταν που ενόχλησαν ορισμένους “επαγγελματίες” (ίσως και “δημοσιογράφους”) και άρχισαν την με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο διασπορά συκοφαντιών και ψευδών ειδήσεων. Ο λόγος απλός: η απουσία διάθεσης για δημιουργία και επιχειρηματικότητα που μάλλον οδηγεί σε σκέψεις του τύπου “αφού ψόφησε η κατσίκα μου, ας ψοφήσει και του γείτονα”. Κι αν του γείτονα δε ψοφάει, βάζουμε κι εμείς ένα χεράκι…
Αυτά και αυτά τόσες δεκαετίες ήταν που κράτησαν την περιοχή της Μαρώνειας εκτός νοοτροπίας τουριστικής ανάπτυξης ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στα παράλια του πρώην Δήμου Αιγείρου παρόλες τις ελλείψεις υποδομών έγιναν μικρά “θαύματα”. Μικροσυμφέροντα και μικροκακίες πάντα λειτουργούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του γενικού καλού.
Τα ΚΑΑΥ και κάθε ανάλογη εγκατάσταση δεν κόβει πελατεία από τα καταστήματα της περιοχής τα οποία ούτως ή άλλως λειτουργούν με υψηλές τιμές. Αντιθέτως φέρνουν επιπλέον κόσμο στα καταστήματα αυτά αλλά δυστυχώς ορισμένοι καταστηματάρχες αδυνατούν να το αντιληφθούν.
Ενας π.χ. στρατιωτικός, οικογενειάρχης που σήμερα με τις περικοπές παίρνει μισθό μετά βίας 1100 ευρώ σαφώς και αδυνατεί να πάρει την οικογένειά του και τους φίλους του για να πάνε για φαγητό έστω και μια φορά τον μήνα στην Μαρώνεια. Μπορεί να μείνει στα ΚΑΑΥ όμως με το χαμηλό κόστος που απαιτείται. Αυτός όμως ο στρατιωτικός θα καλέσει για μπάνιο ή και φαγητό άλλους φίλους του, οι οποίοι στην συνέχεια ίσως κάνουν μια βόλτα προς τα άλλα μαγαζιά της περιοχής. Και εάν μείνουν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση και τις τιμές θα ξαναέρθουν. Αυτός λοιπόν ο κόσμος (και ο στρατιωτικός και οι φίλοι του) αν δεν ήταν τα ΚΑΑΥ δεν θα πήγαινει ποτέ στην περιοχή της Μαρώνειας. Αντε όμως να πείσεις γι αυτό κάποιους ντόπιους…
Κλείνοντας παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες ώστε να μην αιωρούνται παρεξηγήσεις αλλά και για …να βοηθήσουμε τους συναδέλφους από τα υπόλοιπα ΜΜΕ να κάνουν ευκολότερα τη δουλειά τους:
* ΚΑΑΥ σημαίνει “Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας” και όχι …”Κέντρο Αναψυχής Αξιωματικών και Υπαξιωματικών” όπως λανθασμένα επικράτησε να λέγεται. Τα ΚΑΑΥ σε όλη την Ελλάδα όπως και σε κάθε χώρα δημιουργούνται έτσι ώστε σε περίπτωση πολέμου να νοσηλεύονται οι τραυματίες μέχρι την ανάρρωσή τους και αυτός είναι ο αληθινός ρόλος τους. Σε καιρούς ειρήνεις όμως χρησιμοποιούνται για μικρής διάρκειας καλοκαιρινές διακοπές στελεχών και αποστράτων. ΚΑΑΥ έχει ο Στρατός όπως και η Αεροπορία και το Ναυτικό με διαφορετικούς κατά περίπτωση κανόνες χρήσης και λειτουργίας. Π.χ. τα ΚΑΑΥ του ναυτικού …δεν επιτρέπουν την είσοδο ούτε καν στα στελέχη του Στρατού!
* Ο χρόνος που μεσολάβησε από το τηλεφώνημα στους υπεύθυνους των ΚΑΑΥ μέχρι την άφιξή μας εκεί ήταν περίπου 25 λεπτά. Οπότε ας μη δούμε τίποτε ευφάνταστα σχόλια πως “περιμένανε τον δημοσιογράφο και τα διόρθωσαν όλα”. Εκτός κι αν κάποιοι πιστεύουν πως μέσα σε 25 λεπτά μπορούν να τακτοποιηθούν και να καθαριστούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Οπως ήταν έτσι τα βρήκαμε σε μία απλή καθημερινή ημέρα λειτουργίας τους.
* Παρακαλούνται ορισμένοι ευφάνταστοι να μας πούνε σε ποιο τηλέφωνο απαντάει ο …πακετάς με το στρατιωτικό τζιπάκι! Μάθαμε πως τα φαγητά πέρα από φθηνά είναι και πολύ πετυχημένα και θα θέλαμε να τα τιμήσουμε δεόντως…
* Εάν κάποιοι από τους για δεκαετίες επαγγελματίες δημοσιογράφους επιμένουν στις “αποκαλύψεις” τους, τότε ας πάνε μέχρι τα ΚΑΑΥ Προσκυνητών για να συλλάβουν με τον φωτογραφικό τους φακό τον πακετά και να έχουν την αποκλειστικότητα. Απορούμε μάλιστα γιατί δεν το έκαναν ήδη από την πρώτη στιγμή αντί να διαδίδουν φαντασιώσεις ανωνύμων κακόβουλων ως δήθεν “ειδήσεις”. Καλό είναι η φαντασία να βρίσκεται στην εξουσία, όχι όμως στην δημοσιογραφία…
* Τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό της Ταξιαρχίας και των ΚΑΑΥ Προσκυνητών για την άμεση ανταπόκρισή τους, χωρίς τα γνωστά στρατιωτικά “κολλήματα” και κόμπλεξ του παρελθόντος. Και τα συγχαρητήριά μας για την δουλειά που κάνουν. Αν μη τι άλλο μας απέδειξαν πόσος πολύς καιρός πέρασε από τα χρόνια της στρατιωτικής μας θητείας σε ανάλογες μονάδες της περιοχής…
http://rodopinews.gr/20191

1 σχόλιο:

  1. 75% των Ελλήνων δεν θα πάνε διακοπές φέτος και οι δημόσιοι υπάλληλοι-commandos όλα στη πένα...κουράγιο στους υπηρέτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή